Hoe zorgelijk is de toename van cybercriminaliteit?

Bewustzijn ondernemers maakt inhaalslag

Vorm van een schedel in een rode digitale omgeving

Ondernemers maken zich steeds meer zorgen over hun cyberveiligheid. De Kamer van Koophandel berichtte begin deze maand dat 1 op de 5 bedrijven jaarlijks te maken krijgt met een cyberaanval. Halverwege oktober kwam het Openbaar Ministerie met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het aantal strafzaken rond phishing bijna verdubbeld is. Meer indruk dan deze cijfers maken de voortdurende berichten over bedrijven die worden getroffen door ransomware en voor tienduizenden euro’s losgeld aan criminelen moeten betalen. Hoe zorgelijk is deze trend nu echt?

Ransomware speelt belangrijke rol

Een hoofdrol in deze trend speelt ransomware. Deze vorm van cybercrime is in aantallen niet de meest voorkomende vorm, maar heeft wel extreem veel impact op getroffen bedrijven. De Universiteit van Maastricht en automotivebedrijf VDL zijn recente spraakmakende voorbeelden. Deze berichten maken indruk. Ook bij kleinere bedrijven. Daardoor neemt het bewustzijn van de risico’s van cyberdreigingen over de hele linie toe

Soort cybercrime

Percentage

Phishing

59,5

Spam

54,4

Malware/virus

27,2

Gehackt worden

21,8

Anders

16,0

Ransomware

11,6

DDoS-aanval

6,0

Identiteitsfraude

5,5

CEO-fraude

0,5

Social engineering

0,2

Diefstal van IP-/klantdata

0,0

Defacing

0,0

Weet niet

0,0

Tabel 1: percentage ondernemers dat medio 2020 aangaf in aanraking te zijn gekomen met cybercrime. (n=512) (Bron: SIDN)

Hoe denkt een cybercrimineel?

De belangrijkste verandering die ondernemers daarbij moeten doormaken is dat zij zich moeten verplaatsen in de denkwijze van de cybercrimineel. Waar traditionele (‘offline’) criminelen vaak bepaalde sectoren of bedrijfstakken met waardevolle goederen op de korrel namen, kijken cybercriminelen vooral naar hoe een onderneming zijn zaken technisch op orde heeft. Is de software up-to-date? Is de website goed beveiligd? Nee? Grote kans dat er dan aan de rest van de beveiliging ook wel wat schort. Zo heeft de crimineel een potentieel doelwit te pakken.

Wees geen doelwit, wees veilig

Op internet zijn talloze sites die je als ondernemer verder kunnen helpen om je bedrijf digitaal veiliger te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de bedrijfspagina van veilig internetten of check op internet.nl de toepassing van open standaarden. De belangrijkste tip van experts blijft echter: train je medewerkers. Want mensen zijn bij cybercrime vaak de zwakste schakel.