Visie op onze rol bij de bestrijding van abuse onder .nl

Versie: 1 januari 2023

De rol en verantwoordelijkheden van een beheerder van een topleveldomein worden omschreven in het uit 1994 stammende standaarddocument RFC 1591. Als beheerder van het .nl-domein worden we geacht op te treden als ‘trustee’ voor het .nl-domein, ‘a public service on behalf of the Internet community’ te verlenen en een ‘equitable, just, honest and competent job’ te verrichten.

Vanuit die opdracht streven we naar een zo waardevol mogelijk .nl-domein voor de Nederlandse internetgemeenschap. Een domein dat breed binnen Nederland gebruikt wordt, voor houders en internetgebruikers relevant is en vertrouwen en veiligheid biedt.

Vanuit onze visie op onze rol volgt dat we actief verboden, onrechtmatige of inbreukmakende activiteiten (abuse) tegengaan, als daarbij .nl-domeinnamen betrokken zijn. Vanwege onze verbondenheid met Nederland beoordelen we de vraag of er sprake is van abuse, naar Nederlands recht.

Om hier invulling aan te geven, werken we continu aan:

  • het verkrijgen van relevante kennis over, en inzicht in abuse binnen het .nl-domein door zelf onderzoek te doen en door van derden informatie te verkrijgen;

  • het informeren van betrokkenen (houders, registrars, hoster, opsporingsautoriteiten) over abuse binnen het .nl-domein en het stimuleren van het aanpakken van dit misbruik door en in samenwerking met deze partijen;

  • het inrichten en hanteren van processen en procedures die abuse kunnen voorkomen en aanpakken. Hieronder valt, als last resort, dat we zelf ingrijpen in zaken waarin dat subsidiair en proportioneel is, door een domeinnaam inactief te maken.

In het kader van de uitvoering hanteren we daarbij de volgende uitgangspunten:

  • We zetten ons in om abuse met gebruik van .nl-domeinnamen aan te pakken, maar we zijn naar onze aard niet juridisch verantwoordelijk noch aansprakelijk voor dergelijke abuse.

  • Vanwege onze verbondenheid met Nederland beoordelen we abuse, naar Nederlands recht.

  • Een domeinnaam is slechts een verwijzer naar informatie die ergens op een server staat. Ingrijpen op domeinnaamniveau moet dus alleen plaatsvinden als ingrijpen door het verwijderen/aanpassen van de data op die server zelf in redelijkheid niet (snel) mogelijk is.

  • We richten ons vooral op zaken met significante risico's voor internetgebruikers en waar de aanpak via formele gerechtelijke of bestuurlijke procedures minder voor de hand ligt of dat gezien de potentiële impact niet snel genoeg effectief kan zijn.

  • In onze samenwerking met derden streven we naar efficiëntie en het beperken van de werkbelasting bij de derden.

  • In ons handelen streven we uiterste zorgvuldigheid na, bouwen we proportionaliteitstoetsen in en passen we hoor en wederhoor toe. Ook bieden we een adequate mogelijkheid om bij een onafhankelijk orgaan tegen onze besluiten tot ingrijpen in beroep te gaan.

Ons doel daarbij is een open, waarde(n)volle .nl-zone waarin abuse minimaal is en snel en effectief wordt aangepakt, zodat de .nl-zone betrouwbaar blijft voor goedwillenden en onaantrekkelijk wordt voor kwaadwillenden.