SETUP rekent af met oude sorry-rituelen in de techwereld
SIDN fonds steunt dot-sorry voor een transparante technologische toekomst
SIDN fonds steunt dot-sorry voor een transparante technologische toekomst
“We might have just handed a 4-year old a loaded weapon. Social media is broken and the retweet is a big reason why.” Dit is het excuus dat Chris Wetherell maakt over de retweet-knop die hij binnen Twitter uitvond. In de afgelopen jaren zijn we overspoeld met allerlei tech-excuses: van sorry uw data liggen op straat, tot sorry’s voor de impact van de technologie die is gemaakt. SETUP rekent in 2020 af met dit soort excuses en streeft naar een wereld waarin techbedrijven en tech-gebruikers samen verantwoordelijkheid nemen voor de impact van technologie. Maar hoe gaan we de beweging maken van verantwoording afleggen, naar verantwoordelijkheid nemen?
Jelle van der Ster, directeur van SETUP, vertelt over de stap die hij zet om via ICANN en met steun van SIDN fonds het dot-sorry-domein op te richten om die discussie op gang te brengen. Het domein moet gaan fungeren als een collectief reinigingsritueel voor het internet.
Jelle van der Ster, directeur van SETUP
Stichting SETUP onderzoekt de impact van technologie op onze samenleving. De organisatie heeft ieder jaar een programma met een specifiek thema om technologische ontwikkelingen tastbaar te maken of ter discussie te stellen. Dit jaar onderzoekt zij de vele excuses die de afgelopen jaren in de techwereld rondgaan. Jelle: “Steeds meer mensen zien in dat technologie niet neutraal is en worden zich bewust van de bepaalde politiek die zich hierin voordoet. Het thema ‘sorry’ vormt de eerste stap richting het nemen van verantwoordelijkheid en het klaren van de lucht tussen partijen, zodat zij samen met een schone lei verder kunnen gaan om hun ambities te verwezenlijken.”
“Wat interessant is aan het excuus van Chris Wetherell, is dat hij dit maakt in de context van een nieuwe startup die hij presenteert, waarvan de naam nog niet bekend is”, vertelt Jelle van der Ster. “Daarom kun je jezelf afvragen of hij oprecht zijn excuses aanbiedt of dat het een slimme manier is om in een veranderende markt zijn nieuwe initiatief te profileren.” Een excuus maken op een persoonlijk niveau is logisch, bijvoorbeeld om je relatie of een vriendschap te onderhouden. Maar hoe bied je als tech-bedrijf je excuses aan over gelekte gegevens of een andere misstap? Stichting SETUP wil dit gegeven onderzoeken en aanwijzen met het initiatief dot-sorry. “Het uiteindelijke doel is om binnen de technische infrastructuur van het internet, een virtuele ruimte te creëren om met elkaar in gesprek te gaan over excuses van bedrijven. Zowel bedrijven als de slachtoffers van de excuses moeten hier een plek kunnen vinden om te debatteren over het nemen van verantwoordelijkheid”, vertelt Jelle. SETUP werkt achter de schermen hard aan de lancering van de campagne ‘dot-sorry’ die begin april plaatsvindt. Bedrijven en slachtoffers van tech-blunders kunnen zich inschrijven om mee te denken in de campagne. “We willen vooral transparant zijn over alles wat we tegenkomen binnen de technische infrastructuur van het internet, de wereld van ICANN. Hoe de machts- en gezagsstructuur hier werkt en hoe je als organisatie invloed hierop hebt. Samen met alle geïnteresseerden denken we na over de manier waarop het dot-sorry topleveldomein eruit moet zien, wie de eigenaar hiervan is en wat de regels zijn”, vertelt Jelle.
De campagne start vanaf april. SIDN fonds steunt het pioniersproject, waardoor Jelle en zijn team de campagne op kunnen zetten en het initiatief van de grond krijgen. Marieke van der Kruijs, projectcoördinator bij SIDN fonds: “Met deze bijdrage zorgt SETUP voor de zichtbaarheid van de campagne bij een breed publiek door middel van video’s en andere online uitingen. Interessant daarbij is dat de werking van het registreren van een topleveldomein bij ICANN meer inzichtelijk wordt. Dat dit allemaal op aansprekende wijze gebeurt, is aan SETUP toevertrouwd.” In het verleden steunde SIDN fonds eerder projecten van SETUP, zoals AI AI Barbie (in samenwerking met Waag) en de Nationale Verjaardagskalender.
Jelle heeft een duidelijk doel voor ogen, dat hij met dot-sorry wil bereiken. “Aan de ene kant is het project voor mij geslaagd als we een goed en sterk verhaal vertellen. Aan de andere kant is het creëren van een cyber space voor het gezamenlijk nemen van verantwoordelijkheid voor de impact van nieuwe technologie natuurlijk het ultieme doel. Lukt dit beiden, dan vangen we twee vliegen in één klap. De ICANN-meeting, die van 17 t/m 23 oktober plaatsvindt in Hamburg, zien we als focuspunt voor de introductie. Tijdens deze meeting komen verschillende discussies en issues rondom de ICANN-beleidsontwikkeling aan bod. Dit is natuurlijk een perfect moment om het topleveldomein dot-sorry te introduceren”, aldus Jelle. Wil je op de hoogte gehouden worden van de dot-sorry campagne en weten hoe je hierbij kunt helpen? Of ben je een bedrijf of kennisinstelling en wil je samenwerken met dit initiatief? Neem dan contact op via sorry@setup.nl of schrijf je in via setup.nl/sorry.