Kopietje van paspoort roept weerstand op
Nieuwe digitale identity-toepassingen zoals IRMA maken ouderwets legitimeren met een document overbodig
Nieuwe digitale identity-toepassingen zoals IRMA maken ouderwets legitimeren met een document overbodig
28 januari was de Europese Dag van de Privacy. In veel lidstaten, waaronder Nederland, worden ter gelegenheid van deze dag onderzoeken naar het privacybewustzijn bij burgers gepubliceerd. Een van die onderzoeken werd in Nederland uitgevoerd door Motivaction. Diegenen die zich ernstig zorgen maken over hun privacy noemen vooral het ‘kopietje paspoort’ als bron van zorg.
Het aantal Nederlanders dat zich ernstig zorgen maakt is overigens nog beperkt tot 27% van de respondenten. Een kleine meerderheid maakt zich maar weinig zorgen om zijn privacy of online veiligheid. Opvallend is ook dat mensen zich zeer goed bewust zijn van hun rechten onder de vorig jaar in werking getreden AVG.
IRMA wint ISOC.nl Internet Innovatie Award 2019 Waarom zou je meer data delen dan noodzakelijk is?Ondanks alle nieuwe technieken geven veel organisaties nog steeds de voorkeur aan een tastbaar identiteitsbewijs om nieuwe relaties te identificeren. Het ‘kopietje paspoort’ roept echter steeds meer weerstand op in een tijd waarin privacybewustzijn toeneemt.
Een begrijpelijke zorg, want waarom vertrouwen wij anno 2019 nog steeds zo sterk op een tastbaar, papieren document? Wat gebeurt er met een eenmaal gemaakte kopie? Een innovatief alternatief dat mensen regie en vertrouwen over hun identiteit geeft is gewenst.
Zulke alternatieven zijn er, bijvoorbeeld het innovatieve project IRMA (I Reveal My Attributes). Dergelijke technologie staat nog in de kinderschoenen, maar gaat met sprongen vooruit. Grootste uitdaging is het creëren van een elektronisch middel dat mee kan 'in de binnenzak van de klant' en ervoor zorgt dat de klant volledige controle over gebruik van die gegevens behoudt.
IRMA is een toepassing die aan deze voorwaarde voldoet. Het biedt een betrouwbaar alternatief voor het kopietje van het paspoort (en meer) door een betrouwbare waarheid te delen, zonder daarbij meer gegevens dan strikt noodzakelijk prijs te geven.
IRMA is ontwikkeld door de stichting Privacy by Design en wij gingen recent een samenwerking aan met deze stichting. Onlangs ontving IRMA de ISOC Innovation Award 2019. Met IRMA en vergelijkbare toepassingen werken wij eraan om het ‘kopietje paspoort’ voorgoed overbodig te maken.
Meer weten over IRMA? Kijk op de site van de Privacy By Design Foundation.
Meer over de samenwerking van de Privacy By Design Foundation en SIDN.