Samenwerken in het digitale tijdperk

Kom op 19 en 20 juni naar EuroDIG 2019 in Den Haag

Het internet wordt gekenmerkt door snelle en vaak onvoorziene ontwikkelingen. Dit leidt tot vernieuwing en biedt kansen, maar creëert ook uitdagingen. Wie moet de ontwikkeling van het internet in goede banen leiden? De veiligheid en duurzaamheid ervan waarborgen? Is die taak niet te groot om bij één stakeholder neer te leggen? Dat is precies de reden dat het platform European Dialogue on Internet Governance is opgericht. EuroDIG wil zo veel mogelijk stakeholders mee laten praten over internet governance om zo bij te dragen aan een beter internet voor iedereen. Op 19 en 20 juni van dit jaar wordt in het World Forum in Den Haag de 12e EuroDIG conferentie gehouden. Sandra Hoferichter, secretaris-generaal van EuroDIG, vertelt waar het bij dit unieke evenement om gaat.

Sandra Hoferichter, secretaris-generaal van EuroDIG

Iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van het internet kan deelnemen. EuroDIG 2019 wordt bijgewoond door ngo's, overheden, techneuten en ondernemers, met als doel discussie en besluitvorming dichter bij elkaar te brengen.

Geen doorsnee conferentie

EuroDIG is geen doorsnee conferentie. Het evenement wordt niet van bovenaf georganiseerd door een of andere commissie of vanuit een bepaald politiek standpunt. Iedereen kan eraan meedoen en agendapunten aandragen. Het idee daarachter is dat de deelnemers niets mag worden opgelegd. Het gaat erom zoveel mogelijk standpunten en zienswijzen op tafel te krijgen en mensen te laten meepraten over vraagstukken die zich in de praktijk voordoen. “EuroDIG is geen besluitvormingsorgaan. We brengen de dialoog op gang,” legt Hoferichter uit. “Stel dat het doel was om de conferentie af te sluiten met een resolutie of verklaring over wetgeving. Dan vaardigen bedrijven en overheden hun PR-mensen af en krijg je een totaal andere discussie. Wij willen gewoon dat de deelnemende stakeholders met elkaar van gedachten wisselen en elkaars standpunt proberen te begrijpen.” De multistakeholder-benadering van EuroDIG wordt onderschreven door diverse invloedrijke Europese instanties, zoals de Europese Commissie, de Raad van Europa, de Zwitserse regering, ISOC, ICANN, RIPE NCC, ETNO EURALO en EBU.

Dialoog is onmisbaar

De veranderingen waaraan het digitale landschap momenteel onderhevig is, roepen op allerlei vlakken vragen op. Het bestaat dan ook niet dat één bepaalde stakeholdergroep al die vragen kan beantwoorden. “Ik ben blij dat het programma meer dan ooit gericht is op het oorspronkelijke kernthema: technische vraagstukken die betrekking hebben op beleidskwesties ten aanzien van de governance van het internet,” aldus Hoferichter. Daarnaast komen dit jaar thema's aan de orde als algoritmische vaardigheden, security en misdaad, media en content, en de gevolgen van innovatie en economische ontwikkeling voor de mensenrechten. Meer informatie over het programma vind je op eurodigwiki.org.

Den Haag is gastheer

EuroDIG vindt elk jaar plaats in een andere stad en dit jaar is dat Den Haag. Het evenement wordt gehouden in het World Forum en gehost door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de gemeente Den Haag, ECP en SIDN. “Het zit Nederlanders in het DNA om de dialoog aan te gaan in een multistakeholder-omgeving,” merkt Hoferichter op. “Jullie doen niet aan strakke hiërarchieën en stakeholders vinden het heel gewoon om samen te werken. Bij EuroDIG delen we die principes.”

SIDN steunt EuroDIG

SIDN is een van de supporters van EuroDIG. Legal & Policy Advisor Maarten Simon legt uit waarom: “Het vraagstuk rondom internet governance heeft direct betrekking op onze rol als beheerder van het .nl-domein. Hoe moet het beheer van het internet worden georganiseerd? Het is een kwestie die iedereen raakt en dan moet iedereen ook inspraak hebben. Daarom steunen we EuroDIG. Omdat het al die verschillende stakeholders de gelegenheid biedt om naar elkaar te luisteren en ideeën uit te wisselen.”

Doe mee!

Hoe meer stakeholders er meedoen, des te meer de dialoog zal opleveren. Als je werkzaam bent in IT, beleidsvorming of de hostingsector – of als je anderszins geïnteresseerd bent in het internetlandschap – dan is EuroDIG jouw kans om bij te dragen aan de toekomst. Het evenement is gratis toegankelijk, maar je moet je wel inschrijven.