Veiligheid van slimme apparaten steeds belangrijker

De markt voor smarthomeproducten groeit

Nederlanders hebben steeds meer slimme apparaten in huis. In totaal hebben 2,8 miljoen huishoudens een smarthomeproduct in huis. Dit blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Multiscope. Uit onderzoek onder 4.700 Nederlanders blijkt dat de smarthomemarkt vorig jaar met 70 procent is gegroeid. Tegelijkertijd laat Agentschap Telecom (tegenwoordig Rijksinspectie Digitale Infrastructuur ) weten dat ze de toezicht op slimme apparatuur komend jaar aanscherpt.

We verbinden steeds meer slimme apparaten met internet, die samen het ‘Internet of Things’ (IoT) vormen. Denk aan slimme thermostaten, koelkasten, camera's en lampen. Deze apparaten brengen een schat aan nieuwe mogelijkheden mee, maar ook veel nieuwe risico’s. Veel mensen vergeten dat je deze apparaten, net als je smartphone of tablet, ook moet beveiligen. Doe je dat niet, dan kunnen cybercriminelen proberen je apparaten te hacken om ze vervolgens in te zetten voor bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. 

Vertrouwen in slimme apparaten 

Het Agentschap Telecom stelt dat de consument en het bedrijfsleven er op moeten kunnen vertrouwen dat bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets, smartwatches en andere slimme apparaten betrouwbaar zijn, ongestoord werken en veilig te gebruiken zijn. In het nieuwe Jaarplan Toezicht 2019 benoemt het Agentschap Telecom de veiligheid en goede werking van in de handel gebrachte apparatuur tot één van de speerpunten. 

Gehackte koelkasten 

Een treffend voorbeeld kwam deze week naar buiten. Duizenden koelkasten van bedrijven over de hele wereld zijn eenvoudig binnen te dringen via het internet, zo blijkt uit onderzoek van Safety Detective. Via de systemen kan de temperatuur van koelkasten worden aangepast. De meeste systemen gebruiken het standaardwachtwoord dat in documenten op de website van de maker te vinden is.  "Dat wachtwoord is nooit veranderd. Het enige wat je nodig hebt, is de juiste URL", schrijven de onderzoekers. "En dat is niet zo moeilijk, blijkt uit onze tests." 

Betere beveiliging van smarthomes 

SIDN zet zich in voor een veilig en betrouwbaar internet voor iedereen. Daarom werken we aan een oplossing om de veiligheid van IoT-producten te vergroten: SPIN. Dit staat voor Security & Privacy for In home Networks. Het is een open source bouwblok waarmee leveranciers van routers, modem CPE-apparaten, de smarthomes van hun klanten kunnen beveiligen tegen misbruik. Onze ambitie met SPIN is het DNS en het internet proactief te beschermen tegen aanvallen en de veiligheid en privacy van gebruikers te beschermen tegen onveilige IoT-apparaten. Daarom willen wij van SPIN een werkbaar product maken dat in thuisnetwerken wereldwijd toegepast kan worden.   Alle informatie over SPIN is beschikbaar op de website spin4home.nl. Wil je er meer over weten, bel of mail dan met Ad Bresser via +31 26 352 55 00 of spin4home@sidn.nl.  UPDATE 2022: meer info op https://spin.sidnlabs.nl/nl//