Domeinnaam opheffen

Je domeinnaam hef je op je via je registrar (hostingprovider).

Registrar zoeken Algemene voorwaarden

Ons advies: zeg nooit zomaar je domeinnaam op

En wel om deze 2 redenen: 1. Een sterke domeinnaam is waardevol. Je domeinnaam verkopen is soms een interessante optie. 2. Besef je dat de kans groot is dat er in de jaren erna, al dan niet bewust, nog verkeer richting een domeinnaam komt. Valt de domeinnaam in handen van iemand anders, dan komt ook dit verkeer, en daarmee de informatie die gestuurd wordt, in andermans (en soms ook verkeerde) handen.

Zeker van je zaak? Volg deze stappen om je domeinnaam op te heffen:

1. Vraag je registrar om opheffing

Hoe je dat doet, verschilt per registrar. De registrar geeft de opheffing aan ons door.

Wil je je domeinnaam opheffen op een specifieke datum? Bijvoorbeeld aan het einde van je contractperiode. Dat kan. Je registrar kan de opheffing voor je inplannen. Zo voorkom je een onnodige verlenging van je contract. Deze opheffing wordt alleen met jouw toestemming ingediend. Vraag je registrar hoe je de aanvraag hiervoor indient.

2. Wij heffen je domeinnaam op

We sturen dan een mail naar de administratieve contactpersoon van je domeinnaam. Vanaf dat moment is de opheffing definitief. Ook je registrar krijgt een mail.

3. De domeinnaam staat in quarantaine

De eerste 40 dagen na de opheffing kan niemand je domeinnaam registreren; hij staat in quarantaine. Jij kunt dan wél je domeinnaam uit quarantaine halen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om een opheffing die je niet had bedoeld te herstellen: Ongedaan maken? Je kunt de opheffing ongedaan maken via je registrar of een nieuwe registrar. Dat kan dus alleen tijdens de quarantaine.

4. De domeinnaam komt vrij voor registratie

Na het tijdstip einde quarantaineperiode duurt het tussen de 0 en 3600 seconden (1 uur) voordat de domeinnaam vrijkomt. Pas daarna is de domeinnaam weer vrij voor registratie.

Soms wordt je domeinnaam opgeheven zonder jouw opdracht

.nl

Bijvoorbeeld als je failliet gaat of als we niet meer samenwerken met je registrar. Dat doen we natuurlijk nooit zonder jou daar vooraf over te informeren.

Wat als je failliet gaat?

Er zijn dan 3 mogelijkheden:

  1. De registrar heft de domeinnaam op in opdracht van de curator.

  2. De registrar heft de domeinnaam op met je ‘indirecte toestemming’; bijvoorbeeld omdat in hun voorwaarden staat dat ze mogen opheffen als je failliet gaat.

  3. De registrar heft de domeinnaam op omdat de curator niet op tijd laat weten dat de domeinnaam geregistreerd moet blijven.

Wat als we niet meer samenwerken met je registrar?

Soms stoppen wij de samenwerking met een registrar omdat er problemen zijn, bijvoorbeeld:

  • Je registrar komt zijn verplichtingen naar ons niet na.

  • Je registrar heeft een fout gemaakt en daardoor hebben wij schade (hij heeft dus onrechtmatig gehandeld tegenover ons).

  • Je registrar is failliet of heeft uitstel van betaling (surseance).

We heffen je domeinnaam niet zomaar op

Wij sturen je 2 keer een mail met het verzoek om te verhuizen naar een nieuwe registrar. En we sturen je ook een brief. De mails sturen we naar de administratieve contactpersoon van je domeinnaam. De brief sturen we naar het adres van de houder. Reageer je niet? Dan komt je domeinnaam 40 dagen in quarantaine. Je kunt de opheffing tijdens de quarantaine ongedaan maken via een nieuwe registrar.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn domeinnaam in quarantaine is?

Gebruik de Whois balk: check hier je .nl-domeinnaam. De domeinnaam heeft in de balk de status: in quarantaine.

Waarom staat mijn domeinnaam in quarantaine?

Wij weten niet wat de reden van de opheffing is. Neem contact op met je registrar. Het voordeel van de quarantaine is dat je altijd de mogelijkheid hebt om een opheffing die je niet had bedoeld te herstellen.

Voorbeeld: In de voorwaarden van je registrar staat dat je elk jaar je abonnement moet verlengen. Dat gebeurt dan niet automatisch. Zo kan het gebeuren dat je domeinnaam wordt opgeheven zonder dat je er om gevraagd hebt.