IPv6-only vermindert maandprijs servers met een paar euro

"Abuse op IPv4 is een kostenpost waar we graag van af willen"

Internet service provider PCextreme heeft een IPv6-only Virtual Private Server (VPS) aan zijn productaanbod toegevoegd. De kosten voor deze virtuele machine met 1 CPU core, 1 GB RAM en 25 GB SSD-opslag, bedragen 1 euro per maand voor het eerste jaar, en 2 euro daarna. Ter vergelijking: dezelfde virtuele server voorzien van zowel IPv4 als IPv6 (dual-stack) kost 5 euro per maand.

"Dat prijsverschil wordt niet alleen door dat IPv4-adres bepaald," vertelt CTO Wido den Hollander. "Een stukje is marketing: we willen het aantrekkelijk maken voor mensen die met IPv6 willen experimenteren. We profileren ons als een technische partij, dus als iemand zo'n server probeert, dan vindt hij ons misschien ook zakelijk interessant."

Abuse kostenpost

Maar er zijn volgens Den Hollander ook belangrijke besparingen te behalen op IPv6-only. "Omdat port-scannen op IPv6 niet kan zoals bij IPv4, heb je veel minder last van abuse. Als servers van klanten worden gehackt en vervolgens de IPv4-adresruimte – slechts 4 miljard adressen groot – gaan scannen, dan heb je daar veel werk aan. Op IPv6 kan dat niet: alleen je eigen adresruimte is al veel groter dan het hele IPv4-internet." "Die IPv6-only servers zijn dus vooral stil. Abuse is een vreselijke kostenpost – met name vanwege het handwerk dat er bij komt kijken – en die zijn we liever kwijt dan rijk!"

Test- en monitoring-systemen

Den Hollander benadrukt dat de besparing die hij op zo'n kleine server kan aanbieden niet naar boven schaalt. "Geven we een server 2 keer zo veel geheugen, dan zou de korting die we op een IPv6-only systeem kunnen aanbieden nog steeds die paar euro zijn. Vandaar dat we nu alleen die kleinste server in deze vorm aanbieden." "We zien nu dat vooral kleinere klanten deze servers afnemen, en als ik zo naar de hostnamen kijk dan gaat het vooral om test- en monitoring-systemen. Ik sluit niet uit dat we IPv6-only ook een keer op de grotere servers gaan aanbieden, maar dat zal voor de prijs niet veel uitmaken: die gaat dan bijvoorbeeld van 60 naar 58 euro. Dat maakt voor de klant niet het verschil."

"Het is onze verantwoordelijkheid als technische industrie dat internet nu werkt, maar ook over een jaar en over 10 jaar."

Blijvertje

"Op dit moment is dit echt iets voor de onderkant van de markt," aldus Den Hollander. "En ik zou dit ook een succes willen noemen: het aantal van deze kleine IPv6-only servers groeit veel harder dan elke andere virtuele server die we aanbieden. We zien dat er aandacht voor is op social media, en er komen vragen over binnen op de helpdesk. Het is een blijvertje, maar het is voor ons natuurlijk ook een test om te kijken hoe de markt hierop reageert."

IPv6-only als onderdeel van een sustainable businessmodel

IPv6-only is bij PCextreme ook echt IPv6-only. Waar de Zwitserse service provider Ungleich en de Britse service provider Mythic Beasts hun IPv6-only systemen in combinatie met verschillende proxy-diensten aanbieden, moeten klanten van PCextreme die toch bereikbaar willen zijn voor IPv4-gebruikers gewoon een dual-stack server nemen.

Nieuwe boost IPv6-implementatie in Nederland

We zitten vast

Belangrijke vraag is natuurlijk wanneer je met een IPv6-only server ook (voor iedereen bereikbare) diensten op het internet kunt gaan aanbieden. "Daar maak ik me wel zorgen om," zegt Den Hollander. "90 procent van het verkeer wat ik zelf vanaf thuis genereer is IPv6. Maar moet ik noodgedwongen over IPv4, dan levert dat problemen op. Als ik de helpdesk van mijn provider bel, dan kunnen ze dat alleen oplossen door me terug te zetten naar IPv4-only. Zolang providers dat soort dingen blijven doen, komen we niet verder. Hetzelfde geldt voor grote online diensten, waaronder GitHub en Slack, die nog steeds alleen via IPv4 bereikbaar zijn."

Zet IPv6 niet uit! CGNAT frustreert alle IP-adres-gebaseerde technieken

"Op fora lees ik dat werkplekbeheerders van grote organisaties IPv6 uitzetten. Daarmee denken ze dat ze hun problemen oplossen, maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn te veel mensen die er niet in geloven: een eindgebruiker kan immers ook via CGNAT prima bij Facebook en Google."

Onze verantwoordelijkheid

Volgens Den Hollander gaat het al mis bij de basis. "Dat opleidingen gewoon de Cisco-boeken erbij pakken, waarin vervolgens een IPv4-netwerk geconfigureerd wordt. Terwijl werkelijk alle apparatuur al jaren zonder problemen IPv6 ondersteunt. Het komt vooral door een gebrek aan kennis. Beheerders vinden het eng om IPv6 aan te raken." "Wat steevast terug komt van de grote access providers is dat er geen business case is. Maar ik vind dat klanten er niet om moeten vragen. Het is onze verantwoordelijkheid als technische industrie dat internet nu werkt, maar ook over een jaar en over 10 jaar."