Je domeinnaam extra beveiligen kan grote schade voorkomen

5 tips om grip te houden op je domeinnaam

laptop met slotje op scherm

Afgelopen maand bemachtigde een domeinnaamhandelaar perl.com, de domeinnaam van de gelijknamige programmeertaal. Reden? De domeinnaam werd per ongeluk vrijgegeven. De houder van Perl.com was onaangenaam verrast, zo bleek uit zijn reactie op Twitter. Kort daarvoor overkwam het antispambedrijf spamcop.net iets vergelijkbaars. Hun domein verliep, waardoor hun site onbereikbaar werd.

Met enige regelmaat hoor je dergelijke verhalen over domeinnamen die onbedoeld vrijkomen voor registratie. Met vaak flinke schade voor de (tot voor kort) eigenaar als gevolg. Wat is hier tegen te doen? Vijf tips

1. Zorg dat de registratiegegevens kloppen

Domeinnamen worden zelden zomaar opgezegd. Vaak gaat er een hele reeks contactpogingen richting de domeinnaamhouder aan vooraf. Maar als de contactgegevens van de houder onjuist zijn, bereikt dit bericht hem niet. Vooral de situatie waarbij het mailadres verouderd is, komt veel voor. Houd je registratiegegevens dus actueel!

2. Kies voor een lange registratietermijn en automatische verlenging

Bij veel domeinnamen kun je de abonnementsperiode van tevoren instellen. Bij .nl is een registratie automatisch doorlopend. Bij .com en andere generieke topleveldomeinen registreer je een periode tot maximaal tien jaar. Bij .com moet je je registrar toestemming geven dit te doen (autorenew). In beide gevallen geldt wel dat je registrar in staat moet zijn het bedrag van je rekening of creditcard af te schrijven. Zorg dus ook dat die gegevens kloppen. De mogelijkheden bijlandendomeinen (zoals .nl voor Nederland en .de voor Duitsland) verschillen per land.

3. Organiseer het beheer van je domeinnamen

Veel problemen met domeinnamen ontstaan omdat het domeinportfolio van een organisatie te versnipperd is en niet goed wordt beheerd. Reorganisaties en personeelsverloop leiden ertoe dat onduidelijk is wie het portfolio beheert met misverstanden tot gevolg. Klassiek voorbeeld is dat er een bedrijfsdomeinnaam per ongeluk wordt opgeheven, bijvoorbeeld omdat er geen budget voor de verlenging of geen PO-nummer voor de factuur was aangevraagd. Als het lastig is dit binnen je bedrijf te beleggen, zijn er ook bedrijven aan wie je dit beheer kunt overdragen. Er zijn gespecialiseerde registrars en merkenbureaus die dit doen.

4. Leg de handelsnaam of het merk vast

Die merkenbureaus zijn meteen een mooi bruggetje naar het volgende advies. Het klinkt als een open deur, maar als het misgaat met je domeinnaam sta je er als gerechtigde op de merknaam juridisch veel sterker voor dan zonder. Dus zorg dat je je domeinnaam bij voorkeur ook als handels- en/of merknaam ingeschreven hebt. Dit is ook bruikbaar in geschillen met andere partijen over het recht op een bepaalde (domein)naam.

5. .nl Control en Registrar Lock

Het is bij veel topleveldomeinen mogelijk om je domeinnaam extra te beschermen door mutaties pas na expliciet akkoord door te laten voeren. Voor .nl kan dit met .nl Control. De gegevens van een domeinnaam met .nl Control kunnen alleen aangepast worden nadat je jezelf gelegitimeerd hebt en toestemming hebt gegeven. Voor .com is er de vergelijkbare Registrar Lock. Deze opties zijn niet heel bekend, vooral omdat het risico van een onbedoelde fout vaak onderschat wordt (‘dat overkomt mij niet’), maar ook omdat de aanvraagprocedure complexer is dan gebruikelijk bij een domeinnaam. Domeinnamenbeleid is een klein deel van je bedrijfsvoering, maar als het fout gaat, kunnen de gevolgen enorm zijn. Met deze vijf tips kun je veel problemen voorkomen.