“ICT niet voor vrouwen? Dit vak is geschikt voor iedereen!”

Bij SIDN zetten we ons dagelijks in voor een veilig en stabiel internet voor iedereen. Dat bereik je niet zomaar. Daarvoor hebben we gedreven mensen nodig die zich inzetten om deze veiligheid te garanderen. Een van die gedreven mensen is Anne van Bemmelen. Al 15 jaar maakt zij als DNS-engineer onderdeel uit van ons team en werkt ze in het hart van het .nl-domein. Maar vanaf 2 september gaat Anne genieten van haar pensioen. We blikken terug op haar carrière bij SIDN, haar rol in de ‘mannelijke’ ICT-wereld en haar liefde voor het vak.

Anne van Bemmelen

Op 21-jarige leeftijd werd Anne voor het eerst moeder. Ze besloot fulltime voor haar gezin te zorgen. Wat voor die tijd vrij gebruikelijk was. Vier jaar later bestond haar gezin uit drie kinderen. Toch begon het te kriebelen en ging Anne na enige tijd de schoolbanken weer in. Ze volgde een wiskunde-opleiding waarin ze kennismaakte met programmeren. “Ik wist nauwelijks wat het was, maar ik vond het zo leuk om te doen.” Ze zette haar interesse voor programmeren en cryptografie door in diverse specialisaties, opleidingen en uiteindelijk haar master.

“Ik hou van de logica van cryptografie en programmeren. Het vraagt om efficiëntie en je moet nauwkeurig in je werk zijn, en dat past bij mij. Als je bijvoorbeeld een programma of script bedenkt dan wil je dat het goed werkt. Soms zijn er aanpassingen nodig die iemand anders moet kunnen uitvoeren. Dan is het belangrijk dat diegene begrijpt hoe het programma is opgebouwd. Daar ligt de uitdaging.”

“Buiten het feit dat Anne een zeer kundige en analytische medewerker is, heeft ze bewezen dat de ICT-wereld een prima werkomgeving voor vrouwen is. De nauwkeurigheid die vereist is binnen het werkgebied van DNS, kan niet in betere handen zijn dan die van Anne. Ze is een zeer trouwe kracht geweest en heeft - in de 11 jaar dat ik met haar heb samengewerkt - onwijs hard gebuffeld. Ik wens haar veel geluk met haar familie en gezin toe.” 

– Cees Toet, Manager ICT, SIDN

In de minderheid

Een flinke switch dus. Eentje die misschien niet het meest voor de hand liggend is. Op latere leeftijd leerde ze voor een vakgebied dat, tot op heden, gedomineerd wordt door mannen. Hiermee behoort Anne tot de kleine 10% aan vrouwen die werkzaam is in de ICT-wereld. “Ik weet niet beter en ik heb het nooit als nadelig ervaren. Het enige moment waarop ik even van me laat horen is als collega’s aan het eind van de dag zeggen: ‘Fijne avond heren’. Dan kan ik het niet laten om te melden dat er ook nog dames aanwezig zijn. Het vak wordt vaak geassocieerd met sleutelen. Iets wat, van vroeger uit, meer geschikt voor mannen lijkt te zijn. Maar buiten dat sleutelen om valt er nog zoveel meer te doen. Dit vak is juist geschikt voor iedereen!”

In het hart van het Nederlandse internet

Als DNS-engineer werkt Anne echt in het hart van het Nederlandse internetdomein. “De afwisseling maakt het werk zo leuk. Je moet er continu voor zorgen dat alles soepel verloopt en updates uitvoeren zonder dat iemand het doorheeft.”

In 15 jaar heeft Anne niet alleen SIDN zien groeien van 20 naar 100 medewerkers. Ook het internet van vroeger is niets vergeleken met hoe het vandaag de dag is. En dat heeft Anne in haar functie ook ondervonden. “Een storing heeft nu grotere gevolgen in vergelijking met vroeger. Hierdoor hebben we met veel procedures te maken. Vroeger zei ik tegen mijn collega dat ik een configuratie iets had aangepast, nu moet je daar eerst een changeverzoek voor indienen.”

DNSSEC is een beveiligingstandaard die aan het DNS-protocol is toegevoegd. Deze extra beveiligingslaag werd geïntroduceerd nadat Dan Kaminsky, een Amerikaanse hacker, aan het licht bracht waar de kwetsbaarheden van het bestaande DNS lagen. DNSSEC beschermt onder andere de name-server en maakt het voor internetcriminelen nog moeilijker om vertrouwelijke informatie te stelen. 

Trots op de digitale handtekening

Anne’s grootste trots is toch wel het DNS, en DNSSEC in het bijzonder. Het DNS-protocol vertaalt alle IP-adressen naar domeinnamen en omgekeerd. Hierdoor is alle inhoud van een website zichtbaar voor de gebruiker. Typ je sidn.nl in, dan wordt daar achter de schermen een IP-adres bij gezocht. Dat is wat het domeinnaamsysteem (DNS) doet. “Ik vergelijk het met het telefoonboek van het internet”, vertelt Anne. “Als het DNS voor .nl niet werkt dan kun je bij klm.nl niets boeken, bij ns.nl je treinreis niet plannen en verlies je als bedrijf klanten die wel bij een .com-domein terecht kunnen.”

Hoe uitdagend Anne’s baan is blijkt in 2008. In dit jaar kregen alle DNS-engineers te maken met de zogenoemde Kaminsky-bug – een aanval waarmee Dan Kaminsky, een Amerikaanse hacker, aantoonde dat er een gat in het DNS-ontwerp zat. Het bleek voor internetcriminelen mogelijk om valse informatie in de caches van DNS-servers te injecteren. Als reactie hierop implementeerden Anne en haar collega’s een digitale handtekening, DNSSEC. Deze beveiligingsstandaard zorgt voor een extra beveiligingslaag zodat kwaadwillenden het DNS niet kunnen manipuleren en bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie kunnen stelen. Als groot cryptografiefan, droeg Anne hier graag haar steentje aan bij. Anne: “We gaan daar bij SIDN heel serieus mee om. Zo zit de ‘geheime sleutel’ die alle .nl domeinnamen in onze database van die digitale handtekening kan voorzien, in een behoorlijk fascinerend apparaat; de Hardware Signing Module (HSM), die bijvoorbeeld ook bij banken worden gebruikt. Dergelijke extra stappen vereisen toch wel de nodige expertise.”

Het stokje doorgeven

Anne gaat nu genieten van een welverdiend pensioen. “Ik zal het ICT-vak niet helemaal los kunnen laten, maar ik heb ook veel andere dingen die ik nu graag wil gaan doen.” Het is nu tijd om het stokje door te geven aan haar collega’s. “Natuurlijk zorg ik dat ik mijn werk heb overgedragen voordat ik vertrek, maar we zijn nog op zoek naar een nieuwe DNS-engineer. Het is een specialistische en heel verantwoordelijke functie. En dat bij een van de grootste landendomeinen van de wereld. Hoe uitdagend is dat?” Misschien is deze afwisselende functie wel wat voor jou? In de vacature lees je precies welke uitdagingen jij kunt verwachten en naar wie wij op zoek zijn.