Inzicht in de wondere wereld van het web en internet
SIDN fonds en SIDN Labs steunen de themapagina ‘Wij zijn het web’ van NEMO Kennislink
SIDN fonds en SIDN Labs steunen de themapagina ‘Wij zijn het web’ van NEMO Kennislink
In 1969 werd het eerste bericht verzonden via het computernetwerk ARPANET. Dat is de voorloper van het internet en het wereldwijde web (www) zoals we dat nu kennen. Het internet is volledig verweven in onze levens en tegelijkertijd is het voor veel mensen onzichtbaar en ongrijpbaar. Daarom lanceerde NEMO Kennislink begin juni de themapagina Wij zijn het web. Aan de hand van populairwetenschappelijke artikelen neemt deze journalistieke website de lezer mee in interessante vraagstukken rondom een verantwoord internet. Van de taal die we online spreken tot de technische kant van onze digitale wereld. Robert Visscher, hoofdredacteur bij NEMO Kennislink: “We geven internetgebruikers op een toegankelijke manier inzicht in de geschiedenis van het internet, hoe het zich ontwikkelt en welke invloed het nu en in de toekomst heeft op ons leven.” Robert vertelt onder meer over het project, de steun van SIDN fonds en de samenwerking met SIDN Labs.
“De wereld van het internet is voor veel mensen ingewikkeld, maar aan de hand van wetenschap en techniek kunnen we deze beter leren begrijpen”, stelt Robert. “Deze gedachte vormt de basis van de themapagina ‘Wij zijn het web’. De ontwikkeling van een themapagina over het internet sluit goed aan bij ons doel om mensen meer grip te geven op onze digitale wereld, waar het internet een groot onderdeel van is. De naam ‘Wij zijn het web’ benadrukt dat we samen het web en het internet zijn.”
Populairwetenschappelijke artikelen zijn gericht op een breed publiek dat geïnteresseerd is in wetenschap. De teksten zijn op een toegankelijke en begrijpelijke manier geschreven.
“Binnen het thema ‘Wij zijn het web’ geven we onze lezers inzicht in het ontstaan van het internet, hoe het zich continu ontwikkelt en welke uitdagingen het met zich meebrengt. Dat doen we door populairwetenschappelijke artikelen te schrijven aan de hand van vier subonderwerpen: duurzaam online, waar web en wereld samenkomen, webwegwijzer en hoe leven we straks in het internet? Daarnaast onderzoeken we hoe het internet beter kan en welke plannen er zijn voor een verantwoord internet van de toekomst. Want we vinden het belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen voor bijvoorbeeld problemen rondom de beveiliging van apparaten of de hoge CO2-uitstoot door het gebruik van internet. Naast achtergrondartikelen publiceren we ook reportages, korte interviews, slideshows en quizzen. Een interessant voorbeeld is het artikel Online is het nieuwe normaal over hoe het internet onze taal uitbreidt en verandert. Dit artikel bevat een quiz over de betekenis van woorden als cyberella, wat vrouwelijke ICT'er betekent. Ook namen we onlangs een aflevering op over een duurzaam internet voor onze podcast Oplossing Gezocht, die binnenkort online komt. Met onze content richten we ons met name op 25 tot 40-jarigen die meer willen weten over de digitale wereld.”
“SIDN fonds nam het initiatief voor dit project door contact met ons op te nemen. We waren direct enthousiast over een samenwerking. Dankzij de financiële steun van SIDN fonds en onze partner COMMIT/ kunnen we de themapagina en een reeks journalistieke artikelen ontwikkelen. Beide partijen geven ons de ruimte om onafhankelijke populairwetenschappelijke teksten te schrijven. Het is erg waardevol dat we binnen dit project belangrijke informatie voor een breed publiek toegankelijk kunnen maken. Ook op andere manieren draagt de samenwerking met SIDN fonds bij aan ons project. Zo bracht het fonds ons op de hoogte van een webinar van SIDN, dat ons inspireerde om over digitale toegankelijkheid te schrijven. Naast de steun die we krijgen van SIDN fonds, werken we binnen het project samen met de onderzoekers van SIDN Labs. Met hen sparren we over belangrijke technische ontwikkelingen rondom het internet van nu en de toekomst.”
Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “SIDN fonds steunt het project ‘Wij zijn het web’ om mensen meer grip te geven op de digitale wereld. Binnen het project worden constructiefjournalistieke verhalen gepubliceerd die zich richten op het creëren van een verantwoord internet. De artikelen gaan onder meer over technologietrends. Ook laten ze zien hoe partijen werken aan een toekomstig verantwoord internet. Door samen te werken met SIDN Labs kan NEMO Kennislink technische expertise benutten en belangrijke ontwikkelingen in het internetlandschap verkennen. Het uiteindelijke doel is om de kennis van mensen te vergroten, zodat ze het internet beter begrijpen en kunnen werken aan verbeteringen.”
“De komende periode blijven we de themapagina verder ontwikkelen”, vertelt Robert. “Dat betekent dat we regelmatig achtergrondartikelen en andere content schrijven en publiceren. Waar deze nu vooral gaan over het ontstaan van het internet, richten we ons de komende periode meer op de toekomst ervan. En welke uitdagingen en problemen daarbij horen. Daarnaast gaan we meer in op de internetinfrastructuur, een geheel aan voorzieningen die ervoor zorgen dat al het dataverkeer mogelijk is. Een sterke infrastructuur is onmisbaar, want deze zorgt voor de veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid van ons internet. Over deze thema’s blijven we sparren met de onderzoekers van SIDN Labs en andere wetenschappers, waarmee we via SIDN Labs in contact komen. Door op deze manier vanuit verschillende invalshoeken naar een thema te kijken, creëren we steeds weer nieuwe inzichten. Mijn streven voor het einde van dit jaar is dat mensen meer kennis hebben van het internet, zodat zij het beter begrijpen en we het samen kunnen verbeteren”, aldus Robert.
Bekijk de themapagina via nemokennislink.nl/themas/wij-zijn-het-web of neem contact op met Robert Visscher via visscher@nemokennislink.nl.
Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.