Iemand heeft de domeinnaam van mijn bedrijf geregistreerd, wat nu?

Als onderneming investeer je in je naam. Of het nu je bedrijfsnaam, een merknaam of een handelsnaam is. Een goede naam voegt waarde toe aan je bedrijf. Daarom is het erg vervelend wanneer anderen de bij zo’n naam horende domeinnaam registreren en daarmee verwarring veroorzaken. Nog steeds weten veel ondernemers niet wat ze in zo’n geval kunnen doen.

Eerst registreren, dan inschrijven

Een belangrijke vuistregel voor ondernemers als het gaat om domeinnamen is: vroeg registreren, laat opheffen. Wanneer je eerst een handelsnaam inschrijft en pas daarna de domeinnaam registreert, loop je het risico dat anderen in de tussentijd je domeinnaam claimen. Daarom is ons advies om al voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel de domeinnaam te registreren.

Voorzichtig met opheffen

Wanneer je geen gebruik meer maakt van die naam, geldt het omgekeerde: hou de domeinnaam nog een tijdje vast, redirect deze desnoods naar een ander domein, maar hef niet meteen op. Er zijn concurrenten, die de domeinnaam na opheffing kunnen registreren om verkeer naar hun eigen site om te leiden. Ook kunnen kwaadwillenden de naam gebruiken om zich richting leveranciers en zakenrelaties als jouw bedrijf voor te doen.

Waarschuw de houder

Wat als je ontdekt dat iemand jouw naam geclaimd heeft? Neem altijd eerst contact op met de houder. Het komt regelmatig voor dat de registratie berust op een misverstand. Klassiek is het grote bedrijf dat de houder van een gelijkende domeinnaam dagvaardde om er na betekening achter te komen dat de gedaagde een van hun eigen medewerkers was die de domeinnaam onder eigen naam geregistreerd had.

Geen reactie? Dit zijn je opties

Wanneer contact zoeken met de houder niet het gewenste resultaat oplevert, kun je 3 wegen bewandelen:

  1. Als iemand de domeinnaam duidelijk voor malafide doeleinden gebruikt, adviseren wij om de Notice-and-Takedown-procedure te starten. Dat is de snelste manier om het malafide gedrag te beëindigen en reputatieschade voor je eigen bedrijf te voorkomen.

  2. Als je de domeinnaam beschouwt als een inbreuk op je intellectuele eigendomsrecht, dan adviseren wij je de geschillenregeling voor .nl-domeinnamen in te zetten. De eerste stap daarvan (mediation) is gratis, als er verweer is ingediend. De kosten van de hele procedure liggen significant lager dan die van de gang naar de rechter.

  3. De gang naar de rechter staat altijd open, maar is helaas wel aanzienlijk duurder dan de eerste 2 opties. Wel kan de rechter compensatie voor geleden schade toekennen. Iets dat onder de eerste 2 procedures niet kan.

De wederpartij wil de domeinnaam verkopen

Je kunt natuurlijk ook met de wederpartij tot overeenstemming komen. Hierbij draagt de wederpartij de domeinnaam over, vaak in ruil voor een financiële compensatie. Ons advies is om hiervoor altijd de mening van een expert te vragen. Vooral wanneer het om grotere bedragen gaat. Ter illustratie: de meeste domeinnamen in Nederland gaan voor minder dan 1000 euro van de hand. Deze optie adviseren wij wanneer je op basis van het recht minder sterk staat. Bijvoorbeeld omdat de wederpartij de merknaam ook legitiem geregistreerd heeft, of de naam erg generiek is, waardoor de merkkracht beperkt is.

Bel of mail gerust als je vragen hebt

Je bereikt ons op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur op +31 (26) 352 55 55 of mail naar support@sidn.nl.