TechMeUp creëert kansen voor nieuw techtalent

SIDN fonds steunt initiatief dat zich inzet voor een diverser en inclusiever tech-ecosysteem

Vrouw geeft computertraining aan een andere vrouw

In de techbranche is er op dit moment een enorm tekort aan geschikt talent. Ruim 60.000 IT-banen kunnen niet worden vervuld. Tegelijkertijd zijn er tienduizenden mensen die gemotiveerd zijn om zich om te scholen naar een IT-functie, maar hier niet de financiële middelen voor hebben. De techbranche bestaat daardoor voor slechts 15% uit vrouwelijke talenten en is een van de minst diverse sectoren. TechMeUp brengt daar verandering in. Dit techfonds vindt dat iedereen recht heeft op toegang tot educatie. Geld mag nooit een reden zijn om een opleiding niet te kunnen volgen. Daarom zet zij zich, samen met haar partners en opleiders, in voor de toegankelijkheid van opleidingen en een diverser en inclusiever tech-ecosysteem. Nikky Hofland, managing director bij TechMeUp, vertelt over de start van het fonds, de ambities voor de komende jaren en de steun van SIDN fonds.

Kansengelijkheid, diversiteit en inclusiviteit

TechGrounds maakt van iedereen IT-specialisten Een nieuwe carrière als programmeur voor statushouders De zoektocht naar de cyberspecialist van morgen

“In november 2020 lanceerden we TechMeUp, maar daar ging natuurlijk een flink traject aan vooraf”, vertelt Nikky. “Het feit dat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding raakt me. Daarbij is het belangrijk dat het tekort aan mensen in de IT-wereld wordt opgelost. Zeker nu nog meer mensen hun baan zijn verloren als gevolg van de coronacrisis. Om dit te bereiken, moeten we een groep mensen aanspreken die op dit moment nog geen toegang heeft tot IT-opleidingen, maar wel gemotiveerd is om zich om te scholen. Samen met zes publieke opleidingen, Codam, Growth Tribe, Ironhack, Techgrounds, Techionista en Winc Academy, startte ik begin 2020 met de ontwikkeling van TechMeUp. Inmiddels is ook de opleider Make IT work bij ons fonds aangesloten.”

Portret NikkyHofland, managing director bij TechMeUp
Nikky Hofland, managing director bij TechMeUp

“Deze opleidingen zagen allemaal hetzelfde probleem: weinig diversiteit in hun klassen. Zo bleek dat vrouwen zich vaak wel aanmelden voor een techopleiding, maar uiteindelijk niet doorzetten door financiële barrières. Niet alleen het lesgeld is een probleem, maar juist ook het wegvallen van inkomsten of uitkeringen en extra kosten die komen kijken bij het volgen van een opleiding. Daar komt bij dat de overheid geen financiële steun biedt bij het volgen van een private opleiding. Dit wilden wij veranderen, door te investeren in het creëren van kansen voor mensen. In de eerste fase gingen we in gesprek met (potentiële) studenten om blokkades te achterhalen en praatten we met donateurs. Ook zochten we samen met advocaten naar mogelijkheden om studenten, volgens de regel van de Nederlandse wet, een lening te kunnen bieden. Uiteindelijk vonden we een partner in Kredietbank Nederland. Dit is een bank zonder winstoogmerk, die voor onze studenten het studievoorschot verstrekt. Wanneer de student na zijn studie een baan vindt, lost hij de lening af door maandelijks 10% van het brutosalaris terug te betalen.”

