Nederlandse positie IPv6 verder achteruit
Links en rechts ingehaald
Links en rechts ingehaald
De toepassing van IPv6 is internationaal gezien inmiddels echt op gang gekomen. Dat blijkt uit de adoptiecijfers van Google, uit de metingen van het AMS-IX internetknooppunt en uit de statistieken van RIPE-NCC. In de laatste updates [1, 2, 3] van het 'World IPv6 Launch'-initiatief kun je lezen hoe grote telecom operators in Latijns-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en Vietnam hun netwerken opwaarderen naar IPv6.
Tegelijkertijd moeten we constateren dat het in Nederland met IPv6 nog niet echt wil lukken. In de onlangs gepubliceerde IPv6-inventarisatie luidden we de noodklok over de Nederlandse achterstandspositie in de adoptie van IPv6 en de consequenties daarvan voor ons innovatie- en investeringsklimaat. Met een adoptie van 55% waren onze zuiderburen volgens Google al absolute koploper in Europa. En in de laatste Google-statistieken zien we dat het gebruik van IPv6 in Duitsland in slechts 4 maanden tijd verder is gestegen van 38% naar 41%, terwijl onze score over diezelfde periode nagenoeg hetzelfde is gebleven. Met een gebruik van 14% doen we het net zo slecht als landen in de periferie van Europa. De regionale heat map van APNIC voor West-Europa geeft onze positie ten opzichte van de ons omringende landen wat dat betreft haarscherp weer.
Samen met het Forum Standaardisatie en het Platform Internetstandaarden (die de stimulerende rol van de inmiddels opgeheven IPv6 Task Force heeft overgenomen) maken wij ons hard voor de verdere uitrol van IPv6. Zo heeft de financiële incentiveregeling voor registrars die we anderhalf jaar geleden startten geresulteerd in een flinke stijging van het aantal Nederlandse DNS-, web- en mail-servers dat is voorzien van een IPv6-adres.
Tegelijkertijd menen we — ook gezien het buitengewone belang van de internetinfrastructuur voor de Nederlandse economie — dat er meer nodig is. Hoewel we in het algemeen zeer terughoudend zijn wat betreft regulering, is het inmiddels wel duidelijk dat er iets moet gebeuren om deze impasse te doorbreken.
"De voortgang in de transitie naar IPv6 is niet voldoende om gelijke tred te houden met het toenemende belang van de internetinfrastructuur voor Nederland", concludeert men ook bij het ministerie van Economische Zaken. "De behoefte aan IP adressen neemt versneld toe, sneller dan enkele jaren terug verwacht werd. Het is onwenselijk te wachten op het moment dat de beschikbaarheid van IPv4-adressen niet meer voldoende is om verdere innovaties in dienstverlening te kunnen realiseren. Tevens is IPv4 reeds lange tijd in gebruik en is onvoldoende toegerust om de komende innovaties te kunnen ondersteunen; IPv6 kan dat wel."
"Commerciële belangen spelen een cruciale rol bij de stappen die de sector zet in het volgen van de technische ontwikkelingen en de toepassingen in alle maatschappelijke en economische sectoren. Het is spijtig te moeten constateren dat de overgang naar IPv6 een mindere plaats inneemt bij deze belangen, waardoor activiteiten en investeringen gericht op de overgang naar IPv6 achterblijven. Vanuit de overheid zal dan ook gekeken worden welke mogelijkheden er zijn om bij marktpartijen de overgang naar IPv6 een prominentere plaats in te laten nemen. Het gaat hierbij niet alleen om commerciële belangen van marktpartijen maar ook om economische belangen, onder meer om de doelstellingen genoemd in de Digitaliseringsstrategie te kunnen halen."