KVK succesvol met inzetten .nl-geschillenregeling
Doorschakeldienstverleners moeten domeinnamen overdragen aan KVK
Doorschakeldienstverleners moeten domeinnamen overdragen aan KVK
Mag je de naam ‘KVK’ in een domeinnaam gebruiken om commerciële diensten aan te bieden, terwijl de Kamer van Koophandel zelf er niets mee te maken heeft? Nee, zo oordeelde de World Intellectual Property Organization onlangs in een door de KVK aangespannen geschillenprocedure. De uitspraak is leerzame jurisprudentie voor organisaties in vergelijkbare situaties.
Het is een bekende praktijk: de doorschakeldienst. Commerciële partijen registeren een domeinnaam of duur 0900-telefoonnummer en adverteren online met zoekwoorden als ‘rijbewijs aanvragen’ of ‘belastingtelefoon’. Internetgebruikers die deze zoektermen invullen denken met de website of het telefoonnummer van respectievelijk het CBR of de Belastingdienst van doen te hebben. Bellen zij het telefoonnummer dat er staat, of nemen zij op die site een dienst af, dan rekent de commerciële partij achter die site een fors bedrag voor het doorzetten van de gebruiker naar de verantwoordelijke organisatie of het doorsturen van documenten van die organisatie. Vooral namen van publieke instanties worden hier vaak voor misbruikt.
Een doorschakeldienst is dubieus, maar in principe niet illegaal. Het is niet verboden geld te vragen om iemand door te verbinden met een ander nummer of stukken van instanties door te sturen. Ook geld vragen voor het doorsturen van een ingevuld formulier naar de bevoegde instantie is dat niet. Het is wel verboden om je als die instantie voor te doen. Bijvoorbeeld door het gebruik van logo’s, huisstijl of domeinnamen.
De Kamer van Koophandel (KVK) is een van die organisaties. Zij ontdekte partijen die via externe websites (kvk-uittreksel.nl, kvk-uittreksels.nl en uittreksel-kvk.nl) een opslag vroegen voor diensten die de KVK zelf ook levert. Vooral het leveren van uittreksels. Deze 3 sites werden op precies dezelfde wijze gebruikt, maar stonden op verschillende namen. De KVK wilde dat het gebruik van haar naam door deze partijen stopte en vorderde daarom dat een aantal van deze domeinnamen aan haar overgedragen zouden worden.
De KVK gebruikte hiervoor onze geschillenregeling voor .nl-domeinnamen. Met deze regeling kan een partij overdracht van domeinnamen aan zichzelf vorderen. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan de gang naar de rechter. Het geschil wordt niet door ons beslecht, maar door de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève. De WIPO ging mee in het verzoek van de KVK om de 3 zaken gezamenlijk te behandelen, hoewel alle 3 de domeinnamen een andere houder hadden. De geschillenbeslechter oordeelde dat uit de omstandigheden van het geval (zelfde registrar, zelfde registratiedatum, zelfde gebruik) afgeleid mocht worden dat hier sprake is van gemeenschappelijke zeggenschap over de domeinnamen. Geen van de houders voerde verweer. De WIPO oordeelde dat de KVK recht had op de naam op basis van 3 gronden:
De domeinnamen stemmen zodanig overeen met de merknaam en handelsnaam van de KVK dat er verwarring kan ontstaan.
De domeinnaamhouder heeft geen recht of legitiem belang bij de domeinnaam.
De domeinnamen worden te kwader trouw gebruikt.
Een positieve uitkomst en dus een opsteker voor organisaties die met vergelijkbare praktijken te maken hebben of krijgen. Hiervoor moeten dergelijke malafide websites natuurlijk wel eerst gevonden worden. Hier speelt SIDN Merkbewaking een rol. Door domeinnamen die lijken op een merk of handelsnaam snel te detecteren stelt SIDN Merkbewaking organisaties in staat ook snel op te treden.