Pas op voor ceo-fraude tijdens coronacrisis
Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar
Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar
We werken massaal thuis en dat brengt risico’s met zich mee. Zo zijn bedrijven kwetsbaarder voor ceo-fraude. Hiervoor waarschuwen het Anti Money Laundering Centre (AMLC), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en accountancy- en advieskantoor PwC in het Financieele Dagblad.
Bij ceo-fraude doen criminelen zich met behulp van nepmails voor als de ceo, directeur of manager van een organisatie. Ze vragen medewerkers met financiële bevoegdheden, vaak via nepmails, of ze met spoed een groot bedrag kunnen overmaken, meestal naar het buitenland. Als de medewerker het niet vertrouwt, volgt er vaak een telefoongesprek. Hiervoor roepen de criminelen een niet-bestaande derde partij in het leven, bijvoorbeeld een zogenaamd advocatenkantoor. Deze telefoontjes lijken zo betrouwbaar dat de medewerker, volkomen te goeder trouw, het gevraagde bedrag overmaakt.
Doordat we thuiswerken, zijn de lijnen naar bijvoorbeeld de ceo minder kort. Ook staan medewerkers meer dan normaal onder druk en zijn gestrest omdat de continuïteit in het geding is. “Een ander risico zit bij de thuisnetwerken. Deze zijn vaak minder goed beveiligd, waardoor het voor criminelen makkelijk wordt om digitaal in te breken”, zo zegt Suzanne Visser van het AMLC, een samenwerkingsverband van politie, Fiod en het Openbaar Ministerie.
PwC meldt dat criminelen dit jaar in meerdere gevallen toegang verkregen tot de mailbox van de ceo, waardoor ze op de hoogte waren van aankomende transacties. Die kennis gebruikten ze in hun strategie. Veel bedrijven zijn tijdens deze coronacrisis bezig met het overhevelen van grote bedragen. Daardoor kijken medewerkers van financiële afdelingen minder gek op van dit soort vertrouwelijke, urgente verzoeken. Werknemers zijn vaak geneigd vertrouwelijke orders die ogenschijnlijk van bovenaf komen niet twijfel te trekken, zeker niet in bedrijven met een hiërarchische cultuur.
Cybercriminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Zo zag accountant André Mikkers van PwC gevallen van klanten waarbij de cybercriminelen via interne mails zagen op welke momenten de fiatteurs van financiële afdelingen afwezig waren. Zo konden zij hun opdrachten tot onterechte overboekingen daarop afstemmen.
Verklein de kans op ceo-fraude met deze tips:
Maak het intern bespreekbaar en zet het op de bedrijfsagenda.
Leer medewerkers dat ze zich niet moeten laten imponeren door de status van de aanvrager.
Controleer betalingen door contact op te nemen met de aanvrager.
Zorg voor heldere regels in het betalingsverkeer.
Maak afspraken over wie betalingen mogen initiëren.
Betrek altijd meerdere personen bij de betaling; ofwel het vier-ogen principe.
Maak nooit uitzonderingen.
In het geval van ceo-fraude maken criminelen vaak gebruik van ‘e-mailspoofing’. De valse e-mail lijkt dan te komen van het echte mailadres van de ceo doordat specifieke eigenschappen van het e-mailbericht, zoals From (Van), Return-Path (Afzender) en Reply-To (Antwoorden naar) worden gewijzigd. Je kunt dit tegengaan door veilige e-mailstandaarden te implementeren: DKIM, SPF en DMARC. Deze worden vaak gezamenlijk ingezet om te controleren of de afzender en de verzender van een bericht kloppen, en of de inhoud onderweg niet is veranderd. Om de beveiliging van je mailverkeer nog verder te verhogen, raden we je aan deze standaarden te gebruiken in combinatie met DNSSEC, een beveiligingssysteem voor het DNS. Veel mailprogramma’s ondersteunen DKIM, SPF en DMARC al.
Op internet.nl controleer je eenvoudig of deze standaarden worden toegepast op jouw domeinnaam. Wil je deze standaarden toepassen op jouw domeinnaam en e-mailservice? Neem dan contact op met je internetserviceprovider of breng deze partij in contact met je systeembeheerder.
Met open standaarden voorkom je ceo-fraude door spoofing. Daarnaast kunnen cybercriminelen gebruik maken van typosquatting. Bij typosquatting gebruiken criminelen domeinnamen die sterk lijken op die van jou. SIDN Merkbewaking spoort zulke domeinnamen proactief op voor ze gebruikt kunnen worden.