Van 17 tot en met 19 mei vond de GDD ICANN Summit in Amsterdam plaats. Ik was hierbij namens SIDN. Met 375 deelnemers was de tweede GDD summit aanzienlijk beter bezocht dat de eerste in Las Vegas. Toen waren er 150 bezoekers. De focus bij de GDD ligt op de business, in tegenstelling tot de ‘normale’ ICANN-meetings, waar vooral de ontwikkeling van policies op de agenda staat. Dit maakt de GDD een stuk praktischer. Er komen operationele uitdagingen aan bod en het is een mooie gelegenheid om met collega’s uit de industrie te spreken.
Awareness nGTLD’s en de planning voor de volgende rond
De eerste dag stond in het teken van de Universal Awareness of TLDs en de planning van de volgende aanvraagronde voor nieuwe toplevels (New gTLDs: Getting to the Subsequent Round).Diverse registrars gaven aan moeite te hebben met de verkoop van nieuwe gTLD’s. Onbekend maakt onbemind. Een wereldwijd educatieprogramma over de nieuwe gTLD’s zou dit probleem kunnen oplossen. ICANN’s financiële reserves zijn aanzienlijk gegroeid door de eerste grote aanvraagronde voor nieuwe gTLD’s. Vandaar dat veel partijen vinden dat ICANN zo’n educatieprogramma zou moeten financieren. ICANN zelf reageerde hier terughoudend op. Om het één ander praktisch te maken werd er ad-hoc een sessie georganiseerd om dit onderwerp verder in te vullen. Of het educatieprogramma er gaat komen is zeer de vraag. Waarschijnlijk gaan hier nog heel wat meetings overheen, voordat er antwoord komt op deze vraag. Op dit moment lopen er meerdere onderzoeken ter voorbereiding op een nieuwe aanvraagronde voor gTLD’s. Als alle werkgroepen de deadline halen dan kan in 2019 een nieuwe ronde plaatsvinden. Er was veel draagvlak tijdens de GDD om niet te wachten tot 2019. Er zijn diverse merken die nu graag een toplevel (brand TLD) willen aanvragen. Als ze moeten wachten tot 2019 dan gaat de interesse waarschijnlijk verloren. In het contract dat een registry operator met ICANN sluit staat dat de registry operator wijzigingen in de ICANN-policy moet ondersteunen. De aanwezigen vonden dit een belangrijk argument om niet te wachten tot 2019. Wijzigingen die voortkomen uit alle onderzoeken zouden ook later geïmplementeerd kunnen worden. Waarschijnlijk denken de policy mensen (die niet aanwezig waren) hier anders over.
ICANN Audits en changing Backend provider
Op dag twee waren vooral de sessie over “ICANN Audit Discussion” en “Changing Backend providers” interessant. Er was veel commentaar op de communicatie van de auditafdeling van ICANN. De communicatie is dusdanig juridisch dat het ook voor native Engelstaligen onduidelijk is wat ze bedoelen. ICANN gaf aan dat ze openstaan voor feedback. Ze maakte hierbij de kanttekening dat ze niet iedereen tevreden kunnen stellen. De registry operators en registrars zijn immers verspreid over de hele wereld. ICANN heeft communicatietemplates opgesteld om de berichtgeving te verbeteren. In de praktijk worden de templates niet altijd gebruikt. In de sessie over Changing Backend provider werd besproken welke stappen er nodig zijn om van backend provider (RSP) te veranderen. Deze stappen moeten ook doorlopen worden als één van de 5 critial systems vervangen wordt. Er werd ook gesproken over accreditatie van registry service provider (RSP’s). Dit zou bij moeten dragen aan het eenvoudiger maken van het overstappen naar een andere registry service provider. Momenteel moeten alle testen per TLD doorlopen worden. Het accreditatiesysteem zou ervoor kunnen zorgen dat elke RSP eenmalig de testen doorloopt. Dit scheelt veel tijd en geld. Dit is een interessante ontwikkeling voor SIDN, omdat wij RSP zijn van de nieuwe gTLD’s .amsterdam en .politie.
Brand TLD’s en DNA lunch
Op dag drie heb ik deelgenomen aan de “Brand & Single Registrant TLD’s Ideas & feedback” en de “Domain Name Associastion Lunch”. Op dit moment zijn er 596 Brand TLD’s live. In alle Brand TLD’s zijn er 2284 domeinnamen actief. .BNPParibas en .seat zijn koplopers. BNPParibas heeft 4 domeinnamen die actief zijn onder haar brand TLD. Dit zijn volledige websites met een goede SEO en Alexa-ranking. Seat heeft voor alle dealers in Spanje een .seat-domeinnaam gecreëerd. Op deze websites is het onder meer mogelijk om een onderhoudsafspraak voor je Seat in te plannen. The Domain Name Association vertegenwoordigt wereldwijd de belangen van de domeinnaamindustrie. Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, is lid van de board van The DNA. The DNA is nauw betrokken bij de organisatie van de GDD.
Het waren drie volle, maar interessante dagen, waarbij er naast de inhoudelijke sessies veel ruimte was om bij te praten met bekenden uit de industrie.