Ouderen lopen online achterstand in

Internet heeft van oudsher het imago een ‘jongerending’ te zijn. De spreekwoordelijke ‘whizzkid’ was jarenlang de archetypische internetgebruiker. Dat is veranderd. Ouderen hebben internet de afgelopen jaren massaal ontdekt als middel om beter contact te houden met familie en vrienden. Hun internetgebruik loopt ook niet langer achter bij de jongeren, maar is op verschillende punten onderscheidend. Dat blijkt uit de resultaten van Trends in Internetgebruik 2016 dat op 17 november jl. verscheen.

Nederlanders steeds meer online via smartphone

Tablet keerpunt, smartphone volgde

Internetgebruik bij ouderen (65+) kreeg rond 2012 een enorme boost door de opkomst van de tablet. De gebruiksvriendelijkheid en het grote formaat van dit device spraak ouderen veel meer aan dan de ouderwetse pc en laptop. Ook kwamen er een aantal apps op de markt die onder deze doelgroep snel aan populariteit wonnen. Inmiddels zijn wij 4 jaar verder en maken ouderen op grote schaal de stap naar de smartphone. Had in 2014 nog maar 33% van de 65+ respondenten een smartphone. Inmiddels is dat 55%. Gemiddeld zijn zij met hun smartphones 2,6 uur per maand online. Deels is deze trend aanbodgedreven: het aantal telefoons dat geen smartphone is, daalt zienderogen.

Liever betrouwbaar dan gemakkelijk

Wat het internetgedrag van ouderen duidelijk onderscheidt van dat van jongeren is hun aandacht voor veiligheid. Wanneer jongeren naar een website gaan kiezen zij de meest gemakkelijke methode (Google, autocomplete). Ouderen kiezen vooral voor de methode die zij als het meest betrouwbaar zien (bijvoorbeeld het intypen van een domeinnaam). Ook kijken zij sterk naar de domeinnaam om de betrouwbaarheid van een website te beoordelen. Een resultaat valt daarbij direct op: de nieuwe TLD .bank (sinds 2015 online) scoort bij ouderen erg hoog als het gaat om betrouwbaarheid. 29% van de ouderen zou naar een .bank-site gaan om geldzaken te regelen. Opvallend, want deze extensie wordt in Nederland nog nauwelijks gebruikt.

Online veiligheid belangrijk

Verwant aan betrouwbaarheid is de nadruk die ouderen leggen op online veiligheid. Naarmate een respondent in het onderzoek ouder was, was hij bezorgder om zijn online veiligheid. Ook installeren ouderen vaker dan jongeren antivirussoftware op hun mobiele devices.

E-mail populair

Een laatste opvallend punt is dat er ook onder ouderen belangstelling is voor een eigen domeinnaam. Bij jongeren (<34) zijn ondernemingsplannen het voornaamste registratiemotief. Ouderen zijn vooral op zoek naar een leuk eigen mailadres. Iets wat bij jongeren door de opkomst van Whatsapp al sterk aan populariteit ingeboet heeft.Veilig en betrouwbaar kenmerkt dus de oudere internetter. Daarmee loopt zijn internetgebruik zeker niet achter op dat van jongeren. Integendeel: op het gebied van online veiligheid zijn het de jongeren die nog wat kunnen leren.

Downloads