Initiatiefnemers van de Nationale AI-Cursus lanceren de nieuwe cursus AI en Ethiek
SIDN fonds steunt initiatief dat bijdraagt aan een veilig, eerlijk en inclusief internet
SIDN fonds steunt initiatief dat bijdraagt aan een veilig, eerlijk en inclusief internet
Artificiële Intelligentie (AI) zie je overal terug in het dagelijks leven. Van elektronische patiëntendossiers in de zorg tot spraakassistenten op je smartphone en muziekaanbevelingen op Spotify. AI groeit hard en krijgt een steeds waardevollere en grotere rol in ons leven. Maar hoe weet je of de toepassing van AI wel eerlijk, betrouwbaar en transparant is? Naar aanleiding van de Nationale AI-Cursus kwamen er veel van dit soort ethische vragen naar boven. Daarom nam Jim Stolze, onder meer oprichter van Aigency en initiatiefnemer van de Nationale AI-Cursus, de stap om een vervolgcursus op te zetten. Deze maand lanceerde hij samen met betrokken partijen de cursus AI en Ethiek . Een gratis cursus, waarbij mensen op een ethische manier reflecteren op verschillende situaties waarin AI een rol speelt. Jim Stolze legt uit waarom het belangrijk is om onze kennis over AI en deze ethische kwesties te vergroten. En om met elkaar hierover in gesprek te gaan.
“AI is te belangrijk om volledig over te laten aan overheden en grote organisaties”, stelt Jim. “Het is verweven in allerlei belangrijke aspecten van ons leven en heeft impact op iedereen. Zo maken bedrijven gebruik van AI voor de werving en selectie van kandidaten. En wordt AI al door verschillende organisaties gebruikt om te bepalen of je wel of niet een hypotheek krijgt. Daarnaast gebruiken bedrijven AI om processen duurzamer, efficiënter en nauwkeuriger in te richten. Tegelijkertijd is AI ontastbaar, waardoor het lastig is om erover te discussiëren. Om een goed onderbouwde mening te kunnen vormen, is het belangrijk om te weten wat de voordelen, kansen en uitdagingen van AI-toepassingen zijn. Op die manier houden we het internet veilig, eerlijk en inclusief.”
“In 2017 lanceerden we de Nationale AI-Cursus, waar inmiddels ruim 30.000 mensen aan deelnamen. Daarnaast leidde de cursus tot nieuwe vragen over de ethische kant van AI. Deelnemers stelden vragen als: Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven en overheden AI op een eerlijke manier gebruiken? Naar aanleiding van dit soort vragen zocht ik contact met partijen, hoogleraren en experts, die zich bezighouden met AI. Samen ontwikkelden we de nieuwe cursus AI en Ethiek. Dit is een opzichzelfstaande cursus en tegelijkertijd een logisch vervolg op de Nationale AI-Cursus.”
“Ethiek is aan de ene kant een abstract thema en aan de andere kant kom je er dagelijks mee in aanraking. Denk bijvoorbeeld aan een vriend die vraagt of hij je Netflix-wachtwoord mag lenen. Officieel is het verboden om je Netflix-account te delen en toch doen we het. In de cursus brengen we aan de hand van 10 hoofdstukken dit soort ethische dilemma’s in kaart, maar dan gekoppeld aan AI. We stellen de cursist vragen als: Wat vind je ervan als een robot in plaats van een mens je cv bekijkt tijdens een sollicitatie? Experts uit het vakgebied geven vervolgens op een toegankelijke manier uitleg bij deze dilemma's. Zo legt Quirine Eijkman van College voor de Rechten van de Mens uit wat de gevaren zijn van algoritmes bij werving en selectie. En professor José van Dijck kijkt kritisch naar onze afhankelijkheid van platformen als Facebook. De cursist kan vervolgens zelf zijn conclusies trekken. Het is wat dat betreft ook een filosofische cursus. Antwoorden zijn er niet altijd, nieuwe vragen zijn er wel.”
Figuur 1: Screenshot van de homepage van de cursus AI en Ethiek.
“Deelnemen aan de cursus kan gratis via je smartphone, laptop of desktop”, legt Jim uit. “Na het doorlopen van het eerste hoofdstuk, vragen we de cursist om in te loggen met zijn e-mailadres. Op die manier kan hij op elk moment de cursus pauzeren en hervatten. Na afloop ontvangt hij via mail een certificaat van de cursus AI en Ethiek, als bewijs van deelname. Mijn ultieme doel is dat iedere cursist na het doorlopen van de cursus een goed onderbouwde mening kan vormen over AI en ethische dilemma’s. Dat hij zich bewust is van de voordelen en uitdagingen van AI en hierover in gesprek gaat met anderen.”
“Dankzij de steun van SIDN fonds konden we de cursus op een kwalitatief goede manier opzetten. We huurden een professionele opnamestudio om de video’s met experts op te nemen. Daarnaast ontwikkelden we illustraties en grafische elementen, om de cursist op een toegankelijke manier te informeren. Naast de financiële steun van het fonds, kwamen we dankzij haar netwerk gemakkelijk in contact met experts op het gebied van AI”, zegt Jim. “Hun kennis, ervaringen en praktijkvoorbeelden waren erg waardevol voor de ontwikkeling van de cursus.”
Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “Met een online lesmodule AI en Ethiek betrekt de Nationale AI-Cursus ook de burger bij discussies over verantwoorde AI. Met deze cursus willen zij laten zien wat er fout kan gaan en hoe we AI wél op een verantwoorde manier in kunnen zetten. Om gebruikers ervan bewust te maken en bedrijven en overheden te inspireren. Dit doel sluit naadloos aan bij de visie van SIDN fonds voor een sterk, veilig en eerlijk internet.”
“De komende periode focussen we ons op de uitrol van de cursus AI en Ethiek. Dat doen we onder meer door in contact te komen met journalisten, die schrijven over vergelijkbare thema’s. Zij kunnen in hun artikelen verwijzen naar relevante hoofdstukken uit onze cursus. Daarnaast sturen we een introductiemail naar alle cursisten die de Nationale AI-Cursus voltooiden. De komende jaren zorgen we dat de voorbeelden en uitleg in onze cursus actueel blijven. Waar nodig voegen we relevantere voorbeelden toe. Met de cursus dragen we bij aan bewustwording van internetgebruikers over AI en ethische vraagstukken. En vergroten we hun grip op situaties waarin AI een rol speelt. Samen geven we beter richting aan de manier waarop AI onderdeel is van ons leven. Nu en in de toekomst.”
Wil je direct deelnemen aan de cursus AI en Ethiek? Ga dan naar https://ethiek.ai-cursus.nl/ of neem voor meer informatie contact op via info@ai-cursus.nl.
Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.