Mediajungle stimuleert digitale zelfredzaamheid met nieuw online platform
Door SIDN fonds gesteund project draagt bij aan een veiliger en kansrijk digitaal bestaan
Door SIDN fonds gesteund project draagt bij aan een veiliger en kansrijk digitaal bestaan
Ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en online media gaan razendsnel. Niet iedereen komt even gemakkelijk mee met die veranderingen. Zeker voor kwetsbare mensen in onze samenleving is dit een uitdaging. Nederland telt ruim twee miljoen mensen met een IQ tussen 70 en 85. Een aanzienlijk deel is online kwetsbaar. De behoefte aan toegankelijke tools die hen helpen bij het ontwikkelen en versterken van digitale vaardigheden, is duidelijk zichtbaar. Om de online weerbaarheid en kansen van mensen met een licht verstandelijke beperking te vergroten, startte initiatiefnemer en zorginnovator Niels Bloembergen, samen met partners, het initiatief Mediajungle. Aan de hand van een scala aan tools stimuleert Mediajungle het vergroten van digitale zelfredzaamheid bij onder andere mensen met een licht verstandelijke beperking, die moeite hebben met ingewikkelde thema’s zoals media en mediawijsheid. Begrijpelijke informatie en educatie over deze thema’s vormen de kern van het initiatief. Niels vertelt over Mediajungle en de plannen voor een nieuw interactief platform.
“Ruim tien jaar was ik behandelaar van mensen met een licht verstandelijke beperking. In al die jaren waren sociale media en online ervaringen zelden het onderwerp van gesprek”, vertelt Niels. “Ik merkte dat zowel vanuit de behandelaren en begeleiders als de cliënten behoefte was aan praktische tools, die de dialoog rondom digitale media stimuleren. Het bevorderen van digitale zelfredzaamheid, start wat mij betreft bij een gelijkwaardig gesprek tussen mensen met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders en opvoeders. Toen Netwerk Mediawijsheid in 2017 de Mediawijzer.net Challenge 2017 uitriep, zagen we dat als de ultieme kans om aandacht te besteden aan dit belangrijke thema. Vanuit de zorginstellingen Reik en ASVZ ontwikkelden we een toegankelijk en educatief bordspel in combinatie met een app. Net op tijd schreven we ons met dit initiatief in voor de wedstrijd. We belandden in de finale en wonnen de wedstrijd. Dankzij dit bedrag en aanvullende steun van zorginstellingen, konden we het bordspel doorontwikkelen en beschikbaar stellen aan iedereen die werkt met mensen met een laag verstandelijke beperking. Inmiddels gebruiken meer dan 600 onderwijs- en zorginstellingen het spel en wordt het dagelijks gespeeld in Nederland en België.” “Bij de ontwikkeling van de tools hielden we rekening met het cognitief vermogen en de belevingswereld van mensen met een licht verstandelijke beperking. Daardoor zijn de tools geschikt voor iedereen, jong en volwassen, die mediawijzer wil worden. In de spellen komen onderwerpen als gamen en online pesten aan bod. Het bordspel combineren we met een webapp, zodat we in kunnen haken op nieuwe, relevante thema’s en actualiteiten. Het inzetten van een derde partij, in dit geval het spel, stimuleert een meer gelijkwaardig gesprek tussen iemand met een licht verstandelijke beperking en zijn of haar begeleider”, stelt Niels.
“Het afgelopen jaar hielden we met Mediajungle succesvolle pilots met scholen in het speciaal onderwijs. Zij gaven aan dat ze bij verschillende thema’s behoefte hebben aan verdiepende materialen. Op basis van deze behoefte zetten we nu vervolgstappen. We ontwikkelen een nieuw interactief platform, waarop we educatieve minigames, video’s en spellen met een leerdoel, ofwel serious games, aanbieden. Naar aanleiding van gesprekken met de onderwijsinstellingen brachten we verdiepende thema’s in kaart, zoals online pesten, digitale veiligheid, desinformatie, privacy en sexting en grooming. Sexting gaat over het versturen van seksueel getinte beelden en berichten. Grooming is daar een voorbeeld van, maar dit gebeurt door volwassenen die online contact leggen met minderjarigen. We ontwikkelden een ontwerp van het platform, waarin we de tools, het niveau van het materiaal en setting van de gebruikers rangschikken. Samen met universiteiten, lectoraten, partners en natuurlijk mensen met een laag verstandelijke beperking werken we de komende 2 jaar aan de ontwikkeling van het platform en de verschillende tools. Zo ondersteunen studenten ons bij het doen van onderzoek en het testen van prototypes. Natuurlijk verwelkomen we graag meer partijen en onderwijsinstellingen, die ons willen ondersteunen bij deze doorontwikkeling.”
SIDN fonds steunde Mediajungle in 2019 vanuit de call Je data de baas 2. Ook financierde het fonds mede de ontwikkeling van de verschillende tools, games en video’s voor Mediajungle. Het project ontvangt nu opnieuw financiële steun om het interactieve platform op te kunnen zetten. “We zijn deels afhankelijk van de steun van fondsen zoals SIDN fonds, om nieuwe materialen te kunnen ontwikkelen en testen”, stelt Niels. “Daarnaast speelt het fonds een belangrijk verbindende rol. Ze helpt ons om een toekomstbestendig bestaansmodel te ontwikkelen en brengt ons in contact met haar netwerk. Zo kwamen we in contact met drie andere initiatiefnemers, die zich richten op dezelfde doelgroep.” Het huidige project ondersteunt het fonds vanuit de call Inclusie en Toegankelijkheid - Meedoen in de digitale samenleving.
Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “De belangrijke vraag die we adresseerden met de call Inclusie en Toegankelijkheid was: Hoe zorgen we ervoor dat iedereen volledig en gelijkwaardig kan deelnemen aan de digitale samenleving? Mediajungle zorgt ervoor dat iedereen, ook mensen met een licht verstandelijke beperking die het risico lopen buiten de boot te vallen, volop kan meedoen in de digitale maatschappij.”
“Digitale middelen en het internet hebben de potentie om het leven van mensen met een beperking makkelijker te maken. Dankzij nieuwe technieken kunnen we contacten versimpelen en informatie transparanter en visueel in beeld brengen. Om dit waar te maken, zijn nog flinke stappen nodig. Mediaopvoeding van mensen met een licht verstandelijke beperking vraagt tijd, veel herhaling en de juiste tools. Mijn doel met Mediajungle en de ontwikkeling van ons nieuwe interactieve platform, is het verkleinen van de kloof tussen mensen met een licht verstandelijke beperking en de maatschappij. En dat zij kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelingen, waarmee ze zelfredzamer worden en meedoen in onze digitale wereld.”
Wil je bijdragen aan de doorontwikkeling van het nieuwe interactieve platform van Mediajungle? Neem contact op met Niels Bloembergen via niels@mediajungle.eu of ga voor meer informatie naar https://mediajungle.eu/.
Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.