Screening content: de toegevoegde waarde van het zoeken naar logo’s en beeldmerken

Een gastblog van onze partner ICTRecht

Voor wie wil weten uit welke bouwstenen een website grofweg bestaat geeft het internet op veel plaatsen een zeer prettige uitleg. Regelmatig wordt de vergelijking gemaakt met een huis: de content van de website is het huis, en de domeinnaam is het adres. Beide bouwstenen worden gebruikt voor schadelijke of frauduleuze activiteiten. SIDN Merkbewaking detecteert schadelijke domeinnamen en doorzoekt sinds kort ook de homepage van een .nl-website op het (ongeautoriseerde) gebruik van logo’s en beeldmerken. In beide gevallen is de kans groot dat de merkhouder ‘iets moet’ met het resultaat. De juridische opvolging van beide ontdekkingen verschilt echter.

Legale content met bepaalde domeinnaam kan onrechtmatig zijn

De meeste websites hebben juridisch legale content: denk aan een puur informatieve website die bijvoorbeeld bedrijfsgegevens van de eigenaar vermeldt en geen inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten. Dit zijn in beginsel websites waar niemand zich aan stoort en waar ook zelden tegen op te treden valt.

Dit verandert als deze content echter te vinden is onder een domeinnaam die een merk of handelsnaam van een ander draagt, In die gevallen profiteert de website meeprofiteren van de vindbaarheid van het merk om zodoende meer verkeer te genereren naar haar website; een aanbieder van verschillende merken grasmaaiers bijvoorbeeld, kan profiteren van een domeinnaam waarin de naam van de marktleider besloten ligt.

Tegen een dergelijke werkwijze kan de eigenaar van het merk optreden. Hij kan zich echter niet wenden tot de hostingprovider, de content is immers legitiem. Een hostingprovider kan tot een bepaalde hoogte verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van websites die bij haar gehost worden: Effectief in dergelijke gevallen zijn de tijds- en kostenefficiënte domeinnaamprocedures (bijvoorbeeld de veel ingezette UDRP). Het beoogde resultaat is het verkrijgen van een beslissing van een onafhankelijke deskundige die oordeelt dat de domeinnaam overgedragen moet worden aan de merkhouder.

Screening content

Sinds kort scant SIDN Merkbewaking niet alleen op verdachte domeinnamen maar ook op verdachte content. Alle websites eindigend op .nl (dus niet alleen de websites met verdachte domeinnamen) kunnen aan een inhoudelijke toets worden onderworpen. SIDN Merkbewaking controleert of een beeldmerk of logo te vinden is op de homepage van de website. Als dit het geval is op een website die niet geautoriseerd is door de rechthebbende, kan dat een indicatie zijn voor een frauduleuze website. Het logo van de Rijksoverheid kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een phishingwebsite te creëren met de ‘look and feel’ van een echte overheidswebsite. Tevens kan een keurmerk misbruikt worden om ten onrechte een bepaalde kwaliteit toe te schrijven aan een website of daarop aangeboden product (zie ook https://www.sidnlabs.nl/nieuws-en-blogs/malafide-nl-websites-opsporen-met-logodetectie-in-de-praktijk).

Juridische analyse

De resultaten van SIDN Merkbewaking hebben in de meeste gevallen een menselijke beoordeling en opvolging nodig. In zeldzame gevallen is het gebruik van een logo of beeldmerk geoorloofd omdat zij dan vallen onder de situatie waarin zij het merkrecht beperken. In de meeste gevallen echter is de kans groot dat als een beeldmerk gevonden wordt, op een voor de merkhouder onbekende website, er sprake is van ongeoorloofd gebruik; er bestaat geen legitieme reden om dat beeldmerk op die plek te gebruiken.

In dat geval is het aan de jurist van dienst om te bezien of de website evident onrechtmatig is (bijvoorbeeld in het geval van een phishing of counterfeit website) en om de hostingprovider daarvan op de hoogte te stellen. Hij wordt gesommeerd de website offline te halen en is ook aansprakelijk wanneer hij dit nalaat. Verder kunnen onder omstandigheden NAW-gegevens worden verlangd van de hostingprovider namens de rechthebbende. De jurisprudentie hieromtrent blijft in ontwikkeling.

Daarnaast geeft onrechtmatige content, op een website met een domeinnaam waar ook nog eens een merk in verwerkt zit, extra handvatten in een domein (UDRP)-procedure. Daartegen is een succesvol verweer schrijven bijna onmogelijk.

Conclusie

De meerwaarde van het screenen van websites op logo's is gelegen in het feit dat meer frauduleuze websites worden gevonden. Gevonden onrechtmatige content verstevigt de juridische positie van de merkhouder die deze informatie moet gebruiken als argumentatie tegenover de hostingprovider en in domeinnaamprocedures.

Voor de juridische opvolging van onrechtmatige domeinnamen en onrechtmatige content werkt SIDN met de juristen van ICTRecht. ICTRecht heeft ruime ervaring met notice-and-takedownverzoeken (NTD), het opvragen van NAW-gegevens en domeinnaamprocedures. ICTRecht kan vaak snel en kosteloos beoordelen welke juridische weg het best bewandeld kan worden.