Log jij al in met tweestapsverificatie?

Beveilig je accounts extra tegen hackers

tweestapsverificatie

Als je ‘ja’ op deze vraag antwoordt, dan ben je goed bezig en draag je bij om het internet veiliger te maken en te gebruiken. Heb je nog geen tweestapsverificatie aanstaan voor het inloggen, dan is nu het moment! Kom in actie en start bij je e-mail.

Phishingmails

Vrijwel dagelijks ontvang je phishingmails, lees je valse berichten via social of hoor je over het hacken van computers. Misschien ben je zelf of is een familielid al een keer slachtoffer geweest van deze vorm van criminaliteit. De anonimiteit waarbinnen deze strafbare feiten worden gepleegd, maakt het aanpakken ervan niet eenvoudig. Bij een inbraak of diefstal is er een persoon die deze daad fysiek uit moet voeren. Een persoon die zich schuldig maakt aan digitale criminaliteit, zit vaak heel ver van ons vandaan.

Wat is een goed wachtwoord?

Tijdens de 'Cybersecuritymaand' is er speciale landelijke aandacht voor internetcriminaliteit. Een belangrijk onderwerp is: ‘veilig inloggen’. Veilig inloggen betekent natuurlijk dat je een goed wachtwoord gebruikt. Tips voor een goed wachtwoord:

  • Gebruik minimaal 12 tekens in je wachtwoord.

  • Kies bij voorkeur een zin, bijvoorbeeld een gezegde of een regel uit een songtekst. Hoe langer des te moeilijker te kraken.

  • Combineer je zin met cijfers, leestekens en wissel af met kleine en grote letters

  • Gebruik voor ieder account een uniek wachtwoord

  • Gebruik tweestapsinloggen ofwel tweestapsverificatie, 2-factorautenticatie, 2FA

Beveilig je wachtwoord extra met tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie maakt je accounts een stuk veiliger. Je verhoogt de drempel voor een hacker. Vergelijk het met het voorzien van een extra goed slot op je voordeur. Het instellen van tweestapsinloggen kost weinig moeite, maar biedt wel veel extra veiligheid. Bij de meeste apparaten hoef je na een eerste keer tweestapsverificatie gebruikt te hebben dit niet iedere keer opnieuw te doen.

Start bij je e-mail

Stel tweestapsverificatie in voor zoveel mogelijk accounts. Begin met je e-mail. Als een hacker in je e-mail zit, kan hij/zij de wachtwoorden van andere accounts veranderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Direct aan de slag met tweestapsverificatie

Nu wil je natuurlijk direct aan de slag, mooi! Heb je nog hulp nodig hoe je tweestapsinloggen toepast? Bekijk dan de informatie over in 2 stappen inloggen op veiliginternetten.nl. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief voorbeelden voor de meestgebruikte websites en apps.

Wachtwoordmanager

Gemiddeld hebben we zo’n 30 wachtwoorden. Die kun je onmogelijk allemaal onthouden. Daarom is het naast een goed wachtwoord ook slim om een wachtwoordmanager te gebruiken. Een paar handige wachtwoordmanagers zijn:

Zorgeloos online

Natuurlijk zijn er veel ontwikkelingen die wachtwoorden vervangen. Denk aan gezichtsherkenning, je vingerafdruk of een app als IRMA, waar je maar 1 pincode nodig hebt om je accounts te openen. Welke inlogmethode je ook gebruikt, zorg dat je het de internetcrimineel niet te makkelijk maakt. Dan draag jij ook bij aan een veiliger internet, zodat we allemaal zorgeloos online kunnen.