Zakgeld in een cashloze samenleving

We hebben steeds minder contant geld op zak. Je kinderen zakgeld geven wordt daardoor een stuk moeilijker. Jammer, want dat leert ze wel met geld omgaan. Startup Otly probeert hier verandering in te brengen met een platform dat werkt met digitaal geld. Mede-oprichter Lior Bornshtain vertelt alles over de app én over de ondersteuning die Otly kreeg van het SIDN fonds.

Hoe is Otly ontstaan?

Otly! SIDN fonds
Lior Bornshtain

“Ik heb 3 kinderen. Toen ik ze zakgeld ging geven, liep ik tegen problemen aan. Vaak had ik geen contant geld op zak. Dan beloofde ik dat ik het ze later zou geven, maar vergat dat weer. Na een tijdje had ik geen idee meer hoeveel zakgeld ik hen nog schuldig was. En als mijn kinderen iets wilden kopen van hun geld, moest ik het vaak toch weer voorschieten omdat ze het geld online wilden uitgeven. Toen ben ik zoek gegaan naar een oplossing voor deze problemen. Alle oplossingen die ik vond, waren lelijke Excel-klonen of apps die alleen maar werkten met een creditcard. Dat kan beter, dacht ik. Ik heb 20 jaar ervaring in de FinTech-sector en ben samen met een collega begonnen aan een app. We kregen daar zoveel enthousiaste reacties op van andere ouders, dat we besloten om onze baan op te zeggen en Otly naar een volgend level te tillen.”

Hoe werkt Otly?

“Het Otly-platform bestaat uit twee apps, Otly! Mobile voor ouders en Otly! Jr. voor kinderen. Ouders kunnen hun kinderen automatisch zakgeld geven met de app. Kinderen zien hoeveel geld ze hebben en kunnen bijvoorbeeld spaarpotten aanmaken voor een bepaald doel. Otly kan gebruikt worden in een Family-Basis en in een Bank-Basis. In de Family-Basis fungeert de app als een soort kasboek. De ouders staan garant voor het virtuele geld dat in de Otly-app is opgeslagen. Ze moeten het geld dus beschikbaar hebben als hun kind het wil besteden. In de Bank-Basis verbinden ouders hun bankrekening met Otly. Dit gebeurt met behulp van de API's van de bank of de nieuwe Open Banking en PSD2-eindpunten. Met Otly!Pay kunnen kinderen dan rechtstreeks vanuit de app online aankopen doen bij betrouwbare online en offline winkels, zoals de AppStore, PlayStore, PSN Network, en speelgoedwinkels. Ouders hoeven de aankoop alleen maar goed te keuren. Binnenkort is het ook mogelijk om een webadres aan te maken waarmee vrienden, familie en anderen geld kunnen storten in het Otly-account van het kind, zelfs als ze geen Otly-gebruiker zijn. En er komt een feature waarmee kinderen kunnen geven aan een goed doel. Zelf gebruik ik de app om mijn zoon te stimuleren om te sparen. Ik heb hem gezegd: voor elke euro die je in je digitale spaarpot stopt, krijg je van mij 20 cent extra. Dat kan ik binnen Otly automatiseren. Zulke prikkels om te sparen ontbreken in de echte wereld; geen bank geeft zoveel rente. Ik kan zelfs onderscheid maken in het spaardoel. Stel dat mijn zoon een spaarpot heeft voor een Playstation-spel, maar ook voor een skateboard. Dan kan ik hem een hogere incentive geven als hij spaart voor dat skateboard. Zo kun je als ouder het spaargedrag beïnvloeden.”

Otly bestaat nu 2 jaar. Hoe hebben jullie de opstartfase ervaren?

