“Ondernemers vinden sneller een vrije .nl-domeinnaam dankzij de suggestietool”
xel en XXL Hosting ondersteunen klanten bij de zoektocht naar een .nl-domeinnaam
xel en XXL Hosting ondersteunen klanten bij de zoektocht naar een .nl-domeinnaam
De opkomst van relatief nieuwe extensies, zoals .shop en .amsterdam, maakt het voor ondernemers lastiger om de meest geschikte domeinnaam te kiezen. Stel dat je eerste keuze niet meer beschikbaar is als .nl-domeinnaam. Kies je dan voor een andere extensie zoals .shop of kun je beter een alternatieve domeinnaam met .nl-extensie zoeken? In Nederland is .nl nog altijd hét topleveldomein. Nederlandse internetgebruikers beoordelen het .nl-domein als meest veilig en betrouwbaar. Ook klikt 80% van de Nederlandse internetgebruikers het liefst op een .nl-website. Om ondernemers te helpen bij hun zoektocht naar een geschikte domeinnaam, ontwikkelden wij samen met onze partners de .nl-suggestietool. Registrars kunnen de gratis suggestietool API op hun website implementeren en zo ondernemers en resellers helpen bij hun zoektocht. Sander Cruiming (oprichter van XXL Hosting) en Mido Ahmed (algemeen directeur bij xel) waren betrokken bij de testfase van de suggestietool en hebben deze inmiddels al een tijd in gebruik. Zij vertellen over de implementatie, hun ervaringen en wat de tool oplevert.
Met behulp van de .nl-suggestietool op de homepagina van SIDN, kunnen ondernemers gemakkelijk de beschikbaarheid van hun domeinnaam checken. De tool geeft aan of een domeinnaam al geregistreerd is en laat alternatieve .nl-domeinnamen zien. Vervolgens kan de gebruiker zoeken naar meer alternatieven, om zo zijn ideale domeinnaam te vinden. Wij stellen de domeinnaamsuggestietool beschikbaar voor registrars in de vorm van een API, die zij gemakkelijk door middel van een key op hun website kunnen implementeren. In dit artikel (alleen beschikbaar voor .nl-registrars) leggen we uit hoe de tool precies werkt.
XXL Hosting is al ruim 20 jaar actief als Nederlandse hostingpartij. Ze biedt haar klanten onder andere Wordpress-hosting, complete webhostingpakketten, e-mailmarketing en andere (hosting)diensten. Ook xel ondersteunt haar klanten met verschillende diensten op het gebied van hosting. Van Wordpress- en websitehosting tot domeinnaamregistratie. Kortom: beide partijen doen er alles aan om te zorgen dat hun klanten zo succesvol mogelijk onlinezaken kunnen doen.
“Wij ontvingen al eerder in de testfase een bètaversie van de tool, toen deze nog volop in ontwikkeling was”, vertelt Mido. “De documentatie was toen nog vrij beknopt, maar na onze feedback is deze uitgebreid en verduidelijkt. Ook wij hebben de suggestietool API direct geïmplementeerd en in gebruik genomen. Voornamelijk voor onze supportafdeling is de tool een goede manier om klanten te helpen bij het komen tot hun ideale domeinnaam.” Sander: “Net als xel, waren wij bij de testfase van de API betrokken. In die fase hebben we de tool ook direct in gebruik genomen. Vanuit SIDN ontvingen we een API-key, om de tool op onze website te implementeren. Dankzij de uitgebreide documentatie met voorbeeldcodes die SIDN ons stuurde, hebben we de suggestietool binnen één dag in onze website geïntegreerd. Ook konden we deze makkelijk aan onze huidige domeinnaamchecker toevoegen.”
Mido: “SIDN heeft veel van onze verbeterpunten uit de testfase doorgevoerd in de suggestietool. De huidige versie is goed bruikbaar en implementeerbaar, maar kent ook ontwikkelmogelijkheden. Denk aan het uitbreiden en verbeteren van de synoniemen die de tool geeft, met behulp van artificiële intelligentie (AI). Op dit moment heeft de suggestietool enkele filters om de zoekresultaten te verfijnen, zoals het toevoegen van een koppelteken, veelgebruikte toevoegingen of synoniemen. Met behulp van AI kun je die synoniemen nog ‘slimmer’ maken. Ook zou het mooi zijn, als de tool Engelse alternatieven van Nederlandse woorden toont. In Nederland gebruiken we regelmatig Engelse termen, waardoor je deze ook prima kunt gebruiken in je .nl-domeinnaam.” Sander vult aan: “SIDN kan daarnaast ook overwegen om naast de .nl-extensie een .com- of .eu-extensie aan te bieden. Op die manier kan de gebruiker direct meerdere extensies registreren naast zijn .nl-keuze.” “Voordat we de .nl-suggestietool in gebruik namen, hebben we ook naar alternatieven zoals NameStudio van Verisign gekeken”, zegt Sander. “Wij adviseren onze klanten altijd om voor een .nl- of een .com-extensie te kiezen. Omdat NameStudio een internationale tool is en alleen .com-suggesties geeft, is deze voor ons minder geschikt. Wil je als Nederlandse ondernemer zakendoen? Dan is een .nl-domeinnaam vrijwel onmisbaar. De tool van SIDN geeft de beste .nl-suggesties.” “Dat geldt ook voor ons”, vult Mido aan. “Alternatieve suggestietools die we hebben bekeken, sloten niet volledig aan bij onze verwachtingen. De suggestietool API werd door SIDN in onze schoot geworpen en wij zagen daarin direct mooie kansen.”
Sander: “Sinds de implementatie van de .nl-suggestietool op onze website, steeg het aantal paginaweergaven op de pagina waar onze domeinchecker staat met zo’n 20%. Dat betekent dat mensen vaker controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is. Of het gaat om nieuwe of bestaande klanten, hoeveel mensen precies gebruik maken van de suggestietool en hoeveel conversies deze oplevert, willen we beter meten en inzichtelijk maken. Vanuit onze klantenservice krijgen we terug dat klanten dankzij de suggestietool beter in staat te zijn om een vrije .nl-domeinnaam te vinden.” Mido sluit zich daarbij aan: “Veel van onze websitebezoekers gebruiken de .nl-suggestietool op onze site. Ook geven onze servicedeskmedewerkers aan dat daar wel degelijk domeinnaamregistraties uitkomen. Het belangrijkste is een tevreden klant, die ‘naar huis gaat’ met zijn ideale domeinnaam. Daar draagt de .nl-suggestietool zeker aan bij.”
Wil je meer weten over de domeinnaamsuggestietool? Kijk dan op op de registrarssite of neem contact op met onze accountmanager Alfredo Garcia Frias via alfredo.garciafrias@sidn.nl of +31 6 82 912 222.