Afgelopen maand publiceerde PhishLabs het 2017 Phishing Trends & Intelligence Report, een rapport over de wereldwijde stand van zaken met betrekking tot phishing. De resultaten zijn reden tot zorg: in 2016 registreerde de organisatie bijna 1 miljoen aanvallen afkomstig van 170.000 unieke url’s, een stijging van 23%. Minimaal even zorgwekkend: de daders verleggen hun werkterrein van banken naar minder voor de hand liggende doelwitten als webshops en cloud providers.
Meer phishing vanaf nTLDs
Ook in de domeinnamenwereld is een verbreding zichtbaar: waren de phishingsites in 2015 verdeeld over 280 TLD’s, in 2016 waren het er 432. Voornaamste reden: nieuwe TLDs (nTLDs) die tegen zeer lage tarieven te registreren zijn. Ten opzichte van 2015 vertienvoudigde het aantal gevallen van phishing op nTLDs. 2% van alle phishingaanvallen wereldwijd waren in 2016 afkomstig van een nTLD.
.com in volume koploper
In volume is het echter nog steeds .com waar de meeste phishingaanvallen vandaan komen. Ruim 51% in 2016. Dat is ook voor het grote .com veel: 48% van alle domeinnamen wereldwijd is een .com.
Goedkope ccTLDs ook vaak gebruikt
Ook onder de ccTLDs waren er enkele domeinen die zich in negatieve zin onderscheiden. Domeinen die relatief vaak gebruikt werden voor phishing waren bijvoorbeeld:
Brazilie (.br): 1,8% van alle domeinnamen, 5,7% van alle aanvallen
Tokelau ( .tk): 0,1% van alle domeinnamen, 0,7% van alle aanvallen
Mali (.ml): <0,1% van alle domeinnamen, 0,4% van alle aanvallen
Tokelau is een domein dat – onder voorwaarden – gratis geregistreerd kan worden. Voor phishers maakt dat het domein aantrekkelijk, omdat het overleggen van bankgegevens dan niet vereist is. Mali scoort ook hoog, omdat .ml optisch vaak wordt verward met .nl.
Resultaten in Nederland
Wanneer wij inzoomen op Nederland bevat het rapport van PhishLabs goede en minder goede resultaten. Op hostinggebied behoort Nederland tot de belangrijkste hosters van phishing wereldwijd: 3% van alle phishingaanvallen wordt hier gehost. 92% van deze aanvallen waren alleen niet op Nederland gericht. Het lijkt erop dat cyberciminelen hier gebruikmaken van de zeer grote Nederlandse hostingsector waar veel buitenlandse websites gehost worden.
Als het gaat om domeinnamen, hebben we meer om trots op te zijn: PhishLabs registreerde in 2016 slechts 1.066 unieke url’s die eindigen op .nl en voor phishing gebruikt werden. Dat is slechts 0,6% terwijl .nl wereldwijd een marktaandeel van ongeveer 2% heeft. Een verklaring hiervoor is niet sluitend te geven, maar uit eigen cijfers weten wij dat een relatief groot aantal phishingssites afgelopen jaar zeer snel werd opgespoord met Abuse204.nl. Doordat veel registrars inmiddels ook een actief abusebeleid voeren, worden sites, via de notice-and-takedown-procedure, snel uit de lucht gehaald.
Download het rapport
Meer weten over het onderzoek van PhishLabs? Vraag het volledige rapport aan.