SIDN digitaal toegankelijker

Op weg naar een website die voor iedereen toegankelijk is

dame met een visuele beperking

Onze missie is ‘een kansrijk en zorgeloos digitaal bestaan voor iedereen’. Daarom willen we natuurlijk dat ook onze website digitaal toegankelijk is. Dan kan iedereen, met of zonder beperking, gebruikmaken van onze producten en diensten. We hebben daarvoor flinke stappen gezet, zodat sidn.nl kan gaan voldoen aan de wereldwijde standaard voor goede toegankelijkheid.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Wij hanteren graag de uitleg van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koningrijkrelaties. Digitale toegankelijkheid gaat erover dat digitale informatie en diensten even bruikbaar zijn voor mensen met een functiebeperking als voor mensen zonder functiebeperking.

Waarom is digitale toegankelijkheid nodig?

Volgens de Rijksoverheid telt Nederland zo’n 2 miljoen mensen met een beperking. Maar de groep is veel groter als we ook de mensen meetellen, die kleurenblind of dyslectisch zijn of ADHD of een auditieve beperking hebben. Daarnaast vergrijst onze bevolking, waardoor de kans op een handicap toeneemt. De Europese Unie heeft bovendien de Europese Toegankelijkheidswet aangenomen die ervoor moet zorgen dat vanaf juni 2025 online producten en diensten voor alle Europeanen toegankelijk zijn. Omdat we het belang hiervan inzien hebben we de stroomversnelling ingezet om met onze website te voldoen aan de internationale standaard Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Onze aanpak

Toegankelijkheidsonderzoek

Met hulp van een Stichting Accessibility hebben we onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van sidn.nl. Op basis van de bevindingen zijn we samen met onze partner Us Media aan de slag gegaan om de verbeterpunten op te pakken.

Verbeteringen op diverse gebieden

We voerden specifieke verbeteringen in de code door zodat mensen met een screenreader of alleen met een toetsenbord onze website ook makkelijker kunnen gebruiken. Naast verbeteringen in teksten en video’s hebben we ook gekeken naar het kleurcontrast. Onze huisstijl is erg kleurrijk en die frisse uitstraling willen we graag behouden. Daarnaast is sidn.nl een bestaande en omvangrijke website. Die 2 elementen maakten het soms ingewikkeld om een goede balans te vinden die recht doet aan alle wensen. Daarom besloten we om de gebruiker zelf te kunnen laten kiezen in welke kleurvariant de website bekeken wordt.

Keuze uit 3 kleurvarianten

Via de toegankelijkheidsknop in het hoofdmenu kun je nu zelf kiezen tussen 3 varianten: de standaardwebsite (volledig in kleur), de donkere modus of de zwart-witversie. Die laatste variant speelt het beste in op de eisen voor mensen met een visuele beperking. De donkere modus is een tussenvariant, waarbij de achtergrond zwart is in plaats van wit. Bijkomend voordeel is dat het bezoeken van onze website in deze modus ook nog eens duurzamer is: door de zwarte achtergrond verlaag je jouw stroomverbruik, maar behoud je wel de ervaring van een website in kleur.

Toegankelijk houden van de website

Een onderzoek is natuurlijk een momentopname van de toegankelijkheid van de website. En er blijven altijd elementen die meer tijd vergen om te verbeteren, zoals het aantal pdf’s verminderen en/of deze toegankelijk maken, pdf-formulieren omzetten naar webformulieren en de cookiemelding verbeteren. Dit lees je ook in onze toegankelijkheidsverklaring die we toevoegden aan de website. Maar met een toegewijd contentteam, dat voor de zomer extra geschoold is in digitale toegankelijkheid, doen wij ons uiterste best om de website voor iedereen digitaal toegankelijk te maken en houden.

Feedback

Heb je feedback op de veranderingen of suggesties voor verdere verbeteringen? Laat het ons vooral weten. De beste testers zijn immers de gebruikers zelf. Mail je bevindingen naar communicatie@sidn.nl.