Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook

Nepwebwinkels, trap er niet in!

Het is een veelvoorkomend en wereldwijd probleem. Consumenten bestellen schoenen of kledingstukken via een webshop en ontvangen vervolgens helemaal niets of een namaakproduct uit China. Helaas gebeurt dit ook onder het .nl-domein.

Een gevecht op 3 fronten

Om hoeveel webwinkels het gaat weten we niet maar we krijgen hier wel een steeds beter beeld van. Vaak worden er domeinnamen gebruikt, die al eerder geregistreerd zijn geweest. Heel snel na de registratie is de website actief en soms wordt deze ook weer snel uit de lucht gehaald. Deze cyclus wil zich helaas ook nog weleens herhalen.

Door gebruik te maken van eerder geregistreerde domeinnamen hopen dit soort webshops hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Daarnaast helpt het hen ook dat andere sites nog linken naar de vroegere website. Immers, hoe meer bezoekers, hoe meer er verdiend kan worden.

Wat opvalt, is dat de gebruikte domeinnamen geen namen zijn die je logischerwijs verwacht in combinatie met de soort webshop. Schoenen die aangeboden worden bij een webshop met een domeinnaam als adviescommissiewonen.nl of voetgoedheemskerk.nl is toch wat vreemd. Helaas weerhoudt het de op koopjes beluste consument niet hier een bestelling te plaatsen.

Hoe herken je malafide webshops?

De nepwebwinkels hebben een aantal overeenkomsten. De sites lijken vaak sterk op elkaar qua opmaak, kleur- en taalgebruik. En – zoals net beschreven – is er vaak geen logische relatie tussen de domeinnaam en de verkochte goederen. Maar er zijn meer zaken waarop je kunt letten, voordat je je order plaatst:

  • Check of de webshop bekende keurmerken, zoals het Thuiswinkel Waarborg, heeft. Probeer ook of de afbeelding van het keurmerk doorlinkt naar de website van het betreffende keurmerk. Controleer daar of de webwinkel daadwerkelijk is aangesloten bij deze organisatie.

  • Een recente registratie kan verdacht zijn. Deze gegevens kun je opvragen via de zoekbalk op de homepage op onze website.

  • Is het een beveiligde website, begint de URL met 'https://’?

  • Check het KvK-nummer en btw-nummer.

  • Google de webwinkel en/of de domeinnaam om ervaringen van anderen te lezen.

  • Vertalingen op de sites zijn vaak gebrekkig.

  • Lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Trap er niet!

  • Is er een chatfunctie? Probeer eens een chat te starten. Je zult zien, dat er vaak geen reactie komt. Of probeer het telefoonnummer eens, als het al te vinden is. Download de checklist

Ben je na het checken van al deze punten nog steeds overtuigd van de goede intenties van de webshop? Betaal je aankoop dan bij voorkeur met een creditcard. Je aankoop is dan verzekerd. Wees voorzichtig met betalingsverzoeken via een money transfer (bijvoorbeeld van Western Union of Money Gram).

Soms vraagt een webshop je een kopie van je legitimatiebewijs te sturen. Dat is natuurlijk al erg ongebruikelijk en onnodig, dus weer een reden om niet met deze partij in zee te gaan. Doe dit dus niet! Je loopt het risico dat jouw identiteit misbruikt wordt bij andere soorten fraude.

Wat doen wij?

Malafide webshops zijn in de eerste plaats erg vervelend voor de gedupeerden. Daarnaast tasten ze ook de ijzersterke reputatie van het Nederlandse domein aan. Wij zetten ons daarom in om dit soort internetcriminaliteit te bestrijden.

Naast meldingen van gedupeerde consumenten hebben wij contact met en ontvangen we meldingen van partijen als het LMIO (Landelijk Meldpunt Internet Oplichting) en Fraudehelpdesk, als gedupeerden zich hebben gemeld. Vervolgens controleren wij vooral de (valse) registratiedata. Dit leidt meestal al tot doorhaling van de domeinnaamregistratie omdat de domeinnaamhouder niet voldoet aan onze algemene voorwaarden.

Verder treden wij in overleg met registrars (tussenpersonen) als wij constateren dat er veel verdachte registraties worden gedaan onder zijn account.

Tot slot werken mijn collega’s van SIDN Labs ook aan onze eigen detectiesystemen om de malafide webshops binnen het .nl-domein snel te identificeren. Zo proberen we het .nl-domein onaantrekkelijker te maken voor deze criminelen.

Checklist Herken een fake webshop

  1. Check de keurmerken op de webshop

    Check het op bekendheid, correcte link naar ’t keurmerk, daadwerkelijk aansluiting bij ‘t keurmerk.

  2. Check de datum van domeinnaamregistratie

    Een recente registratie kan verdacht zijn, dit check je in de domeinnaamgegevens via

    onze whois

  3. Check of de website beveiligd is

    Begint de website met de URL met 'https://’?

  4. Check of KvK-nummer correct is

    Controleer het KvK-nummer bij de Kamer van Koophandel.

  5. Check of het btw-nummer klopt

    Controleer het BTW-nummer bij de Europese Commissie.

  6. Check gebruikerservaringen

    Google de webwinkel en/of de domeinnaam om ervaringen/reviews van anderen te lezen.

  7. Check de contactgegevens

    Probeer een chat te starten via de chatfunctie, vaak komt er geen reactie. Of bel het telefoonnummer, als het al te vinden is.

  8. Check het taalgebruik

    Vooral vertalingen op de sites zijn vaak gebrekkig.

  9. Check het waarheidsgehalte

    Lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Trap er niet!

 

Downloads