ICANN 57 Hyderabad: Iedereen weer aan het werk

Van 3 tot en met 9 november 2016 vond de eerste ICANN meeting na de IANA-transitie plaats. Uiteraard was er nog hier en daar wel wat aandacht voor het onderwerp.

Zo werd het heugelijke feit gevierd met een borrel en zijn een aantal leden van de gemeenschap in het zonnetje gezet. Meer inhoudelijk waren er allerlei presentaties en discussies over de praktische invulling van de nieuwe organen als PTI (de nieuwe IANA-entiteit), de Customer Standing Committee (die vanuit de domeinnaamstakeholders toezicht op de prestaties van PTI houdt) en de Empowered Community (het orgaan waar alle stakeholders samenkomen en kunnen besluiten om namens de gemeenschap het bestuur van ICANN terug te fluiten).

Weer aan het werk

Op veel vlakken was er weer tijd om alle andere zaken op te pakken die tijdens al het werk aan de transitie wat op de achtergrond waren geraakt.Zo werd de vorige gTLD-ronde aan alle kanten verder geëvalueerd. De presentatie van het door TNO, NLnet Labs en SIDN Labs verrichte onderzoek naar het effect van de nieuwe gTLD’s op de stabiliteit van de root is daar een voorbeeld van. Ook werd er over een volgende ronde gesproken al weet voorlopig nog niemand wanneer die er al zo komen of hoe die er uit zal zien. Een opvallend besluit van de ICANN-board was het volgend jaar toestaan van tweeletterige domeinnamen onder de gTLD’s. Een behoorlijk deel van de overheden binnen de GAC was hier fel op tegen omdat je dan ook landencodes onder gTLD’s zou kunnen registreren terwijl die landen daar zelf over zouden willen beschikken. Een voorbeeld van een dergelijke domeinnaam is .nl.amsterdam. SIDN heeft dit overigens nooit als problematisch gezien.Binnen de ccNSO lijkt nu eindelijk tijd en ruimte om te werken aan een beroepsmogelijkheid tegen besluiten van IANA (formeel nu: PTI). Stel dat PTI om wat voor reden dan ook zou besluiten om de delegatie van .nl van SIDN aan een andere partij over te dragen, dan heeft SIDN, maar ook andere partijen, zoals de Nederlandse overheid, nu geen formele mogelijkheden om hier tegen in beroep te gaan. Op dit moment wordt een PDP (Policy Development Process) voorbereid. Een zeldzaamheid binnen de ccNSO en een procedure die waarschijnlijk veel tijd gaat vergen. Wel van belang voor het .nl-domein en iets waar wij actief bij betrokken zullen zijn. 

Wel een heel lange meeting

Hyderabad was de eerste zogenaamde C-meeting in het nieuwe vergaderschema dat ICANN dit jaar heeft ingevoerd. Deze langste meeting duurde formeel maar liefst 7 dagen, begon op een donderdag en eindigde op een woensdag.Vooralsnog is de meerwaarde hiervan voor mij beperkt. Waar er zelfs op de dagen voor de officiële meeting bijeenkomsten van werkgroepen waren, bleek uiteindelijk dat de laatste anderhalve dag bijna niets op het programma stond. Daarnaast waren er zogenaamde high level topics aan het programma toegevoegd. Hoewel het goed is om op deze manier een aantal specifieke onderwerpen in een breder kader te bespreken, kwam dat nu nog niet goed uit de verf. Hopelijk wordt dat volgende jaar beter.

Meer info

Een veel gedetailleerder overzicht van alles wat besproken is, is te vinden in het rapport dat Centr, het samenwerkingsverband van met name Europese registry’s op haar website publiceerde.