"Is er ook publicroam beschikbaar?"
SIDN fonds steunt initiatiefnemers van veilige gastwifi-service
SIDN fonds steunt initiatiefnemers van veilige gastwifi-service
Wifi is niet meer weg te denken uit onze digitale maatschappij. Het is niet óf er wifi is, maar hoe je er toegang tot krijgt. Op veel plekken is er gastwifi beschikbaar, maar deze verbinding is niet altijd veilig. Het is een perfecte plek voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot jouw gegevens en die van anderen. Publicroam biedt de oplossing: gratis, geautomatiseerd en veilig toegang tot wifi. Want, vinden initiatiefnemers Ted Dinklo en Paul Francissen, iedereen moet veilig en laagdrempelig toegang kunnen krijgen tot wifi. Ted vertelt ons over het ontstaan van het initiatief en het onderzoek naar publicroamVPN, een idee dat gesteund wordt door SIDN fonds.
Eerder maakten we in Nederland al kennis met roamingdiensten eduroam en govroam. Diensten die het mogelijk maken voor onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties om hun netwerk te delen met andere instellingen. Hierdoor hebben alle medewerkers op iedere locatie, in binnen- en buitenland, draadloos en veilig toegang tot het wifinetwerk. ‘Maar hoe zit het dan met alle publieke wifinetwerken? Wat doen we daarmee?’ Deze vragen stelden Ted Dinklo en Paul Francissen zichzelf in 2017. Sindsdien werken ze aan hun initiatief publicroam, dat sinds 2018 live is. “Mensen verwachten tegenwoordig dat ze overal gratis toegang hebben tot wifi. Wij zien het ook als onderdeel van je gastvrijheid: je stelt je wifi open voor je gasten en wilt ook dat zij veilig gebruik kunnen maken van deze service”, aldus Ted.
Iedereen verdient overal veilige en laagdrempelige toegang tot wifi, dat is dus het gedachtegoed achter publicroam. Laagdrempelig is het zeker. Publicroam werkt namelijk zo: je maakt eenmalig een gratis account aan via publicroam of door het sturen van een SMS met een unieke code (lees hier hoe). Daarna ontvang je je inloggegevens op je mobiel. “Daarna moet je één keer je account activeren. En vanaf dat moment ga je overal automatisch online bij een organisatie die publicroam aanbiedt”, vertelt Ted. “Hierdoor is de verbinding veilig en wordt jouw apparaat automatisch met elk deelnemend netwerk verbonden.” Dit bespaart je de zoektocht naar beschikbare wifinetwerken, het eindeloos zoeken naar een wachtwoord om toegang te krijgen tot een netwerk én je houdt hackers buiten de deur. Met je publicroam kun jij als gebruiker dus gratis gebruikmaken van de dienst. Organisaties die zich aansluiten bij publicroam betalen een lage vergoeding. Hierdoor kan publicroam blijven bestaan en haar missie, veilig toegang tot wifi, volbrengen. Onlangs wonnen Ted en Paul met het initiatief de Privacy Awards 2020. ‘Het is mogelijk: goede zakelijke initiatieven en toch respect voor de privacy, zie hier het bewijs’, aldus de jury van Privacy Awards. Publicroam gebruikt je data alleen voor de dienst zelf.
De dienst staat als een huis en breidt zich uit door het hele land. Maar de initiatiefnemers laten het hier niet bij. Ted en Paul werken momenteel aan een volgende stap, namelijk publicroamVPN. “Met publicroam is de verbinding tussen je apparaat en het netwerkpunt veilig. Hoe mooi zou het zijn als we binnen ditzelfde model een VPN kunnen aanbieden? Zodat je data end-to-end beveiligd zijn en derden bijvoorbeeld niet kunnen zien welke websites je bezoekt.
VPN staat voor virtual private network, ofwel ‘virtueel privénetwerk’. Dit betekent dat je een versleutelde, beveiligde verbinding maakt met een VPN-server. Via deze server kun je dan op een veilige manier data uitwisselen met een andere computer, zonder dat derden kunnen meekijken of voor besmetting met een virus kunnen zorgen.
De missie van publicroam sluit goed aan bij het doel van SIDN fonds: een veilig internet voor iedereen. Daarom steunt SIDN fonds Ted en Paul in hun onderzoek naar de mogelijkheden van een VPN binnen hun bestaande model. Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “Gratis wifi op openbare locaties en in de openbare ruimte is vaak helemaal niet veilig. Gebruikers moeten bepaalde voorwaarden accepteren over het gebruik van hun data om toegang te krijgen tot internet. Met de ondersteuning van dit project willen we de verspreiding van een veilig open wifi verder aanjagen.”
“Het mooiste zou zijn als men uiteindelijk niet meer vraagt of er wifi is, maar of er publicroam beschikbaar is. Onveilige wifiverbindingen zijn niet meer van deze tijd en er zijn voldoende opties om het veilig en toegankelijk aan te bieden. Organisaties moeten zich daar alleen meer bewust van worden”, vertelt Ted. Wil je als je service ‘gratis wifi’ aanbieden aan je bezoekers of klanten, dan is het net zo belangrijk dat je dit op een veilige manier aanbiedt. Ben jij zelf geïnteresseerd in een aansluiting bij publicroam of weet jij een organisatie die hier misschien wat aan heeft? Bezoek de website van publicroam en neem contact op!