Het is de Rijksoverheid menens: domeinnaam-portfoliobeheer moet beter
SIDN neemt deel aan Kennisevent Beheersbaarheid Internetdomeinen Rijk
SIDN neemt deel aan Kennisevent Beheersbaarheid Internetdomeinen Rijk
Hoe hou je overzicht wanneer je organisatie duizenden websites en domeinnamen bezit, verdeeld over honderden afdelingen, units of zelfstandige organen? Dat is de uitdaging waar de rijksoverheid mee worstelt. Arjen Lubach kaartte het begin vorig jaar aan in zijn satirische avondshow, maar het issue is al langer bekend. Het officiële Websiteregister Rijksoverheid heeft de teller op 1.762 staan, maar algemeen wordt erkend dat de lijst nog onvolledig is.
Afgelopen donderdag 4 april organiseerde Forum standaardisatie daarom in samenwerking met het ministerie van Algemene Zaken, de Dienst Publiek Communicatie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, Logius en CIO Rijk een kennisevent om het nieuwe overleg Beheersbaarheid Internetdomeinen Rijk (BID-R) te introduceren. Op het event werd voorgesorteerd op de toekomstige introductie van een uniforme domeinnaamextensie voor de overheid (waarschijnlijk gov.nl) en gesproken over de beste manier om overheidswebsites te onderscheiden van namaak. Op de goed bezochte bijeenkomst spraken onder meer oud-Kamerlid Kees Verhoeven, voorzitter van Forum Standaardisatie, Larissa Zegveld en interim CIO Rijk, Aart van der Vlist. Namens SIDN zat ik in een panel dat sprak over praktijkervaringen. Andere deelnemers aan het panel waren Oscar Koeroo (CISO Concern bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Ilse van Overveld (directeur Communicatie BZK).
Van links naar rechts: Michiel Henneke, Ilse van Overveld, Oscar Koeroo en Chris van 't Hof.
Het event illustreert dat de rijksoverheid zich bewust is van kansen en risico’s op het gebied van domeinnamen en website, maar bracht ook een aantal knelpunten in beeld. Een voorbeeld is de centrale regierol. Waar moet deze liggen? Meerdere ministeries en organen (Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken, Justitie en Veiligheid) spelen een rol in het beleid. Ook is de omvang van de operatie ambitieus. Het omzetten van de verwijzing naar duizenden websites, mailadressen en applicaties zonder dat er zaken fout gaan is erg uitdagend.
Wel is duidelijk dat het de rijksoverheid menens is: er zijn te veel onbekende overheidswebsites, waardoor regie lastig is. Terugbrengen tot de noodzakelijke kern is daarom het devies. Ook hier is echter terughoudendheid geboden: opgeheven domeinnamen worden door cybercriminelen vaak gebruikt voor identiteitsdiefstal, waarbij ze zich voordoen als overheidsinstantie.
Illustratief was een onderdeel van de sessie waarbij de dagvoorzitter een screenshot toonde en de zaal vroeg of de bijbehorende site overheid was of niet. Ook voor de aanwezige overheidsmedewerkers, die zelf vaak dagelijks met websites werken, was dat soms lastig te vast te stellen. Dit riep de vraag op hoe moeilijk dit voor de gemiddelde burger dan wel niet moet zijn.
BID-R gaat vanaf nu regelmatig overheidsinstanties bijeenbrengen om over dit onderwerp te overleggen. Het doel is in de komende jaren stappen te zetten in het verbeteren van het domeinnaamportfoliobeheer. Een beter item bij Lubach is geen officiële doelstelling, maar wel mooi meegenomen.