“Iedereen moet mee kunnen doen in onze digitale samenleving”
SIDN fonds steunt de ontwikkeling van de cursus Train de trainer van het Amsterdamse platform Cybersoek
SIDN fonds steunt de ontwikkeling van de cursus Train de trainer van het Amsterdamse platform Cybersoek
Digitale middelen en het internet zijn vrijwel onmisbaar in onze huidige maatschappij. Vooral de afgelopen 2 jaar werd nog duidelijker wat deze kunnen betekenen in ons werk en privéleven. Tegelijkertijd werd de digitale kloof steeds meer zichtbaar. Niet iedereen beschikt over de juiste vaardigheden voor het gebruik van digitale middelen, zoals een laptop of computer. En deze zijn nog lang niet altijd toegankelijk voor iedereen. Cybersoek biedt mensen een oefenplek waar ze kosteloos terecht kunnen met digitale vragen. En waar ze toegang krijgen tot het internet, zodat ze deel kunnen nemen aan onze digitale samenleving. Cybersoek is een platform met verschillende locaties in Amsterdam. De organisatie ondersteunt mensen al ruim 20 jaar op het gebied van digitale zelfredzaamheid. “Iedereen verdient de kans om zich te ontwikkelen, ook op digitaal vlak”, zegt Karien Sondervan, directeur van Cybersoek. Ze vertelt onder meer over de veilige plek die organisatie biedt en de professionalisering van de cursus Train de trainer, dankzij de steun van SIDN fonds.
“Een comfortabele en veilige leeromgeving is belangrijk om het lerend en zelfredzaam vermogen te laten groeien”, legt Karien uit. “Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen op digitaal vlak niet achterblijven. Want zo’n 20% van onze samenleving heeft nog niet de mogelijkheid om te profiteren van de online wereld. Hier is geen algemene oplossing voor. Het leren van vaardigheden is altijd maatwerk en vraagt om oprechte interesse in de mens die met een vraag bij ons binnenstapt. Bij Cybersoek doen we er alles aan om een omgeving te creëren die voelt als thuis. Zo zorgen we voor een schone ruimte met veel daglicht en verse bloemen op tafel. Iedereen die binnenkomt wordt altijd vriendelijk ontvangen. We hebben echt oog voor elkaar, zodat iedereen zich welkom voelt bij Cybersoek.
Ons programma is divers, omdat mensen om verschillende redenen minder digitaal vaardig kunnen zijn. We organiseren informele momenten om digitale vragen te kunnen stellen. Daarnaast bieden we onder meer taalcursussen voor ouders, huiswerkbegeleiding voor basisschoolleerlingen en middelbare scholieren en cursussen om digitale vaardigheden te leren en te verbeteren. De meeste mensen die een digitale vraag hebben of bij ons een training volgen, komen via vrienden, kennissen of familie bij ons terecht. In de coronatijd lanceerden we de Cyberbank, waardoor steeds meer mensen ons weten te vinden. Hier kunnen mensen met een Amsterdamse Stadspas voor een klein bedrag een opgeknapte laptop kopen. Vervolgens weten zij ons ook te vinden voor uiteenlopende digitale ondersteuning en educatie. Dat is een mooie ontwikkeling.”
(De tekst gaat verder onder de foto.)
20 jaar geleden werd Cybersoek opgericht als een van de 400 digitale trapvelden in Nederland. Dit zijn locaties en ontmoetingsplekken waar mensen online vaardigheden leren, waardoor ze digitaal zelfredzamer worden. Het project Digitaal Trapveld was een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de trapvelden werden door het ministerie gefinancierd. Doordat de financiering na 3 jaar stopte, verdwenen alle digitale trapvelden. Op Cybersoek na, want die bleef bestaan. De organisatie constateerde dat er veel vraag was naar toegang tot digitale kennis en apparaten. En dat digitale geletterdheid vrijwel altijd hand in hand gaat met digitale taalvaardigheid. Daarnaast zag de organisatie dat niet iedereen de snelle technologische ontwikkelingen kan bijhouden. Cybersoek biedt voor deze mensen een vangnet. “Bij Cybersoek zien we de diversiteit in vragen en hebben we een ondernemende houding. Daardoor bleven we ook na de afronding van het Digitaal Trapveld bestaan.”
“Inmiddels hebben we een groot en divers team met veel digitale kennis. Ons vaste team bestaat uit 12 leden en daarnaast werken we met 15 freelancers en 55 vrijwilligers. Zij hebben ieder hun eigen expertise en ervaringen. Op die manier blijven we op de hoogte van technologische ontwikkelingen en de vragen van onze doelgroep. We besteden voortdurend aandacht aan de balans tussen toegankelijk blijven en meebewegen met veranderingen.
(De tekst gaat verder onder de foto.)
Met de cursus Train de trainer deelt Cybersoek haar kennis en expertise met vrijwilligers en professionals die hun digitale programma’s willen professionaliseren. Dankzij de financiële steun van SIDN fonds, kan de organisatie de training uitbreiden en verbeteren. Karien: “Met de steun steekt het fonds ons echt een hart onder de riem. We maakten 18 uitlegvideo’s en ontwikkelden een website voor de training. Daarop kunnen we nu al onze kennis met professionals delen. Op dit moment hebben bijna 100 mensen de training gevolgd. Door de training te professionaliseren, willen we een grotere groep de mogelijkheid geven hieraan deel te nemen. SIDN fonds steunt ons niet alleen financieel, maar deelt ook haar netwerk. Daardoor ontmoetten we verschillende partijen met een vergelijkbare missie. Dat is waardevol, want ik geloof echt in de kracht van kennis delen en elkaar ontmoeten.”
Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “Het online krijgen van mensen met weinig digitale vaardigheden is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van dit moment. Het draagt bij aan hun vertrouwen, zelfrespect en kansen. Cybersoek doet al jaren zeer goed werk om mensen digitaal zelfredzamer te maken. Hun praktische aanpak en methode werken. Daarom draagt SIDN fonds graag bij aan de landelijke uitrol en opschaling hiervan.”
“Cybersoek heeft op dit moment 4 ontmoetingsplekken in Amsterdam. Ons streven is dat mensen in ieder stadsdeel van Amsterdam toegang krijgen tot goed digitaal onderwijs. Daarnaast werken we aan een uitbreiding van de Cyberbank, zodat iedereen boven de 18 jaar toegang krijgt tot een laptop. Ook buiten Amsterdam willen we Cybersoek verder ontwikkelen. Deze maand zijn we toegelaten tot Groeiprogramma V van het Oranje Fonds. Deze toelating biedt ons mooie kansen om Cybersoek uit te breiden en verder te ontwikkelen als expertisecentrum. We willen immers dat iedereen op digitaal vlak meekomt en gelijke kansen krijgt.”
Wil je ook de cursus Train de trainer volgen? Ga naar https://cybersoek.nl/ons-aanbod/train-de-trainer-voor-professionals/ of neem contact op met Kim Erkens via kim@cybersoek.nl.
Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.