Webinar ‘Weerbaar tegen Phishing: preventie en optreden’

Een initiatief voor SeniorWeb-vrijwilligers

Op 8 oktober 2024 organiseerden SIDN, De Fraudehelpdesk en SeniorWeb gezamenlijk het webinar ‘Weerbaar tegen Phishing: preventie en optreden’. Dit gratis webinar, speciaal voor de vrijwilligers van SeniorWeb, werd gehouden als onderdeel van de Alert Online Cybersecuritymaand.

Het belang van cyberweerbaarheid

Alert Online is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het netwerk richt zich, vooral tijdens de European Cybersecurity Month in oktober, op het verbeteren van de cybersecurity en cyberweerbaarheid van bedrijven, overheden en burgers in Nederland. Met dit webinar informeerden we de vrijwilligers van SeniorWeb over de nieuwste trends rondom phishing en hoe ze zichzelf en anderen ertegen kunnen beschermen.

Phishing: een voortdurend gevaar

Een van de sprekers, Eunice Bom van de Fraudehelpdesk, benadrukte het voortdurende gevaar van phishing. Dit type cyberaanval bestaat al meer dan 20 jaar en blijft een significant risico voor internetgebruikers. Phishingaanvallen worden steeds geraffineerder en het is belangrijk om te begrijpen hoe phishing werkt om jezelf en anderen te beschermen. Hans Straatman van SeniorWeb voegde daaraan toe dat vooral senioren vaak doelwit zijn van phishing. Uit een poll die gehouden werd tijdens het webinar, bleek dat een meerderheid van de deelnemers in het afgelopen jaar leden heeft geholpen die slachtoffer waren van phishing, waarbij 11% dit minimaal één keer per maand meemaakte.

Belangrijke lessen uit het webinar

Tijdens het webinar werden belangrijke lessen en praktische aanbevelingen besproken om phishingaanvallen te herkennen en te voorkomen. Hieronder de belangrijkste inzichten op een rij:

1. Blijf altijd op je hoede

Phishingaanvallen kunnen zich voordoen via verschillende kanalen, zoals e-mail, sms of zelfs telefoongesprekken. Wees altijd sceptisch over onverwachte verzoeken om persoonlijke gegevens of bankinformatie.

2. Controleer de afzender

Phishingberichten lijken vaak afkomstig van betrouwbare bedrijven, maar een zorgvuldige inspectie van het e-mailadres of domein kan afwijkingen onthullen. Controleer daarom altijd de afzender.

3. Gebruik beveiligingssoftware

Antivirus- en antiphishingsoftware kunnen helpen om verdachte berichten en schadelijke links te blokkeren. Deze programma’s vormen een belangrijke eerste verdedigingslinie tegen cybercriminaliteit.

4. Deel je kennis

Kennis over cyberveiligheid is een krachtig wapen tegen phishing. Door wat je hebt geleerd te delen met vrienden, familie en collega’s, help je ook anderen om zich beter te beschermen tegen phishing.

5. Vermijd risico’s

Klik nooit zomaar op links in verdachte berichten en open geen bijlagen van onbekende afzenders. Dit lijkt misschien een simpele regel, maar het is een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen.

Wil je het webinar terugkijken? Dat kan op de website van OnlineSeminar.