Sterke internetinitiatieven gaan de coronacrisis te lijf

Interview met SIDN fonds-directeur Valerie Frissen over de succesvolle call ‘Internet tegen corona’

In april schreef SIDN fonds de speciale call Internet tegen Corona uit voor projecten en initiatieven die internet inzetten in de strijd tegen het coronacrisis. SIDN fonds wil daarmee bijdragen aan sterke online oplossingen die steun bieden in de huidige situatie. De call liep oorspronkelijk tot 30 juni, maar wegens succes en financiële steun vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is deze verlengd tot 31 juli. Valerie Frissen, directeur van SIDN fonds, vertelt over het idee achter de call en de projecten die SIDN fonds steunt.

Internet tegen Corona

Valerie Frissen, directeur SIDN fonds
Valerie Frissen, directeur SIDN fonds

“Begin dit jaar kwamen we in een uitzonderlijke situatie terecht, waarin internet en digitale technologie de hoofdrol kregen”, stelt Valerie Frissen. “Dat komt enerzijds doordat je technologie kunt inzetten om zoveel mogelijk grip te krijgen op de coronacrisis en om belangrijke informatie hierover te verzamelen. Anderzijds moesten veel mensen noodgedwongen thuisblijven en vanuit huis werken. Vanuit SIDN fonds speelden we acuut in op de actualiteit met de call Internet tegen Corona. Daardoor konden we snel iets betekenen voor bijvoorbeeld kwetsbare groepen, zodat zij ook op een veilige manier gebruik kunnen maken van het internet. Juist in deze uitzonderlijke situatie is internet belangrijker dan ooit en van grote waarde voor de maatschappij. SIDN fonds streeft naar een sterk, open en vrij internet dat voor iedereen veilig en toegankelijk is. In tijden waarin we veel thuis werken en digitaal met elkaar communiceren, is het extra van belang dat mensen zich veilig voelen om via het internet met elkaar te communiceren, samen te werken en informatie te delen. Dat maakt het voor ons relevant om innovatieve projecten, die oplossingen bieden in de coronacrisis, aan te haken en te steunen”, aldus Valerie.

De focus van de themacall

SIDN fonds koos ervoor om met de call in te zetten op twee specifieke thema’s en zoekt sterke initiatieven die bij een van de thema’s aansluiten. Het eerste thema is gericht op het inzicht en grip krijgen op de situatie rondom de pandemie. Het tweede thema heeft betrekking op het realiseren van betrouwbare en veilige digitale oplossingen. Oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen veilig thuis kan werken, leren en leven. “Projecten die een aanvraag doen, moeten aansluiten bij een van de twee genoemde thema’s en bij de overstijgende missie van SIDN fonds”, vertelt Valerie. “Daarnaast is een maatschappelijke meerwaarde belangrijk en moeten ze gericht op een algemeen belang. Zoals bij iedere call die we uitzetten, verwachten we van de aanvragers dat ze de resultaten openlijk toegankelijk maken voor iedereen, als wij hen financiële steun bieden.”

Verwachtingen en gemeenschappelijk belang

“Bij aanvang van de call hadden we geen concrete verwachtingen. We waren voornamelijk op zoek naar projecten die oplossingen bieden in de coronacrisis. Wel rekenden we op projecten die gaan over de impact van het inzetten van digitale technologie op digitale rechten van mensen. Tot nu toe zijn er weinig projecten uit deze hoek ingediend, daarom staan we in de laatste fase van de call extra open voor initiatieven die hierbij aansluiten. Deze verzamelen we tot de eindstreep op 31 juli en vervolgens kiezen we hier de beste projecten uit.” “In juni sloot het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zich op eigen initiatief aan bij de Internet tegen Corona call. Het ministerie vond het interessant een bijdrage te leveren, omdat het net als wij streeft naar een toegankelijke en veilige informatiesamenleving. Ook mensenrechten en digitale rechten zijn onderwerpen die sterk bij het ministerie leven. Het is mooi dat het ministerie het vanuit een gemeenschappelijk belang belangrijk vindt om ons te steunen. Dankzij de financiële bijdrage hebben we de call verlengd van 30 juni tot 31 juli en kunnen we een mooi bedrag besteden aan projecten die oplossingen bieden tijdens de coronacrisis.”, aldus Valerie.

Een greep uit de veelbelovende projecten

SIDN fonds steunt inmiddels tien projecten die inschreven op de call. “Een interessant project dat aansluit op het grip krijgen op de crisis en hoe we daarmee omgaan, is het project Aprio COVID-19. Dit omvat een open-source platform, waarbij door middel van machine learning antwoorden op zorgvragen worden voorspeld, zoals het aantal verwachte IC-opnames per gemeente. Het is interessant om te zien of zorgprofessionals, door middel van deze voorspellingen, beter inzicht krijgen in data en zich beter kunnen voorbereiden op crisissituaties. Het initiatief CoronAlert sluit ook aan bij ditzelfde thema. Iedere gemeente gaat op een andere manier met de handhaving en de implementatie van de maatregelen om. De initiatiefnemers proberen zowel voor het publieke debat als voor burgers zichtbaar te maken welke lokale maatregelen gelden in iedere gemeente. Het initiatief IRMA-meet sluit juist aan bij het tweede thema en biedt een betrouwbare en veilige digitale oplossing voor videobellen. Omdat we veelal digitaal contact met elkaar hebben, is het in sommige situaties extra belangrijk om zeker te weten dat je de juiste persoon spreekt. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van een tentamen of het houden van een gesprek met je arts. IRMA-meet is een vrij toegankelijke app die beoordeelt of je daadwerkelijk met de juiste persoon communiceert. Ten slotte steunen we ook initiatieven die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van kwetsbare groepen. Bijvoorbeeld door groepen, die niet gewend zijn aan het werken op een laptop, goede en begrijpelijke instructies te geven. Of door mensen met een verstandelijke beperking te helpen hun weg te vinden in de online wereld, bijvoorbeeld met een digitale dagplanner.”

De projecten van start

“Projecten kunnen tot 31 juli een aanvraag doen via de call. De projecten die als eerst werden gefinancierd, zijn inmiddels van start, en soms zelfs al afgerond. Na het sluiten van de call hebben de projecten een looptijd van maximaal een jaar. In die periode zien we wat de projecten opleveren en of ze onderling iets van elkaar leren of elkaar kunnen ondersteunen. We proberen zoveel mogelijk verbinding te creëren tussen projecten die mogelijk interessant zijn voor elkaar. Op die manier halen we het optimale resultaat uit de initiatieven. Hoewel de onderwerpen veelal coronagerelateerd zijn, dragen zij ook bij aan de bredere doelstellingen van SIDN fonds. Daarom kijken we welke projecten potentie hebben om over een langere termijn uitgebouwd te worden. Zo helpen we kansrijke initiatieven aan een mooi vervolg."

Naast deze call heeft SIDN fonds jaarlijks meerdere calls waarmee zij (pioniers)projecten en wetenschappelijk onderzoek steunen, die bijdragen aan een sterker en veiliger internet. Bezoek de website van SIDN fonds voor meer informatie of om een aanvraag te doen.

Meer lezen?