Transparantie over abuse-bestrijding door SIDN
Inzicht in onze acties om illegale activiteiten tegen te gaan
Inzicht in onze acties om illegale activiteiten tegen te gaan
Het internet ontwikkelt zich en hetzelfde geldt voor de positie van tussenpersonen binnen de internetinfrastructuur. Het idee dat ingrijpen op het internet absoluut ‘not done’ was en de vrijheid op het internet heilig, is al geruime tijd op zijn retour. Wetten en jurisprudentie hebben duidelijk gemaakt dat tussenpersonen in bepaalde gevallen een juridisch afdwingbare verantwoordelijkheid hebben. Daarnaast kiezen meer en meer partijen er ook voor om zelf actie te ondernemen om illegale activiteiten via hun diensten tegen te gaan.
Ook SIDN heeft een dergelijke transitie doorgemaakt en bemoeit zich steeds meer met wat er met de door haar uitgegeven .nl-domeinnamen wordt gedaan. Overigens uitdrukkelijk alleen in gevallen waarin de domeinnamen voor illegale activiteiten worden gebruikt. Voor hoe wij onze rol zien verwijs ik je graag naar een eerdere blog.
Zoals daar ook valt te lezen is het belangrijk dat SIDN niet maar willekeurig ingrijpt, maar dat we onze acties baseren op evenwichtige procedures die zorgvuldige afwegingen garanderen. Die procedures hebben we en, dat vinden wij essentieel, die procedures worden ook voor iedereen toegankelijk op onze website gepubliceerd.
Waar wij ook sterk aan hechten is dat we publiekelijk inzicht geven in het gebruik van die procedures. En dat doen we door middel van de publicatie van een transparantierapport.
In dit rapport laten we zien hoe vaak we ingrijpen op basis van de procedures en geven we een korte beschrijving van een aantal procedures die beschikbaar zijn om illegale activiteiten tegen te gaan. Het rapport updaten we ieder kwartaal.
Het gaat op dit moment om de volgende procedures:
Notice and Take Down (onmiskenbaar onrechtmatig/strafbaar gebruik);
Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (inbreukmakende domeinnamen);
Art. 16 en 18 van de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders (incorrecte houdergegevens);
Verstrekking uitgebreide contactgegevens (niet via de Whois opvraagbare gegevens);
College voor Klachten en Beroep (beroep tegen beslissingen van SIDN en klachten over domeinnamen);
Abuse204.nl (bestrijden phishing en malware).
We hopen dat het publiceren van het transparantierapport bijdraagt aan het vertrouwen dat SIDN heel zorgvuldig handelt bij het tegengaan van illegale activiteiten onder het .nl-domein. Heb je naar aanleiding daarvan vragen of suggesties om aanvullende informatie te publiceren, laat het mij dan weten via maarten.simon@sidn.nl.