Mijn bezoek aan EuroSSIG Meissen 2016

Van 16 tot 23 juli vond de 10e European Summer School on Internet Governance plaats in Meissen (Duitsland). Ik was daar als fellow (student) bij en dat was een hele ervaring!

Programma

Het was een intensief programma, vol met presentaties, breakout sessies, een practicum en enkele social events.De presentaties werden gegeven door zogenaamde faculties en gingen over een breed aantal internetgovernance gerelateerde onderwerpen. Uiteraard kwamen de ccTLD’s en gTLD’s aan bod, maar ook ip-adressen, root servers en internet exchange points. Ook de IANA Transition, ICANN en the future of the internet stonden op de agenda. Multistakeholder en consensus waren de termen die regelmatig over tafel vlogen.Vooral de breakout-sessies waren een mooie gelegenheid om wat door te vragen over een specifiek onderwerp. In een klein groepje konden de fellows vragen stellen aan een faculty die goed thuis was in dat onderwerp. Echt geen enkele vraag was te dol en werd serieus beantwoord. Tussen de bedrijven door was er ook nog een practicum, waarbij een cybersecurity-incident tussen 2 fictieve landen speelde. Als lid van de VN Veiligheidsraad moesten we tot een oplossing komen voor een onderzoek naar het specifieke incident. Niet bepaald een simpele taak gezien de diverse aanwezige landen en stakeholders met nogal eens tegenstrijdige belangen en visies. Ten slotte was er gelukkig ook nog wat tijd om te ontspannen. Zo hebben we een boottochtje gemaakt over de Elbe, de beroemde porseleinfabriek bezocht en werd speciaal voor ons een orgelconcert gegeven in de domkerk.Voor de geïnteresseerden: het volledige programma en alle verdere informatie kun je terugvinden op https://eurossig.eu/eurossig/

Bijzondere ervaring

Naast de interessante onderwerpen vond ik het vooral bijzonder om mensen met zoveel verschillende achtergronden (technisch, juridisch en policy) uit verschillende organisaties (bedrijfsleven, overheid en wetenschap) van over de hele wereld te ontmoeten en er een week intensief mee op te trekken. Een bijzonder moment was bijvoorbeeld een spontaan pianospel door een medewerker van de State Security Service uit Georgië waarbij een Amerikaanse van Chinese afkomst in het Russisch zong. Hoe multicultureel en samenhorig kun je het hebben in deze roerige tijden.

Sponsoring SIDN

SIDN sponsort de SSIG al 10 jaar en bekostigt onder andere de aanwezigheid van 2 fellows, zodat deze in de gelegenheid zijn te komen terwijl dit anders, financieel niet haalbaar zou zijn geweest. De SSIG kent naast SIDN nog heel veel sponsors. De Summer School on Internet Governance is een unieke gelegenheid voor de deelnemers van over de hele wereld om een brede blik te ontwikkelen op de vele verschillende onderwerpen binnen het kader van internetgovernance. De school draagt daarmee bij aan een beter geïnformeerd debat en verricht daarmee wat SIDN betreft heel waardevol werk.

Jubileum

Ten slotte werd dit jaar een extra dag toegevoegd aan het inhoudelijke programma, omdat het de 10e keer was. Speciaal hiervoor was Steve Crocker, de chairman van de ICANN board en member of the internet hall of fame, overgekomen uit de VS.Deze laatste dag werd feestelijk afgesloten met een diner en de traditionele multicultural song party, waarbij iedereen in zijn/haar eigen taal een liedje ten gehore moest brengen. Gelukkig was ik niet de enige Nederlander en heb ik samen met 3 anderen De bom van Doe Maar ten gehore gebracht. :-)