“Meer kennis over cybersecurity en online ethiek onder jonge hackers”
SIDN fonds ondersteunt het project Ethical Hacking van DIVD Academy
SIDN fonds ondersteunt het project Ethical Hacking van DIVD Academy
Door de toenemende digitalisering en het groeiende probleem van cybercriminaliteit zoals phishing en hacks, is het belangrijk dat jonge hackers vroegtijdig leren over online risico’s. Het project Ethical Hacking van DIVD Academy helpt de digitale weerbaarheid van jongeren tussen de 8 en 18 jaar vergroten. Dit doet het project door kennis op het gebied van cybersecurity te delen, met specifieke aandacht voor online ethiek en ethisch hacken. Astrid Oosenbrug, mede-oprichter van DIVD Academy: “Ons doel is dat jonge hackers aan de goede kant van de wet blijven.”
“Het internet kent veel kwetsbaarheden die organisaties gevoelig maken voor cybercriminelen. Daarom richtten Victor Gevers, Chris van ’t Hof en ik in september 2019 het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) op, een vrijwilligersorganisatie die kwetsbaarheden in digitale systemen opspoort en meldt”, legt Astrid uit. “We merkten steeds vaker dat ook jongeren interesse hadden in onze stichting. Dit leidde uiteindelijk tot de DIVD Academy: een leerschool om kennis, vaardigheden en ethisch bewustzijn te vergroten en jong talent te verbinden.”
“Veel jongeren hebben namelijk wel de online skills, maar weten niet altijd hoe ze ethisch moeten omgaan met wat ze online vinden. Hierdoor belanden ze snel aan de verkeerde kant van de wet”, gaat Astrid verder. “Door het bewustzijn hiervoor te vergroten hopen we het aantal mogelijke cyberdelinquenten te verminderen. Om dit te kunnen doen deden we bij SIDN fonds een aanvraag om een project voor jonge hackers op te starten: Ethical Hacking. Als onderdeel hiervan ontwikkelden we in samenwerking met Hackshield Future Cyber Heroes een hackmodule voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Hiermee leren ze in verschillende lessen wat wel en niet kan online. We leiden spelenderwijs een nieuwe generatie hackers op.”
Mieke van Heesewijk, SIDN fonds: “Onze steun aan het Ethical Hacking-project van DIVD Academy draagt bij aan het bevorderen van begrip over cybersecurity en online ethiek onder jonge hackers. Met deze ondersteuning werken we aan het ontwikkelen van een nieuwe generatie ethische hackers die binnen de grenzen van de wet blijven, wat de digitale weerbaarheid van onze samenleving versterkt.”
Astrid: “Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar organiseren we in samenwerking met politie, justitie en hackerspaces verschillende bijeenkomsten en workshops. Hiermee delen we kennis over cybersecurity en worden de grenzen van hacking onderzocht. We stimuleren jongeren om kritisch na te denken over hun beslissingen. Dat je in staat bent om een bepaalde handeling uit te voeren, betekent nog niet dat het ook verstandig is. Stel, een jonge hacker wil een foto van iemands telefoon verwijderen, omdat die persoon de foto niet mag hebben. Daar zit misschien een goede intentie achter als ze hiermee een vriend(in) kunnen helpen. Maar is het ook verstandig? Het mag niet volgens de wet en kan dus voor problemen zorgen. Ook leren we jongeren hoe ze op een juiste wijze melding moeten maken van ontdekte kwetsbaarheden. Hoe stuur je een goed bericht naar de eigenaar van de server, zodat het probleem serieus wordt genomen?”
Inmiddels is DIVD Academy een leerbedrijf geworden. Astrid: “Er kwamen veel stageaanvragen bij ons binnen. De meerderheid kwam van jonge hackers met een bi-culturele achtergrond die te maken hadden met stagediscriminatie. Voorheen kon je op het mbo niet naar een volgend leerjaar als je geen stageplek had. Hierdoor stopten veel studenten vroegtijdig met hun studie. Deze jongeren hebben vaak ontzettend veel potentie en wilden we daarom een kans bieden. Inmiddels is van de eerste groep mbo’ers die bij ons stage heeft gelopen iedereen doorgestroomd naar het hbo, en alle hbo’ers willen graag nog een keer terugkomen. Daar zijn we trots op.”
“De financiële steun van SIDN fonds is belangrijk geweest om ons project in gang te zetten”, vertelt Astrid. “Hierdoor ontwikkelden we samen met Hackshield de module voor basisschoolleerlingen en konden we een projectmanager inhuren die elke week een groep jongeren begeleidde. Ethical Hacking begon klein, maar is enorm aan het groeien. Inmiddels werken we veel samen met andere organisaties en slaan we onze handen ineen met gemeenten, politie en justitie om jongeren aan de goede kant van de wet te houden.”
Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.