Onze impact op veilig en stabiel internet

Voorbeelden van onze impact op veilig en stabiel internet

Onze missie is voor iedereen een kansrijk en zorgeloos digitaal bestaan te realiseren. Dat bereiken we alleen met een internet dat veilig en stabiel is. Daar zetten we ons dan ook voor in. Dit doen we onder meer door internetcriminaliteit te bestrijden en de adoptie van veilige internetstandaarden te stimuleren. Zo blijft .nl een van de veiligste landendomeinen ter wereld. We zijn actief in globale fora op het gebied van internettechnieken, -governance en –veiligheid, delen onze kennis en ondersteunen toegepast onderzoek. Samen met SIDN fonds steunen we veel initiatieven op dit gebied. Ook ontwikkelen we nieuwe diensten en producten. Niet om winst te maken, maar omdat we daarmee een maatschappelijk probleem willen oplossen.

Jongeren databewuster maken

Iedereen die actief is op het internet, laat bewust en onbewust datasporen achter. Veel mensen, waaronder jongere groepen, zijn zich niet bewust van de effecten van de datasporen op henzelf en op de maatschappij. Daarom ontwikkelden het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Studio Kloek, een bureau dat interactieve media ontwikkelt, de educatie workshop Baas in Eigen Bubbel en een bijbehorende serious game die jongeren helpt zich bewuster te zijn van deze datasporen. SIDN fonds steunt het initiatief.

Datalekken voorkomen voor 6+ miljoen domeinnamen

Animatie datalekken voorkomen

Stel, je hebt je .nl-domeinnaam niet meer nodig en je zegt ’m op. Dan komt de domeinnaam na een quarantaineperiode van 40 dagen weer, voor iedereen, beschikbaar voor registratie. Soms komt het voor dat mensen nog mail versturen naar e-mailadressen die gekoppeld waren aan je oude domeinnaam. Iedereen die jouw oude domeinnaam opnieuw registreert kan dan in principe deze, mogelijk gevoelige, e-mails ontvangen, als ze dezelfde mailadressen aanmaken. Dit gebeurde bijvoorbeeld al eens bij de politie en bij zorginstellingen, waardoor grote datalekken van zeer gevoelige informatie ontstonden. Met een nieuwe tool waarschuwt SIDN Labs voormalige domeinnaamhouders over mogelijk mailverkeer tijdens de quarantaineperiode, zodat ze eventueel actie kunnen ondernemen.

Ontwikkeling van een ‘responsible internet’

Samenlevingen zijn in toenemende mate afhankelijk van digitale diensten, maar organisaties en individuen hebben steeds minder inzicht in en controle over hoe de onderliggende systemen met hun gegevens omgaan en wie ze beheert en produceert. Om dit probleem van afnemende ‘digitale autonomie’ te helpen oplossen, ontwikkelde SIDN Labs samen met partners van Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Wolfson College, Oxford University, NLnet Labs en Technische Universiteit Eindhoven het nieuwe concept van een ‘responsible internet’. Dit is een fundamentele verandering van de internetinfrastructuur die gebruikers meer inzicht geeft in en controle over hun internetcommunicatie, in het bijzonder voor vitale diensten zoals ‘slimme’ energienetwerken. Het is een concept dat veel uitdagingen met zich meebrengt en dat vraagt om een bredere, multidisciplinaire dialoog tussen stakeholders zoals onderzoekers, burgers, operators en beleidsmakers, maar ons inziens noodzakelijk is om het internet toekomstbestendig te maken.

Adoptie internetstandaarden stimuleren

Animatie internetstandaarden

We hechten veel waarde aan de adoptie van veilige en moderne internetstandaarden, zoals IPv6, DNSSEC, DMARC, DANE en StartTLS. Het gebruik hiervan maakt het internet en e-mailen veiliger en stabieler. Naast dat we meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe standaarden door actief bij te dragen aan de verschillende werkgroepen van de IETF, stimuleren we de adoptie van bestaande. Dit doen we bijvoorbeeld door de .nl-registrars een financiële incentive te bieden voor de toepassing van de standaarden op de domeinnamen in hun portfolio. Ook helpen we ze op weg door onze kennis te delen via webinars, artikelen op onze website en de SIDN Academy (on- en offline trainingen).

Nepwebwinkels veel sneller offline

Animatie bestrijden internetcrimineel

We treden proactief op tegen nepwebwinkels, waarbij consumenten na bestelling vaak helemaal niets of namaakartikelen van slechte kwaliteit ontvangen. Het is een grote ergernis van veel internetgebruikers, waar we hard tegen optreden. SIDN Labs ontwikkelde slimme software die bijvoorbeeld al bij de registratie van een domeinnaam probeert te voorspellen of deze gebruikt wordt voor een fakewebshop. Ook ontwikkelde het team een zogenaamde Fake Detector waarmee verdachte domeinnamen opgespoord worden. FaDe bepaalt of een domein verdacht is door te kijken naar 10 eigenschappen, waaronder de registrar en het netwerk waar de website gehost is. Als we een verdachte domeinnaam vinden, gaat ons abuseteam aan de slag om de domeinnaam offline te krijgen. En met succes, want we haalden inmiddels veel nepwebwinkels offline.

Lees meer: