Honderdste gemeente bereikbaar via IPv6

Nog een lange weg te gaan

Eind 2018 werd Culemborg als 100e gemeente bereikbaar via IPv6. Ook van de andere gemeenten die hun ICT-diensten hebben ondergebracht bij het samenwerkingsverband Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe (Geldermalsen, Tiel, en sinds 1 januari ook Neerijnen en Lingewaal) krijgen de web- en mail-servers binnenkort een IPv6-adres.

Lage adoptie

Achterblijven implementatie IPv6 schaadt Nederlands innovatieklimaat

IPv6 staat al bijna tien jaar op de 'pas toe of leg uit'-lijst (ptolu) van het Forum Standaardisatie. Dat betekent dat de ondersteuning van IPv6 in de requirements moet worden opgenomen bij aanbestedingen boven de 50.000 euro, tenzij er goede argumenten zijn om dat niet te doen.

Desondanks heeft dus minder dan een derde van de Nederlandse gemeenten zijn publieke servers van IPv6 voorzien. Uit de onlangs gepubliceerde IPv6-inventarisatie bleek dat 25% van de gemeentelijke websites via IPv6 bereikbaar was, en dat dit voor de mail-ingang (MX gateway) zelfs maar voor 9% het geval was.

Continuïteit dienstverlening

"Wanneer we in de situatie komen dat de IPv4-adressen echt op zijn, zou de digitale bereikbaarheid van bepaalde systemen in gevaar kunnen komen. De continuïteit van de dienstverlening aan inwoners en ondernemingen is het primaire belang voor de invoering van IPv6-adressen. Alle andere mogelijke voordelen van IPv6 zijn hieraan ondergeschikt," aldus Herman Timmermans, projectleider IPv6 bij VNG Realisatie, de gedeelde uitvoeringsorganisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"De ontwikkeling van het Internet of Things (IoT) legt een verdere claim op IP-adressen. De omvang van die ontwikkeling is nu nog niet te overzien, maar we moeten er rekening mee houden dat de vraag naar vaste IP-adressen de komende 3 à 4 jaar ruimschoots gaat verdubbelen. Een dergelijke toename in de vraag is niet meer met IPv4-adressen te beantwoorden. Verder streeft de overheid ernaar om te gaan werken met eigen IPv6-adresreeksen. Dat biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van beheer." Voor dat laatste werkt VNG Realisatie samen met Logius, dat een eigen IPv6-nummerplan heeft. Daar kunnen overheidsorganisaties die zelf online diensten ontwikkelen en beheren terecht voor hun IPv6-adresreeksen.

Tenslotte is IPv6 ook onderdeel van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI), een gedeelde ICT-infrastructuur van en voor gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. VNG Realisatie biedt een ondersteuningsprogramma voor gemeenten die aan de slag willen met IPv6. Voorlichting en communicatie op dit gebied doen we via onze website, middels bijeenkomsten en via onze accountmanagers. Daarnaast werken we nauw samen met de providers en leveranciers van webdiensten actief in het gemeentelijk domein.

Jouw gemeente

Hoe ver je eigen gemeente is met de implementatie van IPv6 kun je zien op de site Waarstaatjegemeente.nl. Maar beter is de Internet.nl portal, die veel uitgebreider informatie geeft over het gebruik van moderne internetstandaarden voor een specifiek domein.