Zet IPv6 niet uit!

Symptoombestrijding die later grotere ellende oplevert

Hoewel de adoptie van IPv6 lang nodig had om op gang te komen, is het een heel slecht idee om deze netwerk-stack gemakshalve maar uit te zetten. Een groot deel van de IPv6-infrastructuur ligt er namelijk al en wordt ook volop gebruikt. Bovendien kan uitzetten juist problemen veroorzaken.

Internet zoals internet bedoeld is Verouderd IPv4-gebaseerd internet ongeschikt voor peer-to-peer toepassingen IPv6 sleutelfactor voor het Internet of Things

De adoptie van IPv6 is pas de laatste jaren op gang gekomen. Zo blijkt uit de statistieken van Google dat inmiddels een kwart van hun bezoekers hen via IPv6 benadert.

Dat die adoptie zo lang op zich heeft laten wachten maakt wel dat de aandacht voor IPv6 is verslapt. Systeembeheerders vragen er niet meer om bij hun netwerkcollega's. Netwerkbeheerders vragen er niet meer om bij hun internet- en hosting/colo providers. En eindgebruikers vragen er niet om bij hun access providers. Omdat IPv6 op dit moment nog een parallel netwerk naast IPv4 is, bestaat bovendien het risico dat een eerder aangelegde IPv6-infrastructuur (ongemerkt) in verval raakt.

'Eerst IPv4, dan IPv6'

Veelvoorkomend probleem is dan ook dat verbindingen naar dual-stack systemen met vertraging tot stand komen omdat het tussenliggende IPv6-netwerk niet (meer) goed functioneert. Het duurt dan even voordat het opnieuw geprobeerd wordt over IPv4. Het advies om IPv6 uit te zetten is veelgehoord maar onjuist. Lukt het niet om je IPv6 problemen op te lossen, of ligt de oorzaak daarvan bij een ander, dan moet je op je client de netwerkinstelling 'eerst IPv6, dan IPv4' (meestal de standaardinstelling) omschakelen naar 'eerst IPv4, dan IPv6'. In deze blog post legt Cisco het belang hiervan uit. Het uitschakelen van IPv6 kwalificeren zij als symptoombestrijding: fouten in het netwerk worden alleen maar gemaskeerd.

Ook Microsoft waarschuwt tegen het uitzetten van IPv6. Zij benadrukken dat hiermee je acute probleem misschien verholpen is, maar dat je zo op termijn in veel grotere ellende terecht komt. Voor Microsoft is IPv6 namelijk inherent onderdeel van het Windows operating system. Dat betekent dat applicaties niet getest worden in situaties waarbij IPv6 uitgeschakeld is. Ook zij adviseren in geval van onoplosbare problemen de optie 'Prefer IPv4 over IPv6' aan te zetten.

Zet IPv6 aan!

We zitten op dit moment in de overgangsfase van IPv4 naar IPv6. Dit betekent dat we er simpelweg niet aan ontkomen om tijdelijk dual-stack IPv4/IPv6 op onze netwerkinfrastructuur te draaien. Wie nog twijfelt, moet zich bovendien realiseren dat we op dit gebied in Nederland een grote achterstand hebben [1, 2]. Dat maakt dat IPv6 in je directe omgeving waarschijnlijk minder aandacht en prioriteit krijgt dan elders. De rest van de wereld is immers al veel verder.

Maar in een internationale omgeving — en dat is internet per definitie — kun je je niet permitteren om onvolledig verbonden te zijn. Bedenk daarbij ook dat dezelfde vertraging die jij ondervindt als een ander zijn IPv6-infrastructuur niet op orde heeft, een ander precies zo bij jou ondervindt als jij je netwerk niet goed of onvolledig hebt ingericht. Vorige maand publiceerde Infoblox een blog post waarin het bedrijf de wederkerigheid van een (zakelijke) internetverbinding benadrukte: Ondernemingen die geen IPv6 aanleggen omdat zij zelf prima uit de voeten kunnen met hun ruime voorraad IPv4-adressen en NAT, hebben geen probleem. Het zijn hun klanten, partners en leveranciers die vastlopen, omdat ze geen IPv4-adressen meer hebben.

Hoe sneller we met z'n allen deze overstap maken, des te eerder zijn we van de problemen en kosten af die de huidige situatie oplevert. En des te eerder plukken we samen de vruchten van een volledig symmetrisch internet.