SIDN en de HAN scholen hoogopgeleiden om tot software engineers
SIDN sluit zich aan bij Make IT Work en biedt kandidaten een werkplek in de ICT-arbeidsmarkt
SIDN sluit zich aan bij Make IT Work en biedt kandidaten een werkplek in de ICT-arbeidsmarkt
De krapte op de ICT-arbeidsmarkt neemt de laatste jaren hard toe. Dat blijkt uit de cijfers van het UWV. Het aantal werkzoekenden daalt en tegelijkertijd groeit het vakgebied. Vrijwel elke sector heeft diverse ICT-gerelateerde werkzaamheden. Dat merken we zelf bij SIDN ook. Het initiatief Make IT Work biedt hoogopgeleiden een kans om zich om te scholen naar een ICT-functie op hbo-niveau. Tijdens een intensief traject van 11 maanden worden de kandidaten vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) klaargestoomd voor een baan als software engineer. “Door middel van omscholing dragen we vanuit de HAN bij aan het leveren van goed opgeleide kandidaten aan het werkveld”, zegt Martine Bal, projectleider van Make IT Work. SIDN is één van de aangesloten werkgevers bij dit omscholingstraject. Peter de Beijer, manager ICT development en Samantha van Eck, HR-adviseur bij SIDN, vertellen over de mooie samenwerking. Peter: “We kijken ernaar uit om in juli de eerste 3 kandidaten te ontvangen en hen verder op te leiden.”
Make IT Work is oorspronkelijk een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels bieden 6 hogescholen in Nederland het omscholingsprogramma aan. “Naast de groei van de ICT-markt, zien we steeds meer diversiteit in functies”, vertelt Martine. “Van ICT’ers wordt verwacht dat ze beschikken over technische vaardigheden, maar daarnaast ook projecten kunnen leiden of opdrachtgevers adviseren. De noodzaak om goed opgeleide ICT’ers klaar te stomen voor de arbeidsmarkt is groot. Dankzij Make IT Work krijgen mensen met een andere opleidings- of werkachtergrond de mogelijkheid om zich om te scholen. Dit zijn vrijwel altijd mensen met een hbo- of wo-opleiding en/of die al ervaring hebben in het werkveld. We zien dat de meeste kandidaten een enorme motivatie hebben om zich om te scholen tot software engineer.”
Samantha: “Dankzij een uitnodiging van de HAN, kwamen we in aanraking met Make IT Work. Uit het kennismakingsgesprek bleek al snel dat dit project goed aansluit bij ons maatschappelijke belang. We vinden het belangrijk om mensen op te leiden en hen de kans te geven zich te ontwikkelen. Daarnaast kan Make IT Work bijdragen aan het duurzaam vervullen van onze vacatures.” “De kandidaten die aan de opleiding deelnemen, hebben werkervaring en hebben vaak duidelijke ambities voor ogen”, zegt Peter. “Het is waardevol dat zij deze ervaringen meenemen, als ze vervolgens bij ons aan de slag gaan.”
Martine: “Het omscholingstraject start met een uitgebreid onlineassessment. Tijdens deze beoordeling bekijken we onder meer of de kandidaten een analytisch vermogen en ruimtelijk inzicht hebben en of ICT bij hen past. Als de kandidaten het assessment succesvol doorlopen, krijgen ze een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst en de werkgeversmarkt. Ook voeren we motivatiegesprekken om een beeld te krijgen van de interesse en de kwaliteiten van de kandidaten. Zo maken we een match tussen de kandidaat en een van de aangesloten bedrijven. Na een intensief omscholingstraject van 5 maanden van 40 uur per week, gaan de kandidaten 6 maanden fulltime in dienstverband aan de slag bij het geselecteerde bedrijf. Een van deze bedrijven is SIDN, dat eind 2021 aanhaakte bij Make IT Work. In juli starten de eerste 3 kandidaten bij SIDN. Daar worden ze al werkende verder getraind in het ICT-vakgebied.”
“Tijdens de intakegesprekken spraken we onder meer een kandidaat met een achtergrond in grafisch ontwerp”, zegt Peter. “We zoeken meerdere soorten ICT-specialisten, waaronder software engineers die gespecialiseerd zijn de ontwikkeling van de ‘voorkant’ van websites en applicaties. Dat heet front-end development. Grafisch ontwerp en ICT is daarom een interessante combinatie. Intrinsieke motivatie en inhoudelijke interesse in software ontwikkeling zijn noodzakelijk om de opleiding succesvol te doorlopen. Software engineering is een complex vakgebied, waarin je nooit bent uitgeleerd.”
Samantha: “De komende maanden gaan we ondervinden hoe het opleiden van de kandidaten verloopt. Dat is voor ons een mooi en interessant leerproces. Als de kandidaten bij ons starten, komen ze terecht in een team waar ze hun kwaliteiten verder kunnen ontwikkelen. We selecteerden een aantal projecten, waar ze als team mee aan de slag gaan. We bieden ze de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te ontdekken waar ze sterk in zijn.”
Naast SIDN zijn meer dan 250 kleine en grote bedrijven in Nederland aangesloten bij Make IT Work. Denk aan partijen als het ministerie van Defensie, het softwarebedrijf Avisi en Deloitte. Doordat veel partijen zijn aangesloten, kan Make IT Work een goede match maken tussen de bedrijven en de kandidaten die instromen. “We streven ernaar om voor alle kandidaten een passende plek te vinden, waar ze ook na de opleiding met veel plezier blijven werken”, zegt Martine.
De eerste 9 kandidaten hebben onlangs het omscholingstraject aan de HAN afgerond. Op 16 mei ontvingen zij vol trots hun certificaat. In september start de nieuwe groep kandidaten. Ook zijn er verschillende toekomstplannen voor Make IT Work. “Doordat we duurzame samenwerkingen aangaan met bedrijven, kunnen we elkaar op lange termijn ondersteunen”, zegt Martine. “We streven ernaar om de instroom van nieuwe ICT-professionals te versterken en te vergroten. Om zo de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen en ICT-functies duurzaam te vervullen. Vanuit de huidige samenwerkingen met bedrijven en het wederzijds vertrouwen dat is opgebouwd, vergroten we onze impact. Daarnaast kijken we naar veranderingen en behoeften in de markt, om ons opleidingstraject verder te optimaliseren. Zo willen we het omscholingstraject flexibeler inrichten, meerdere startmomenten implementeren en mogelijkheden creëren om offline en online te leren. Daarnaast willen we de programma’s uitbreiden met tools voor data-analyse. De komende jaren richten we ons ook op het aanbieden van de opleiding in het Engels. Hierdoor spreken we een bredere doelgroep aan en kunnen we de instroom verder vergroten.”
Samantha: “We ontvangen de eerste kandidaten met open armen en zijn erg benieuwd naar het verloop van dit traject. Ons streven is om jaarlijks nieuwe ICT-specialisten te laten instromen en hen goed op te leiden. En natuurlijk om onze openstaande ICT-vacatures duurzaam te vervullen. Daar gaan we voor.”
Ben je op zoek naar software engineers en wil je ook als bedrijf deelnemen aan Make IT Work? Neem contact op met Judith Oostenrijk via info.ict-media@han.nl of ga voor meer informatie naar https://www.han.nl/opleidingen/post-hbo/omscholing-make-it-work/.
Foto's Martine Bal: Gerard Burgers, Tech Gelderland