Zo maak je een Cyber Incident Response Plan
Handig stappenplan voor mkb’ers
Handig stappenplan voor mkb’ers
In aflevering 2 van onze 3-delige podcastserie ‘Hoe maak je jouw bedrijf cyberweerbaar?’ kwam het Cyber Incident Response Plan ter sprake. Jos Slootstra van Dacon ICT Diensten en Alex van Wijhe van SIDN waren het er roerend over eens: iedere organisatie moet voorbereid zijn op een cyberaanval door vooraf een Cyber Incident Response Plan op te stellen. Het opstellen van zo’n plan kost je misschien een paar uurtjes, maar die paar uurtjes kunnen wel hét verschil maken op het moment dat je gehackt bent of een datalek hebt en elke minuut telt.
Incident Response beschrijft het proces hoe je als bedrijf omgaat met een datalek of cyberaanval, inclusief de manier waarop je probeert de gevolgen te beperken. Het uiteindelijke doel is om je hersteltijd, financiële en reputatieschade, tot een minimum te beperken. De verschillende fases die je doorloopt bij goede incident response beschrijven we in dit artikel. Het Cyber Incident Response Plan zelf beschrijft de verschillende soorten cyberincidenten en de bijbehorende processen, zodat je hier op terug kunt vallen als je te maken hebt met een hack of datalek.
Klik op onderstaande afbeelding om de volledige checklist te bekijken.
Als mkb'er ben je vaak geen cybersecurityexpert en kun je je tijd ongetwijfeld goed gebruiken voor duizend-en-een andere zaken. Cybersecurity uitbesteden bij je IT-partner lijkt de oplossing, maar vergis je niet. Uit ons onderzoek blijkt dat 58% van de IT-leveranciers juist aangeeft dat hun mkb-klanten onvoldoende beschermd zijn. Het is daarom toch slim om zelf enige kennis op te doen en zorgt dat je inzicht krijgt in hoe je ervoor staat. Waar moet je op letten en welke afspraken maak je met je IT-partner?
In onze 3-delige podcastserie onderzoeken we wat je als mkb’er moeten weten en kan doen om je bedrijf weerbaar te maken tegen cyberaanvallen.