Geschillenregeling voor .nl; goedkoop alternatief voor rechter

Iedereen die een domeinnaam registreert, moet ervoor zorgen dat hij daarmee geen inbreuk maakt op de rechten van iemand anders. Dit is de verantwoordelijkheid van de domeinnaamhouder zelf. SIDN controleert bij registratie niet welke domeinnaam geregistreerd wordt en kan niet voorkomen dat er toch domeinnamen geregistreerd worden die inbreuk maken op bijvoorbeeld een merkenrecht of handelsnaam van een derde partij.

Bent u van mening dat iemand met zijn domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, dan biedt SIDN u een aantal snelle en laagdrempelige voorzieningen om tegen de domeinnaamhouder op te treden.

Alternatief voor de rechter

Iemand die vindt dat er inbreuk op zijn rechten is gemaakt door de registratie van een .nl-domeinnaam, kan altijd de gang naar de rechter maken. SIDN biedt hier echter een snel, eenvoudig en goedkoop alternatief voor: de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen. Deze procedure biedt ruimte voor geschillen op basis van merkenrechten, handelsnamen, namen van overheidsorganen en andere instanties en eigen namen. De geschillen worden beslecht door onafhankelijke, erkende specialisten. Jaarlijks worden zo’n 70 zaken via de geschillenregeling beslecht. Meer informatie over de geschillenregeling leest u op deze website. Uitspraken van zaken die via de geschillenregeling zijn beslecht, leest u op www.domjur.nl.

Mediation

De geschillenregeling kent ook een mediationprocedure. Mediation houdt in dat een speciaal opgeleide mediator, in dit geval in dienst van SIDN, met beide betrokken partijen contact opneemt om deze te helpen het geschil op te lossen. Deze dienstverlening is vertrouwelijk en vrijwillig en er zijn voor partijen geen kosten aan verbonden. Ieder jaar worden tientallen geschillen door middel van mediation tussen domeinnaamhouder en gedupeerde opgelost.

Wijziging in artikel 20

Als de verweerder (de houder van een domeinnaam) het niet eens is met de uitspraak van de geschillenbeslechter dat de domeinnaam overgedragen moet worden aan eiser, kan hij alsnog de gang naar de rechter maken. Deze keuze heeft een opschortend effect op de uitvoering van de uitspraak van geschillenbeslechter door SIDN, mits SIDN hiervan binnen de gestelde termijn op de hoogte is gesteld. De termijn waarbinnen SIDN van de verweerder bewijs moet ontvangen dat deze een gerechtelijke procedure tegen de eiser heeft ingeleid met betrekking tot het houderschap van de betreffende domeinnaam, is per 1 januari 2014 aangepast van 10 kalenderdagen naar 10 werkdagen.

Vragen

Heeft u vragen over de geschillenregeling, leest u dan de informatie over de regeling op deze website. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neemt u dan contact op met onze supportafdeling via support@sidn.nl of 026-352 55 55.a