Met Cryptify deel je bestanden veilig, privacyvriendelijk én makkelijk online

SIDN fonds steunt platform dat Identity Based Encryption combineert met IRMA

Deel je bestanden met daarin gevoelige informatie, zoals patiëntgegevens, persoonsgegevens of bedrijfsdata, via het internet? Dan wil je niet dat die bestanden in verkeerde handen vallen. Daarom is het versleutelen van deze bestanden en het kunnen identificeren van de ontvanger erg belangrijk. Hanna Schraffenberger, universitair docent bij Digital Security op de Radboud Universiteit en onderzoeker bij de stichting Privacy by Design en Arjen, security software engineer bij Tweede golf, werken beiden aan de ontwikkeling van Cryptify. Dit is een gebruiksvriendelijk platform dat is opgestart en ontwikkeld met de steun van SIDN fonds. Doordat Cryptify identiteitsgebaseerde encryptie combineert met het identiteitsplatform IRMA, kun je op een veilige en makkelijke manier grote bestanden online delen. Hanna en Arjen leggen uit hoe Cryptify en het versleutelen van bestanden werkt, welke rol IRMA hierin speelt en welke vervolgstappen ze de komende jaren met Cryptify zetten.

Cryptify en IRMA

“Patiëntgegevens uitwisselen kan veiliger, efficiënter én privacyvriendelijker”

“Als universitair docent op de Radboud Universiteit en onderzoeker bij Privacy by Design, houd ik me veel bezig met het toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken van cryptografische applicaties en het bevorderen van de adoptie hiervan”, vertelt Hanna. “Het platform Cryptify kwam voort uit ons initiatief om e-mails te versleutelen. Het doorontwikkelen en volledig gebruiksvriendelijk maken van mail-encryptie is een langlopend project, maar we wilden encryptie ook op korte termijn beschikbaar maken voor gebruikers. Zo kwamen we uit op iets wat door veel mensen dagelijks wordt gedaan: het online delen van bestanden.” Het doel was om een gebruiksvriendelijk en veilig platform te ontwikkelen, waarmee je versleutelde bestanden kunt delen en waarbij de privacy van ontvangers en verzenders gewaarborgd blijft. Hierin speelt het identiteitsplatform IRMA een belangrijke rol. Arjen: “Toen Privacy by Design ons vroeg om de backend van Cryptify te ontwikkelen, sprak dat ons direct aan. Al tijdens mijn studie op de Radboud Universiteit kwam ik in aanraking met IRMA. Ook binnen Tweede golf, waar ik nu werkzaam ben, lopen verschillende projecten waarin IRMA een grote rol speelt.” “Een frontend developer vanuit Privacy by Design heeft de frontend van het platform opgezet”, vertelt Hanna. “Vervolgens vroegen we Tweede golf om de backend te bouwen. Zij gebruikte daarbij de open source programmeertaal Rust. Aangezien Tweede golf bekend is met IRMA en zich veel bezighoudt met privacy, encryptie en security, ging het traject heel vlot.” “Daar sluit ik me bij aan”, zegt Arjen. “De samenwerking tussen het frontend- en backend-team verliep soepel. Binnen een paar weken hadden we de backend gebouwd.”

