Internationale WSA-award voor IRMA-app
Internationale erkenning voor de IRMA-app
Internationale erkenning voor de IRMA-app
Wij delen graag met jullie dat de gemeente Amsterdam, Informaat en de Stichting Privacy by Design de internationale World Summit Award hebben gewonnen met het project 'IRMA – A digital wallet for your privacy data on your phone' in de categorie ‘Government and Citizen Engagement’.
Het winnen van de World Summit Award (WSA) is een prachtige internationale erkenning voor de manier waarop de gemeente Amsterdam met de IRMA-app uitvoering geeft aan de ‘Agenda Digitale Stad’ en zorgt voor een toegankelijke dienstverlening: inwoners krijgen de regie over hun eigen gegevens via een digitale identiteit. Informaat heeft door een co-creatie design aanpak met de burgers het UX-concept ontwikkeld en samen met de Stichting Privacy by Design gerealiseerd in de IRMA-app. Als beheerder van het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA en doorontwikkelaar van de IRMA-app zijn ook wij hier heel erg trots op!
WSA is een uniek wereldwijd platform om lokale digitale innovaties te verspreiden, die bijdragen aan de doelen van de VN; combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit. Dit jaar waren er 380 nominaties uit bijna 182 VN-lidstaten. Hieruit zijn er 40 gekozen als de meest opvallende.
De winnaars van dit jaar zijn een uitstekend voorbeeld van hoe digitale oplossingen kunnen helpen om iedereen volwaardig mee te laten doen in de maatschappij. Met de IRMA-app kan iedereen een digitale identiteit krijgen en participeren in de maatschappij. Met de digitale identiteit in de hand kan iedereen gebruikmaken van voorzieningen. Bovendien geeft het burgers volledige controle bij het delen van (persoonlijke) gegevens. Het is transparant welke gegevens gevraagd worden en voor welk doel deze nodig zijn.
“Als stad willen we onze dienstverlening zo simpel en toegankelijk mogelijk maken voor iedereen en tegelijkertijd op een veilige en verantwoorde manier omgaan met de data van Amsterdammers. Met IRMA deel je alleen de hoogstnoodzakelijke gegevens, data is niet centraal opgeslagen en de app laat duidelijk zien wat je deelt en met wie. IRMA laat zien dat privacy versus gemak geen spanningsveld hoeft te zijn, en daarom ben ik trots op de prijs die deze app heeft gewonnen.”
Gemeente Amsterdam vindt het belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier om te gaan met de data van inwoners. Tegelijkertijd wil de gemeente dat alle dienstverlening voor iedereen bruikbaar en toegankelijk is. De gemeente wil open en transparant zijn, ontwikkelt diensten met inwoners en voor inwoners. Bekijk de 5 demo's die de gemeente Amsterdam ontwikkelde met de IRMA-app.
Informaat helpt organisaties met het ontwerpen en realiseren van digitale diensten op basis van gedeelde waarden, waar mensen en organisaties beter van worden. Diensten die echt van waarde zijn in het leven of werk van mensen.
De stichting Privacy by Design is voortgekomen uit de Radboud Universiteit om de open privacy-vriendelijke digitale technologie van IRMA uit te rollen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met onze organisatie SIDN. Wij beheren de IRMA-infrastructuur en werken aan de doorontwikkeling van de IRMA-app.
De pilot en de erkenning daarvoor met de prijs, is een mooie opsteker voor het IRMA-team. Daarbij laat het project zien dat innovatieve, privacyvriendelijke eID-middelen geen toekomstmuziek zijn, maar nu al ingezet kunnen worden. Met de komst van de Wet digitale overheid (Wdo), naar verwachting medio 2022, zal IRMA nog breder inzetbaar worden voor gemeenten en andere (semi-)overheidsinstanties. In de tussentijd werkt het IRMA-team verder om de app en het ecosysteem nog verder te verrijken met functionaliteiten en databronnen.
Lees direct onze informatie over: