![gekruiste vingers op de rug](http://images.ctfassets.net/yj8364fopk6s/awLs_AuxRs6bCX_kHrGcYw/75252b3b427836b3eefe5de9df87d6ce/Banner-fingers-crossed.jpg?w=1440&h=475&fit=fill&fl=progressive)
Op een vrijdagmiddag werd freelancejournalist André Oerlemans gebeld door Trademark Office, met de vraag ‘of hij het erg vond dat iemand zijn domeinnaam maar dan met de extensie .com registreerde’. Dagelijks zijn er tientallen ondernemers die deze alarmerende vraag krijgen. Ze gaan in zee met malafide bedrijven die voor hen ‘concurrerende’ domeinnamen registeren tegen veel te hoge tarieven.
Wat is er gebeurd?
Oerlemans vond het vreemd dat hij met deze vraag door Trademark Office werd benaderd. Tot hij zich bedacht dat er waarschijnlijk oplichters aan de slag wilden met zijn domeinnaam. Hij moest er niet aan denken dat cybercriminelen zijn reputatie zouden schaden door zijn klanten te misleiden. Oerlemans ging op het voorstel in registreerde direct de .com-variant van zijn domeinnaam voor 10 jaar. Prijskaartje? €360,-. Via zijn vaste hostingpartij kwam hij er een dag later achter dat hij is opgelicht, maar dan op een andere manier dan hij zelf bedacht.
Aanklagen malafide bedrijven lastig
Het is Oerlemans tot op heden helaas nog niet gelukt om de deal ongedaan te maken. Malafide bedrijven nemen de acquisitiegesprekken vaak op en daardoor blijkt het achteraf lastig om de mondelinge deal ongedaan te maken. Trademark Office is overigens niet het enige bedrijf dat dit doet. Als je even googelt vind je tientallen bedrijven die dit zelfde trucje uithalen. In de praktijk is het lastig om ze aan te klagen. Ze zeggen namelijk vaak niet letterlijk dat er andere partijen zijn die de domeinnaam willen registreren. De paniek die gecreëerd wordt, blijkt vaak een schijn-urgentie. Goed voor de verkoop, maar pure misleiding.
Wat kun je zelf doen?
Ons advies: laat je niet onder druk zetten. Wanneer een malafide partij jou benadert, is het goed om te weten dat je een domeinnaam vaak met één druk op de knop voor een eerlijke prijs bij je eigen vertrouwde registrar kunt registeren. Je hebt zo’n bedrijf helemaal niet nodig. Michiel Henneke, marketingmanager bij SIDN vertelt: ‘Wij adviseren ondernemers die online gaan starten om direct goed na te denken over hun domeinnaamportfolio. Het is slim om zowel de .nl- als de .com-variant te registreren. Dan ben je mogelijke problemen voor.
Slachtoffer geworden van oplichting? Meld het bij de Fraudehelpdesk
Word je door malafide bedrijven benaderd, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.nl. Wanneer je je misleidt voelt, raadt de Fraudehelpdesk aan verweer te voeren via een aangetekende brief of aangetekende e-mail. Hierin laat je weten dat je het oneens bent met de gang van zaken en vooral waarom. Tip: Maak hiervoor gebruik van het handige stappenplan van de Fraudehelpdesk.