Veilig bestanden versleutelen en verzenden

Cryptify is nog volop in ontwikkeling, maar een eerste versie van het platform is al beschikbaar voor gebruik. Via cryptify.nl kun je bestanden uploaden tot maximaal 2GB. Daarna vul je als verzender je e-mailadres en het e-mailadres van de ontvanger in. Vervolgens klik je op versleutelen en verzenden, zodat je bestanden worden versleuteld en de ontvanger een mail ontvangt met de downloadlink naar de bestanden. Om als ontvanger de bestanden te kunnen ontsleutelen en downloaden, scan je de QR-code met je IRMA-app. Via de IRMA-app onthul je alleen je e-mailadres, om aan te tonen dat je daadwerkelijk de ontvanger bent. “Het mooie aan Cryptify is dat bestanden direct in de browser van de verzender worden versleuteld, voordat ze naar een server worden gestuurd”, legt Arjen uit. “Op die manier kunnen kwaadwillenden niet bij de bestanden, zelfs niet als ze de server hacken.” Arjen: “Om gegevens van de gebruikers van Cryptify veilig te kunnen verwerken, werken we samen met de hostingpartij ProcoliX. Daarbij is het belangrijk om te vermelden, dat we alleen gegevens verwerken die voor de Cryptify-dienst noodzakelijk zijn. ProcoliX slaat tijdelijk de versleutelde bestanden op die door gebruikers worden gestuurd, maar kan de inhoud van deze bestanden niet zien. De cryptografische sleutels waarmee de bestanden zijn versleuteld, liggen bij Privacy by Design. Daardoor kunnen beide partijen nooit zelf de bestanden van gebruikers ontsleutelen. Op die manier waarborgen we de veiligheid en de privacy van gebruikers.”

De steun van SIDN fonds

“Dankzij de financiële steun van SIDN fonds konden we starten met de ontwikkeling van Cryptify”, stelt Hanna. “Daarmee vervult SIDN fonds voor ons een belangrijke rol. Daarnaast bestaat er natuurlijk ook een samenwerkingsverband tussen IRMA en SIDN. De waardevolle communities van SIDN, SIDN fonds en IRMA hebben we ingezet om het prototype van Cryptify te testen en hier feedback op te verkrijgen. Op die manier willen we Cryptify zo veilig en gebruiksvriendelijk mogelijk maken.” Mieke van Heesewijk, adjunct directeur bij SIDN fonds: “Cryptify is een prachtige usecase voor het gebruik van IRMA. Doordat er echt goed is nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van de tool, verwachten we dat veel mensen de tool gaan gebruiken. Dat draagt weer bij aan de verdere adoptie van IRMA.”

IRMA: hét paspoort van het internet

Hanna: “Hoewel Cryptify op dit moment al beschikbaar is, zijn er verschillende onderdelen die we willen verbeteren en doorontwikkelen. Een belangrijk onderdeel is de authenticatie van de verzender van bestanden. Op dit moment moet alleen de ontvanger zich identificeren met de IRMA-app, maar we willen ervoor zorgen dat ook de verzender zich met IRMA moet identificeren. Zo weet de ontvanger zeker wie het bestand heeft gedeeld. Daarnaast hebben we de ambitie om verschillende features te ontwikkelen voor het platform, die gebruikers naar wens kunnen inzetten en aanpassen. Op dit moment kun je bijvoorbeeld alleen het e-mailadres van de ontvanger opgeven, maar voor gemeentes zou het mooi zijn als ze het burgerservicenummer van de ontvanger kunnen gebruiken. “De uitdaging van deze features, is het gebruiksvriendelijk houden van Cryptify”, legt Arjen uit. “Je wilt gebruikers verschillende mogelijkheden bieden, maar tegelijkertijd wil je ook dat de applicatie simpel en overzichtelijk blijft.” “Ik hoop dat IRMA in de toekomst echt hét paspoort van het internet is”, zegt Hanna. “Dat je altijd jezelf identificeert met de IRMA-app, bijvoorbeeld als je belt met je dokter, online bestanden verstuurt, een online meeting hebt of een digitale handtekening moet zetten.” Arjen: “Dat klinkt als een mooi toekomstbeeld. Zelf vind ik ook de technische uitdaging erg interessant: applicaties zoals Cryptify zo efficiënt, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar mogelijk maken. Zodat de meest veilige en privacyvriendelijke manier om te communiceren via het internet, ook de makkelijkste manier is.” Ga naar www.cryptify.nl om de huidige versie van het platform uit te proberen en versleutelde bestanden te versturen. Meer informatie over de IRMA-app vind je via https://irma.app/.

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.