“Ik kwam uit een goede baan en als starter heb je het financieel niet breed. Meerdere keren waren we in de verleiding om Otly te verkopen aan een bank. Maar dat zou in strijd zijn met onze visie voor de lange termijn. Otly kan alleen een succes worden als het met álle banken werkt. De soortgelijke apps van ING en Rabobank zijn om die reden alweer verdwenen. Uiteindelijk hadden we geluk dat we kantoorruimte vonden bij Rockstart, een accelerator voor startups. Daar leerden we om verder te kijken dan het product: bouw eerst een stabiel bedrijf, dat is duurzamer. Al met al is het snel gegaan. 2 jaar geleden wist ik niet of ik mezelf aan het eind van de maand salaris kon uitbetalen, 2 weken geleden was ik een van de sprekers op de European Banking Summit, samen met directeuren van bedrijven als Microsoft en Mastercard en leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie.”

Hoe staat Otly er nu voor?

“Op dit moment maken 15.000 kinderen gebruik van Otly, voornamelijk in Nederland. Dat hebben we nagenoeg zonder marketing bereikt. We bereiken ouders via Facebook en ik probeer op zoveel mogelijk bijeenkomsten, beurzen en evenementen aanwezig te zijn. Dat kost veel tijd maar het levert wel op. Zo wonnen we de Dutch FinTech Award, de World Summit Award en de UberPITCH. De FinTech-sector kent ons. Voor een klein bedrijf timmeren we flink aan de weg.”

Hoe kwamen jullie in aanraking met het SIDN fonds?

SIDN fonds

Mensen en organisaties verbinden voor een onbezorgd digitaal bestaan, dat is de missie van SIDN. Het SIDN fonds, dat  in 2014 op initiatief van SIDN is  gestart, draagt hieraan bij. SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen en geeft geld aan projecten die het internet versterken, bijdragen aan empowerment van de gebruikers of die internet op een vernieuwende manier inzetten. Zo dragen we bij aan de welvaart en het welzijn in Nederland.

“We werden op het SIDN fonds gewezen door Rockstart. Het indienen van een aanvraag was betrekkelijk eenvoudig en eind 2016 kregen we te horen dat we in aanmerking kwamen voor ondersteuning. De ondersteuning kwam precies op tijd. We waren op dat moment net bezig om investeerders te werven en geen enkele investeerder wil de enige of de eerste zijn. De financiële injectie door het SIDN fonds hielp investeerders over de drempel. Maar de steun was niet alleen financieel. We hebben ook veel gehad aan het netwerk. Ik ben op verschillende bijeenkomsten geweest, heb veel nuttige contacten opgedaan en spreek nog regelmatig met de mensen van het fonds. Dat was enorm nuttig. Daarom denk ik dat het SIDN fonds juist op dit gebied nog meer zou moeten doen.”

Verdienen jullie geld met Otly?

“Otly moet gratis zijn om te gebruiken, dat staat voor ons voorop. Het is immers onze missie om financieel analfabetisme te bestrijden. Op dit moment levert Otly ons dan ook geen geld op. Maar binnenkort introduceren we Otly!Pay. Met die uitbreiding kunnen kinderen hun Otly-tegoed gebruiken om online aankopen te doen. Op dat moment gaat ons verdienmodel werken. We krijgen geld vanuit affiliatievergoedingen van banken. We werken al samen met bunq. En de gesprekken met 2 andere banken zijn vergevorderd. Als Otly!Pay eenmaal werkt, zullen andere banken ook snel instappen. Daarnaast krijgen we commissie van de bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Sony, Nintendo en Google.“

Hoe ziet de toekomst voor Otly eruit?

“Allereerst gaan we nu Otly!Pay en Otly!Give introduceren. Die laatste uitbreiding geeft kinderen de mogelijkheid om geld te geven aan een goed doel. Later zullen we met meer nieuwe features komen, zoals een mogelijkheid om samen met anderen te sparen, bijvoorbeeld voor een groot cadeau voor opa. We willen onze development-capaciteit uitbreiden, nog meer investeerders aantrekken en de app echt naar een volgend level brengen. We zijn nu vooral actief in Nederland. Maar we oriënteren ons al op andere landen. Ieder land heeft een organisatie als Nibud. Voor ons is het belangrijk om daar contact mee te hebben. Elk land heeft immers een andere betaalcultuur. Uiteindelijk wil ik dat ouders uit de hele wereld Otly kennen. Als het synoniem is geworden met zakgeld geven.”

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.