ECP Jaarfestival: Digitaal dat zijn wij?!
Meld je nu aan!
Meld je nu aan!
Op donderdag 21 november vindt het ECP Jaarfestival 2024 plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Ontmoeting, inspiratie, kennis delen en opdoen en verbinding staan centraal tijdens dit festival. Centrale thema dit jaar: Digitaal dat zijn wij?!
Net zoals voorgaande jaren ondersteunt SIDN het ECP Jaarfestival en leveren we samen met SIDN fonds een inhoudelijke bijdrage. Voor ons een mooie gelegenheid om onze kennis en expertise te delen met het waardevolle netwerk van ECP. We verzorgen dit jaar 3 sessies tijdens het festival:
(sessieronde 1 van 13:15 - 14:10 uur)
De verspreiding van nepnieuws en polariserende algoritmes op internet kan grote gevolgen hebben, zoals het beïnvloeden van politieke verkiezingen en het aanwakkeren van gewelddadige protesten. Maar hoe verspreidt desinformatie zich, hoe leiden de algoritmes van socialmediaplatformen tot polarisatie, en wie zit hierachter? Door beter te begrijpen hoe online mechanismen de verspreiding van desinformatie en polarisatie stimuleren, kunnen we effectieve oplossingen ontwikkelen om de negatieve effecten te verminderen en de positieve te versterken.
SIDN fonds heeft veel projecten ondersteund die dit onderzoeken en aanpakken. Het fonds organiseert deze sessie waarin experts Marc Faddoul en Jelle Postma vertellen hoe zij dit gedaan hebben.
(sessieronde 2 van 14:30- 15:25 uur)
Onze maatschappij is enorm afhankelijk van digitale diensten; denk bijvoorbeeld aan DigiD, iDEAL, en de vele communicatie- en zorgsystemen. Helaas zijn er ook dikwijls langdurige storingen. Een reden hiervoor is dat de onderliggende internetinfrastructuur, het fundament waar deze diensten gebruik van maken, vaak instabieler is dan men denkt. Digitale diensten kunnen onder water bijvoorbeeld afhankelijk zijn van maar één provider, één DNS-leverancier, of maar één IP-netwerk.
In deze sessie brengt SIDN Labs de weerbaarheid van kritieke en vitale online diensten in Nederland in kaart. De onderzoekers van SIDN Labs laten zien welke diensten kwetsbaar zijn voor storingen bij enkele aanbieders en hoe soms bijna hele sectoren afhankelijk zijn van een enkele leverancier. Ook presenteren ze een tool waarmee je zelf de weerbaarheid van je eigen diensten kan meten.
Kortom, we gaan op zoek naar het antwoord op de vraag of Nederland digitaal tegen een stootje kan. En hoe je zorgt voor een stabiel online fundament.
(sessieronde 3 van 15:45- 16:40 uur)
Vorig jaar waren 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit (CBS). De financiële of emotionele schade kan enorm zijn. Cybercriminelen worden steeds professioneler, waardoor het steeds moeilijker wordt om nepsms’jes of nepmailtjes te herkennen. Wie zijn de spelers achter cybercriminaliteit? En hoe kunnen we het herkennen en tegengaan?
In deze sessie georganiseerd door SIDN fonds gaan we in op de manieren waarop we met name jongeren bewust kunnen maken van cybercriminaliteit. Astrid Oosenbrug van DIVD Academy en Tim Murck van Hackshield presenteren hun door SIDN fonds gesteunde projecten.
Naast de plenaire opening en afsluiting vinden er in totaal 20 subsessies plaats, waaronder de bovengenoemde 3. Breng tussen de sessies door zeker een bezoek aan de netwerkvloer waar je de installatie Packet Run vindt. Packet Run is een interactieve installatie waarmee je kunt zien hoe het internet data routeert om één enkele website te laten zien.