Toch geen DNS- of internetfiltering tegen illegaal kansspelaanbod

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer een amendement van D66 aangenomen dat voorkomt dat de Kansspelautoriteit in de toekomst DNS- of internetfiltering kan inzetten om toegang vanuit Nederland tot illegaal gokaanbod op internet te blokkeren. SIDN juicht dit besluit toe. Wij maken ons sterk voor een betrouwbaar en veilig internet. De introductie van filtering zien wij als een bedreiging voor het open en naar zijn aard wereldwijd internet. Voor de achtergronden verwijs ik naar onze eerdere publicatie over dit onderwerp.

Het blokkeren van domeinnamen hoort niet thuis in de Wet op de Kansspelen

Ruim een jaar geleden werden mijn collega Marco Davids en ik door de ISOC Internet Transparantie Werkgroep bij dit onderwerp betrokken. Via hen werden we door de Tweede Kamer uitgenodigd voor een hoorzitting over de Kanspelwetgeving. Vandaar dat we ons, mede namens het samenwerkingsverband voor de digitale infrastructuur, DINL, actief hebben ingezet om DNS- en internetfiltering buiten de wet te houden. We hebben daarbij met een aantal andere partijen zowel vanuit de internet infrastructuur industrie als bijvoorbeeld Bits of Freedom samengewerkt. Mooi om te zien hoe iedereen betrokken is en dat we met deze brede samenwerking succesvol kunnen zijn. Helaas liggen er nog meer wetsvoorstellen die in onze ogen niet goed voor het internet zijn. Hopelijk slagen we er gezamenlijk in om ook die te verbeteren.

Legaal gokaanbod verplicht onder een .nl-domeinnaam?

In de discussie rond de kansspelwetgeving is daarnaast een aantal keer de vraag aan de orde geweest of vergunninghouders niet verplicht moesten worden om hun (legaal) aanbod onder een .nl-domeinnaam aan te bieden. Het idee is dan dat een speler er van uit kan gaan dat hij ‘veilig’ kan spelen omdat een website onder een .nl-domeinnaam draait. Uiteindelijk heeft de staatsecretaris aangegeven daar geen heil in te zien. Onder andere omdat het niet de rol van SIDN is om toe te zien op het gebruik van .nl-domeinnamen. We kunnen dus niet uitsluiten dat er ook illegaal aanbod onder .nl-domeinnamen zal opduiken. Een verplichting tot het gebruik van .nl-domeinnamen zou dan ook slechts schijnzekerheid bieden. SIDN is inderdaad geen toezichthouder op het gebruik van de bij ons geregistreerde domeinnamen. Tegelijkertijd staat SIDN wel voor een veilig .nl-domein en zouden wij er in samenwerking met Kansspelautoriteit aan kunnen werken om dit risico van schijnzekerheid te minimaliseren. Daarnaast werken we aan een dienst die een koppeling tussen een website en in dit geval een vergunninghouder helder en onafhankelijk zichtbaar zou kunnen maken. Reden voor mij om op dit onderwerp toch nog eens verder te praten met de ambtenaren die de vergunningscriteria uitwerken. Voor nu gaan we eerst nog even nagenieten van het mooie resultaat van onze inspanningen.