Studeren dankzij een studievoorschot

“In principe mag iedereen zich aanmelden bij TechMeUp. Heeft iemand onze steun nodig bij het realiseren van zijn of haar techdroom? Dan vult deze persoon online het aanmeldformulier in. Tijdens de eerste screening controleren we onder andere of de aanmelder boven de achttien is en beoordelen we of hij/zij voldoende gemotiveerd is. De volgende stap is het opsturen van een motivatiefilmpje en het kiezen van een opleiding bij een van onze opleiders. Bij de beoordeling van de aanmeldingen, kijken we naar iemands intrinsieke motivatie, het financiële verhaal en huidige skills op het gebied van IT. De beoordeling van deze skills ligt voornamelijk bij de opleiding, waarvoor iemand zich heeft aangemeld. Het is belangrijk dat de opleiding de persoon toelaat, voordat wij financiële steun kunnen bieden. Als we enthousiast zijn en de opleiding de aanmelder heeft toegelaten, nodigen we de kandidaat uit voor een kennismakingsgesprek. Daarna doet Kredietbank Nederland een kredietcheck en vragen we de lening voor de student aan.”

“Op dit moment volgen onze studenten de opleidingen online. We verwachten dat de opleiders waarmee we samenwerken, in de nabije toekomst een hybride vorm gebruiken. Doordat al het lesmateriaal van de opleiders online kan worden aangeboden, kunnen mensen uit het noorden van het land makkelijker op afstand een opleiding volgen uit de randstad. Zo geven we mensen uit het hele land de mogelijkheid een techopleiding te volgen of zich om te scholen. Op dit moment zijn er, dankzij onze steun, bijna 30 studenten gestart met een opleiding. Eén afgestudeerde student vond binnen twee weken een baan. Vijf net-afgestudeerde studenten zijn op zoek naar een passende functie. Wij ondersteunen daarbij, door hen te koppelen aan onze partners en netwerken.”

Steun van SIDN fonds

“Dankzij de financiële steun van SIDN fonds, kunnen we onderzoek doen naar de effecten van ons initiatief. Zo onderzoeken we onder andere van welke opleidingen de afgestudeerde studenten het snelst een baan vinden, welke studenten meer moeite hebben met een opleiding en welke skills en achtergrond nodig zijn om het snelst in de techbranche te groeien. We houden data bij van de afgestudeerde studenten die we financieel hebben gesteund, maar ook van studenten die zich hebben aangemeld en de financiële steun niet kregen. Zien zij af van de tech of kunnen zij alsnog een opleiding volgen? De resultaten van dit onderzoek, gebruiken we om te leren en te verbeteren. En om te onderbouwen wat we als fonds doen.”

Portret van Anne Valkering, projectcoördinator bij SIDN fonds
Anne Valkering, projectcoördinator bij SIDN fonds

Anne Valkering, projectcoördinator bij SIDN fonds: “Ook voor SIDN is het gebrek aan diversiteit en het tekort aan vrouwen in tech een belangrijk aandachtspunt. TechMeUp biedt ondervertegenwoordigde groepen de kans om zich om- of bij te scholen. Ook doet ze onderzoek naar de effecten hiervan en naar welke deelnemers de meeste kansen binnen de techwereld hebben gekregen. Met deze inzichten leren we meer over mogelijke barrières voor een carrière in tech en wat we kunnen doen om de situatie verder te verbeteren.”

Investeer anders, investeer in een ander

“Op dit moment kunnen we tien procent van de aanmelders een lening bieden. Met de donatiecampagne Investeer anders, investeer in een ander streven we ernaar om dit jaar 250 studenten te helpen. We merkten dat, waar mensen eind 2020 nog voldoende budget beschikbaar hadden voor goede doelen, de donaties nu sterk terugliepen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, van zowel de overheid als bedrijven, om in actie te komen”, vindt Nikky. Mijn ambitie is om de komende jaren duizenden studenten te steunen. Wie je ook bent en wat je verhaal of achtergrond ook is: iedereen heeft recht op toegang tot techeducatie. Door meer donaties op te halen, op te schalen en meer opleiders toe te voegen én doordat steeds meer mensen elkaar inspireren om zich te laten omscholen tot techprofessional”, aldus Nikky.

Wil je ook meer mensen de mogelijkheid geven om een techopleiding te volgen met steun van TechMeUp? Ga dan naar https://www.techmeup.nl/doneren of plan een koffie in met Nikky Hofland via Calendly.

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.