Stabiele Nederlandse domeinnaammarkt in eerste halfjaar 2022

Maar internationaal zijn de vooruitzichten minder

Europa op de wereldbol, waarbij Nederland is ingekleurd met de kleuren van de Nederlandse vlag.

De domeinnaammarkt bleef in de afgelopen maanden stabiel. Zowel in Nederland als daarbuiten. Toch gaan de dreigende signalen over de wereldeconomie ook niet aan ons voorbij. Wat speelt er in de markt en wat gaat 2022 ons brengen? Het beeld: Nederland is stabiel, daarbuiten is het onrustig.

Nederlandse markt stabiel na 2 onstuimige jaren

Na de onstuimige groei in 2020 en 2021 bleef de Nederlandse domeinnaammarkt in de 1e maanden van dit jaar stabiel. Er was weinig groei. Het totaal aantal domeinnamen nam met minder dan 0,1% toe en telt nu zo’n 10 miljoen namen. Hiervan eindigen er zo’n 6,25 op .nl. Daarmee behoort de Nederlandse markt tot de grootste ter wereld.

Registraties en opheffingen stabiel op niveau 2019

Goed nieuws voor de Nederlandse markt is dat het registratieniveau nog steeds op, of zelfs licht boven het niveau van voor corona ligt. Dat duidt erop dat de bedrijven die in coronatijd massaal online gingen, hun websites aanhouden. Ook blijven andere bedrijven investeren in websites.

Lijngrafiek die de ontwikkeling van het .nl-domein laat zien in de jaren 2019-2022

Nederlandse ondernemingen gaan weer de grens over

Niet geheel onverwacht nam de registratie van domeinnamen onder andere extensies dan .nl weer toe. Na 2 jaar waarin de internationale handel sterk beperkt werd door corona, kijken Nederlandse ondernemers weer over de grens. Zo groeide .com in Nederland in 12 maanden met 4% veel sneller dan wereldwijd (2%). Direct daarachter valt de groei van domeinnamen behorend bij onze buurlanden op: .de (Duitsland), .fr (Frankrijk) en .be (België) zagen het aantal registraties vanuit Nederland sterk groeien. Opvallend is ook dat het domein van de Europese Unie (.eu) hier nauwelijks van profiteert. Sterker nog: het aantal in Nederland geregistreerde .eu-domeinnamen kromp in een jaar tijd met 1,5%.

Staafdiagram die het groeipercentage laat zien van het .fr-, .de-, .com-, .be-, .org-, .nl- en .eu-domein in de periode april 2021 - april 2022.

Mondiale ontwikkelingen: resultaten grote registrars reden tot zorg?

Maar wat is de wereldwijde trend? In de sector kijkt iedereen wat er gebeurt nu corona naar de achtergrond verdwijnt. Afgelopen weken maakten de eerste grote registrars en Verisign, de registry achter .com, hun cijfers over Q1 bekend. Het beeld was gemengd: vooral het Canadese Tucows, onder meer domeinnaamleverancier van Wix.com, gaf aan last te hebben van de post-covid blues.

Verisign: groei .com valt in 2022 lager uit

Een marktaandeel dat onlangs een opvallende terugval zag was dat van Verisign, het bedrijf achter .com. Het bedrijf waarschuwde dat de groei in 2022 minder hoog zal zijn dan in 2021 en verloor 35%. Desondanks komt de winstgevendheid van het bedrijf niet in gevaar: na 2021 gaan ook dit jaar de prijzen van .com met 7% omhoog. Ook blijft het aantal .com-domeinnamen wereldwijd met 2% groeien.

GoDaddy leunt op verkoop

De grootste registrar ter wereld, Godaddy, was veel positiever, maar met een adder onder het gras: in de cijfers waren de inkomsten uit hosting en domeinnamen samengevoegd met de winst uit verkoop van domeinnamen op de secundaire markt. Hierdoor was het lastig het resultaat te vergelijken met een jaar eerder. Uit uitspraken van GoDaddy’s CEO Aman Bhutani bleek bovendien dat verkoop van domeinnamen een belangrijke pijler onder de winst was. Dat roept vragen op over de winstgevendheid van de meer dan 100 miljoen domeinnamen en websites die GoDaddy beheert. Klaarblijkelijk leveren die minder op dan de duizenden domeinnamen die het bedrijf verkoopt. Ook bij branchegenoot Centralnic is een vergelijkbare trend zichtbaar: de inkomsten stijgen, maar komen minder uit de verkoop van nieuwe domeinnamen en websites.

Secundaire markt kwetsbaar door waardedaling crypto

De markt voor koop en verkoop van domeinnamen heeft bovendien last van een andere trend: afgelopen jaar waren trefwoorden rond crypto waanzinnig populair bij handelaren en kopers, maar nu de waarde daarvan daalt, daalt ook de waarde van die domeinnamen. Dat is vooral te zien bij de domeinnamen in de blockchain die aan een cryptovaluta gekoppeld zijn (.eth) en buiten de root vallen. Dit domein verloor afgelopen weken bijna 80% van zijn waarde. Daarmee lijkt de waarschuwing van ICANN over de risico’s van domeinnamen in de blockchain snel waarheid te worden.

2022 spannend jaar

Kortom, het wordt na 2 gouden jaren een spannend jaar voor de sector, waarbij Nederland er voorlopig in positieve zin uitspringt met een stabiele markt en groeiende investeringen over de grens.