IPv4 steeds vaker optioneel op virtuele private servers
IPv6-only levert een maandelijkse korting van 1 tot 3 Euro per IPv4-adres op
IPv6-only levert een maandelijkse korting van 1 tot 3 Euro per IPv4-adres op
Met de gestaag toenemende adoptie van IPv6 en de sterk stijgende prijzen voor IPv4-adressen komt ook het aanbod van IPv6-only-servers op gang. Deze zijn vooral interessant voor back-end-systemen die alleen door eigen machines of eigen gebruikers op een IPv6-netwerk benaderd worden. Denk dan aan databases, intranetservers en transactieverwerkers die niet direct voor het brede internetpubliek toegankelijk zijn.
Weet je zeker dat een cloudserver geen IPv4-adres nodig heeft, dan kun je bij steeds meer aanbieders een IPv6-only-server huren. Zo'n systeem zonder IPv4-adres levert je dan een kleine korting op. Dat wordt vooral interessant als je veel (kleine) virtuele servers gebruikt.
We berichtten eerder al hoe de Zwitserse serviceprovider Ungleich zich expliciet profileert als IPv6-only dienstverlener, hoe serviceprovider PCextreme zijn productaanbod heeft uitgebreid met een IPv6-only Virtual Private Server (VPS), en hoe Amazon IPv6-only-netwerken en hosts heeft toegevoegd aan zijn AWS-dienst.
En daar komen er steeds meer aanbieders bij: webhoster TransIP biedt een goedkope IPv6-only-VPS voor test- en ontwikkelwerk. De Duitse hostingprovider Hetzner heeft IPv4 optioneel gemaakt met een add-on die eenvoudig uitgeschakeld kan worden. En Ungleich experimenteert met een IPv6-only Matrix-server.
"De pool van IPv4-adressen bij RIPE NCC is al langere tijd vrijwel leeg," zegt Martin Fritzsche, Head of Network Administration bij Hetzner. "Dat is waarom ze niet meer zoals voorheen uitgedeeld kunnen worden. Ondertussen stijgt de behoefte aan IPv4-adressen wel door. Als gevolg hiervan is er inmiddels een snelgroeiende markt voor IPv4-adresreeksen ontstaan."
"Met een prijs die nu bepaald wordt door vraag en aanbod, zijn de prijzen voor IPv4-adressen bij bemiddelaars door het dak gegaan. Bovendien verwachten we dat die prijzen ook zo hoog zullen blijven. De overgrote meerderheid van de apparaten op internet gebruikt nog steeds IPv4 en het zal nog jaren duren voordat IPv4 uitgefaseerd wordt ten gunste van IPv6. Voorlopig blijven IPv4 en IPv6 dus naast elkaar gebruikt worden, waarbij veel systemen van een dual-stack zijn voorzien. Pas als IPv6 veel populairder wordt dan nu zullen de prijzen voor IPv4 weer zakken."
"In eerste instantie hebben we ons best gedaan om de hogere prijzen niet aan onze klanten door te berekenen en zelf voor die kosten op te draaien. Maar inmiddels zijn die prijzen zodanig opgelopen dat dat niet meer kan. Begin dit jaar hebben we onze prijzen voor IPv4-adressen daarom moeten verhogen."
Hetzner verwacht IPv4-adresreeksen te moeten blijven bijkopen en daarvoor in de toekomst verdere prijsverhogingen te moeten doorvoeren. "Sommige klanten vroegen ons om een IPv6-only-oplossing om de kosten van IPv4-adressen uit te kunnen sparen. Dat is waarom we nu een server met alleen een /64 IPv6-prefix aanbieden. Onze servers zijn standaard nog van een IPv4-add-on voorzien, maar klanten kunnen die optie uitzetten bij het bestellen. Daarmee besparen ze dan € 1,70 per adres per maand."
"Voor ons is IPv6 geen businessmodel en we zijn blij als klanten IPv6 gebruiken. De implementatie van IPv6 is een investering in de toekomst."
Dat laatste geldt ook voor de meeste andere IPv6-only-aanbieders; bovendien zien zij nog andere voordelen van IPv6.
Voor Ungleich is IPv6 vanzelfsprekend onderdeel van een bredere propositie. "Ons hele bedrijf is gericht op sustainability," vertelde CEO Nico Schotteliuseerder. "Zo draaien we op 100 procent vernieuwbare energie en zijn we een zero-carbon-provider. Maar we gaan verder dan dat: we hergebruiken oude gebouwen in het canton Glarus, en onze (refurbished) servers worden niet actief gekoeld. Daarnaast ondersteunen we de lokale gemeenschap met kennis en betaalbare digitale diensten."
"Onze focus op IPv6 is een logisch onderdeel van deze aanpak: IPv4 is niet houdbaar, niet voor ons, niet voor gebruikers, en niet voor content-aanbieders. Zouden we dit niet doen, dan is dat op lange termijn ten nadele van onze klanten."
Volgens Wido den Hollander, de CTO van PCextreme, zijn er ook belangrijke besparingen te behalen op de inzet van IPv6-only zelf. "Omdat port-scannen op IPv6 niet kan zoals bij IPv4, heb je veel minder last van abuse. Als servers van klanten worden gehackt en vervolgens de IPv4-adresruimte – slechts 4 miljard adressen groot – gaan scannen, dan heb je daar veel werk aan. Op IPv6 kan dat niet: alleen je eigen adresruimte is al veel groter dan het hele IPv4-internet."
"Die IPv6-only servers zijn dus vooral stil. Abuse is een vreselijke kostenpost – met name vanwege het handwerk dat erbij komt kijken – en die zijn we liever kwijt dan rijk!"
"Wat steevast terugkomt van de grote accessproviders is dat er geen businesscase voor IPv6 is. Maar ik vind dat klanten er niet om moeten vragen. Het is onze verantwoordelijkheid als technische industrie dat internet nu werkt, maar ook over een jaar en over 10 jaar."