IPv6 misschien minder bekend, maar zeker niet ingewikkelder dan IPv4

Veel cursusmateriaal RIPE NCC online beschikbaar

Close-up van de afkorting IPv6 op een scherm

De techniek van IPv6 is niet fundamenteel moeilijker of makkelijker dan die van IPv4: het belangrijkste verschil tussen de 2 is het adresschema. Toch zal IPv4 voor de meeste netwerkbeheerders uitgangspunt zijn – zeker als zij al wat langer meedraaien. Hetzelfde geldt voor veel van de netwerken: bestaan ze al langer, dan zijn ze van origine gebaseerd op IPv4 en organisch gegroeid.

Wat de implementatie van IPv6 wel lastig kan maken zijn de verschillende transitiemechanismen waarin IPv4 en IPv6 met elkaar interacteren via NAT-systemen of tunnels, en de zakelijke afwegingen die ten grondslag liggen aan de keuze voor deze of gene. We hebben een aantal van die transitiemechanismen in een eerder verschenen artikel beschreven. Of je nu in de luxe positie verkeert dat je een heel nieuw IPv6-netwerk kunt aanleggen (vaak parallel aan een bestaand IPv4-netwerk in een dual-stack infrastructuur) of dat je met een van de transitiemechanismen aan de slag gaat, je zult je sowieso goed moeten voorbereiden. Het gaat dan onder andere over de vraag welke adresreeksen (subnetten) je waar wilt gebruiken. Hoewel een IP Address Management (IPAM)-systeem je kan helpen bij de daadwerkelijke toekenning en het beheer, zul je eerst een adresplan moeten maken op basis van de aan jou toegekende IPv6-adresreeksen (prefixes) en de architectuur van je (bestaande) netwerkinfrastructuur.

Trainingsmateriaal

Vooral de RIR's – verantwoordelijk voor de toekenning van adresreeksen aan de internetproviders (LIR's) – hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat trainingsmateriaal gepubliceerd dat je hierbij kan helpen. Hieronder vind je een overzicht van de online IPv6-trainingen van RIPE NCC: